Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5187
Mărime: 102.22KB (arhivat)
Publicat de: Marin Grigoraș
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. I. BUGETUL UNIUNII EUROPENE – ASPECTE INTRODUCTIVE 2
  2. II. ANALIZA STRUCTURII ŞI DINAMICII CHELTUIELILOR DIN BUGETUL GENERAL AL UNIUNII EUROPENE 4
  3. 2.1. Analiza structurii şi dinamicii cheltuielilor din bugetul general al Uniunii Europene în perioada 2000-2006 4
  4. 2.1.1. Analiza cheltuielilor pentru agricultură 8
  5. 2.1.2.Analiza cheltuielilor cu Operaţiuni structurale 9
  6. 2.1.3.Analiza cheltuielilor pentru Politici interne 11
  7. 2.1.4. Analiza cheltuielilor pentru Acţiuni externe 11
  8. 2.1.5.Analiza Cheltuielilor Administrative 12
  9. 2.1.6.Analiza cheltuielilor cu Rezervele 12
  10. 2.1.7.Analiza cheltuielilor pentru Ajutorul de pre-aderare 13
  11. 2.1.8.Analiza cheltuielilor privind Compensaţiile 13
  12. 2.2. Analiza structurii şi dinamicii cheltuielilor din bugetul general al Uniunii Europene în prioada 2007-2013 14
  13. 2.2.1.Analiza cheltuielilor pentru Creştere economică durabilă 17
  14. 2.2.2. analiza cheltuielilor pentru Conservarea şi gestionarea resurselor naturale 18
  15. 2.2.3. Analiza cheltuielilor pentru Cetăţenie, libertate, securitate şi justiţie 18
  16. 2.2.4. Analiza cheltuielilor din capitolul Uniunea Europeană ca partener mondial 18
  17. 2.2.5. Analiza Cheltuielilor administrative şi a celor privind Compensaţiile 19
  18. III. CONCLUZII 20
  19. BIBLIOGRAFIE 21

Extras din referat

I. Bugetul Uniunii Europene – aspecte introductive

Bugetul Uniunii Europene este actul care autorizează, în fiecare an, finanţarea ansamblului activităţilor şi intervenţiilor comunitare. Astfel, din perspectiva sa ca instrument economico-financiar de acţiune, bugetul Uniunii Europene este balanţă financiară operativă cuprinzând pe deoparte veniturile Uniunii Europene şi pe de altă parte destinaţiile date acetora în funcţie de priorităţile şi orientările politice.

Bugetul s-a dovedit a fi un instrument esenţial în realizarea obiectivelor politice ale Uniunii Europene, iar evoluţia sa, de-a lungul timpului, reflectă transformările succesive ale construcţiei europene. Din acest punct de vedere, evoluţii precum piaţa unică, extinderea, dezvoltarea unei viziuni globale asupra Europei, au necesitat, de fiecare dată, schimbarea configuraţiei cheltuielilor Uniunii Europene.

Structura si dinamica cheltuielilor Uniunii Europene s-a schimbat în mod considerabil de-a lungul timpului: în mod tradiţional, cea mai mare parte a bugetului Uniunii Europene a fost concentrată pe un număr relativ mic de domenii politice. De-a lungul timpului însă obiectivele politice politice au evoluat şi astfel s-au modificat şi priorităţile urmărite în materie de cheltuieli.

Trebuie precizat că indiferent lor de modificările produse în structura cheltuielile UE sunt limitate prin tratate. Bugetul Uniunii nu trebuie să fie în deficit, ceea ce înseamnă că încasările trebuie să acopere întregul cost al diferitelor activităţi. Aceste încasări, sau venituri, provin din trei surse principale: taxele vamale, o parte din baza taxei pe valoarea adăugată (TVA) armonizate a fiecărui stat membru şi încă o contribuţie de la statele membre, pe baza mărimii venitului lor naţional brut (VNB).

Structura bugetului, precum şi dimensiunea acestuia, au cunoscut o evoluţie continuă:

- La începutul procesului de integrare, fiecare dintre cele trei Comunităţi Europene dispunea de un buget specific. Primul buget al Comunităţii Economice Europene (CEE) a fost foarte redus, acoperind exclusiv cheltuielile administrative. Bugetul general din 2007 este în special un buget de funcţionare, autorizând credite de plată în valoare de 115,5 miliarde euro destinate creşterii durabile, conservării resurselor naturale, cetăţeniei, libertăţii, securităţii şi justiţiei, precum şi acţiunii externe a Uniunii.

