Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova

Referat
10/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3187
Mărime: 668.20KB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Neagoe
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: M.R.
R. Moldova

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1.Agricultura în economia naționala(macro-perpectivă).Direcțiile esențiale de dezvoltare a sectorului. 4
  3. 2. Dezvoltarea investițiilor în sectorul agro-alimentar.Direcții și eficiență 8
  4. Concluzii și recomandări 14
  5. Bibliografie 15

Extras din referat

Agricultura pentru Republica Moldova este ramura cu cele mai complexe implicații în societate, care cuprind sfera economică, relațiile sociale, cultura și definesc în mare parte modul de viață și identitatea națională. Numărul mare a populației din spațiul rural, raportat la capacitatea și oportunitatea de a-și asigura venituri decente, a generat un nivel foarte mare de migrație, în special peste hotarele țării. Amploarea acestui fenomen este atât de mare, încât a devenit cea mai importantă problemă a țării, care se răsfrânge asupra tuturor aspectelor socio-economice.

Republica Moldova este o țară profund dependentă de agricultură și dezvoltarea rurală. În ultimii 6 ani contribuția agriculturii la PIB în mod normal este de circa 12%-13%, iar împreună cu industria alimentară aceasta depășește 17%. Produsele agricole și agro-alimentare asigură în mediu peste 64% din exportul autohton. În spațiul rural trăiesc peste jumătate din populația țării, iar în agricultură în 2015 a fost ocupată peste 31% din populația ocupată.

Prin urmare, reformarea sectorului agricol este o necesitate stringentă. Dezvoltarea activității investiționale în agricultură este cel mai important mecanism prin care statul poate promova reformele în acest sector.

Scopul acestei lucrări este de a identifica principalele metode și surse de finanșare în vederea realizării activității investiționale,totodată prezentînd tendințele în agricultură, ce au stimulat/stagnat activitatea investițională.

Astfel,obiectivele lucrării au presupus identificarea indicatorilor ce oferă o imagine macro a sectorului agro-alimetar și analiza acestora,cît și identificarea capacităților,surselor de finanțare a sectorului.

Termeni-cheie: exporturi agro-alimentare,investiții,subvenții,creditare,Planul de acțiuni 2014-2020, ș.a.

1.Agricultura în economia naționala(macro-perpectivă).Direcțiile esențiale de dezvoltare a sectorului

Agricultura este identificată drept una din cele opt priorități naționale de dezvoltare ale Republicii Moldova (Strategia pentru Dezvoltare Națională Moldova 20201 ) și este crucială pentru dezvoltarea durabilă a ţării. Sectorul agroalimentar, ca pondere în produsul intern brut (PIB), ocupă al doilea loc după sectorul de servicii și este pe primul loc în ceea ce privește contribuția la creșterea economică, constituind aproximativ 37%2 Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS) în anul 2016, 57% din populație locuia în mediul rural (Tabelul 1), iar procentul populației angajate în agricultură, silvicultură și piscicultură a constituit 33,7%. Contribuția sectorului agricol în PIB-ul total al țării a fost 12,2% în anul 2016. În 2016, producția agricolă totală în gospodăriile din toate categoriile a reprezentat 118,6% comparativ cu anul 2015

Sursa: expert-group.org

Totodată, agricultura este sectorul economiei naționale cu cel mai mare grad de expunere și vulnerabilitate la riscurile naturale și schimbările climatice. Factorul principal care determină cantitatea, calitatea și stabilitatea producției agricole în Republica Moldova ține de condițiile agricole, climatice și meteorologice, în special lipsa sau surplusul de umiditate. De asemenea, măsurile prohibitive impuse de Federația Rusă (în 2013 și 2014 embargouri pentru vinurile, fructele și produsele din carne, introducerea tarifelor vamale pentru alte mărfuri), criza economică din 2009, secetele din 2012 și 2015 au afectat negativ sectorului agricol.Astfel, în 2015 în raport cu 2008 volumul fizic al producției agricole s-a majorat doar cu 4,1%.

Făcînd o comparaţie între volumul produselor agroalimenatre exportate în perioada anilor 2002-2015, observăm o creştere considerabilă a acestuia pentru periaoda analizată, factor pozitiv în dezvoltarea economică a ţării noastre. Astfel, exportul total de produse agroalimentare a crescut de la 357 mil. dolari SUA în anul 2001 la 914 mil. dolari SUA în anul 2015 și 928 mil. dolari SUA în anul 2016. O dinamică în descreștere a înregistrat ponderea produselor agroalimentare în exporturile totale, datorită diversificării gamei de produse exportate, de la 63,1% în anul 2001 pînă la 46,5% în anul 2015.

Figură 1. Exporturile totale și de produse agroalimentare, conform Nomenclatorul mărfurilor în anii 2001-2015(mln. dolari SUA)

Echilibrul balanței agro-alimentare a Republicii Moldova a suferit modificări semnificative în ultimul deceniu.Astfel,dacă în anii 2000-2012 ,spre deosebire de majoritatea țărilor din EAC,RM era o țară exportatoare de produse agro-alimentare net,creșterea treptată a importurilor a dus la dezechilibrarea balanţei agro-alimentare, precum şi la afectarea condiţiilor de comerţ În anul 2016,balanța comercială constituia -1.975,0 ,comparativ cu 2015 (-2.020,0)

.

Între 2010 și 2015 investițiile în sectorul agricol au un caracter variabil, totuși în general sunt în creștere. De asemenea, între anii 2010-2015 ponderea investițiilor în agricultură din totalul investițiilor a variat semnificativ între 7,6% (2010) și 11% (în 2011 și 2014). Totodată investițiile străine directe (ISD) în agricultura moldovenească sunt mai modeste, cu doar circa 0,8% din totalul ISD în economia națională (în 2014), ceea ce denotă un nivel redus de atractivitate a sectorului agricol pentru investitorii străini (Tabelul 2).

Bibliografie

1.Baza de date a BNS (2016)

2.statistica.md

3.maia.gov.md

4.Strategia de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural din Moldova 2014 - 2020

5.Politicile de subvenționare și eficiența fondului de subvenționare a agriculturii,Expert-Group

6.RAPORT privind implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014-2020

7.www.bnm.md/bdi/

8.AIPA, RAPORT ANALITIC PRIVIND IMPLEMENTAREA MĂSURILOR DE SPRIJIN ÎN ANUL 2016

Preview document

Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 1
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 2
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 3
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 4
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 5
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 6
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 7
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 8
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 9
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 10
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 11
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 12
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 13
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 14
Dezvoltarea investițiilor în complexul agro-alimentar al Republicii Moldova - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea investitiilor in complexul agro-alimentar al Republicii Moldova.docx

Ai nevoie de altceva?