- În 1965, plăţile pentru Politica Agricolă Comună (PAC) absorbeau 35,7% din buget şi au crescut până la 70,8% în 1985. La prima planificare multianuala a bugetului UE (1988-1992), cheltuielile traditionale pentru agricultura însumau 61% din buget. Până în 2013, proporţia cheltuielilor tradiţionale pentru Politica Agricolă Comună (cu excepţia dezvoltării rurale) va fi scăzut la jumătate (32%), în urma unei reduceri în termeni reali survenită în cursul perioadei actuale de finanţare.

- Numai 6% din bugetul comunitar era cheltuit pentru politica de coeziune în 1965, o cotă parte care nu a cunoscut decât o creştere uşoară până în anii 1980 (10,8% în 1985). Actul Unic European a pus un accent deosebit pe coeziunea economică şi socială şi a fost urmat de o majorare semnificativă a cheltuielilor pentru coeziune. Suma consacrată acţiunilor structurale crescuse deja până la 17,2% în 1988 şi va reprezenta 35,7% din bugetul Uniunii Europene în 2013, cu cel puţin două treimi destinate competitivităţii, creşterii şi locurilor de muncă.

- Finanţarea pentru alte politici (în special, competitivitate, acţiuni externe şi dezvoltare rurală) a fost iniţial deosebit de limitată. În primul cadru financiar, numai 7,3% din buget a fost rezervat acestor domenii. Cu toate acestea, noua importanţă acordată dezvoltării şi competitivităţii va conduce la majorarea cotei parte a acestor politici până la 26% în 2013, dintre care 10,2% pentru competitivitate, 6,3% pentru acţiuni externe şi 7,3% pentru dezvoltare rurală.

II. Analiza structurii şi dinamicii cheltuielilor din bugetul general al Uniunii Europene

În scopul asigurării unei funcţionări optime a bugetului comunitar şi pentru a elimina posibilitatea apariţiei unor noi crize, precum cele din anii '80, sistemul bugetar actual este bazat pe programarea pe termen mediu a cheltuielilor.Comisia, Parlamentul şi Consiliul European stabilesc împreună detaliile cheltuielilor aferente fiecărui capitol esenţial pe o perioadă de 6 ani. Această manieră de abordare reflectă priorităţile politice ale instituţiilor pentru perioada respectivă.

Prin acest proiect va fi analizată evoluţia bugetul Uniunii Europene din în conformitate cu datele cuprinse în cadrul financiar 2000-2006 şi cel 2007-2013 precum şi a celor rezulate în urma execuţiei bugetului europena, pe baza unor criterii precum modificări ale structurii clasificaţiei bugetare, modificări ale procentajului fiecărui capitol de cheltuieli în total, modificări ale cuantumului cheltuielilor şi ale capitolelor în PIB al Uniunii Europene.

2.1. Analiza structurii şi dinamicii cheltuielilor din bugetul general al Uniunii Europene în perioada 2000-2006

Începând cu anul 1988, cheltuielile Uniunii au fost incadrate în cadrul unui program financiar multianual denumit perspectiva financiară. Perspectiva financiară stabileşte plafoanele pentru cheltuielile totale şi pentru fiecare categorie de cheltuieli în parte. Începând din 1988 s-au definit perspective financiare care fixează un plafon şi compoziţia plăţilor pentru o perioadă plurianuală: pachetul Delors I (1988-1992), pachetul Delors II (1993-1999), Agenda 2000 pentru perioada 2000-2006 şi Perspectiva financiară 2007-2013.

Preview document

Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 1
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 2
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 3
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 4
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 5
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 6
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 7
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 8
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 9
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 10
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 11
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 12
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 13
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 14
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 15
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 16
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 17
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 18
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 19
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 20
Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Dinamica si Structura Cheltuielilor Publice ale Uniunii Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Fonduri și Programe ale Uniunii Europene

Cap1. Politica de dezvoltare a Uniunii Europene Pentru a putea avea o privire de ansamblu si a putea intelege mecanismul de acordare a fondurilor...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Bugetul de stat

Capitolul 1: Consideratii generale privind bugetul public 1.1. Conceptul de buget public Din punct de vedere al continutului , bugetul public...

Politica fiscală europeană

CAPITOLUL 1. ELEMENTE TEORETICE PRIVIND POLITICA FISCALA EUROPEANA 1.1.Sistemul fiscal al Uniunii Europene Crearea şi dezvoltarea sistemului...

Problema TVA în Republica Moldova

INTRODUCERE Impozitul este o categorie financiară, cu caracter istoric, a cărui apariţie este legată de existenţa statului şi a banilor. Încă de...

Analiza structurii și dinamicii resurselor financiare publice și cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

Fiecare tara desfasoara activitate economica potrivit unui mecanism economic. Acesta este reprezentat de un sistem de metode de conducere...

Resursele financiare ale Uniunii Europene

INTRODUCERE Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007. Aceasta calitata de stat membru al UE implica atat...

Dinamica și structura cheltuielilor din UE

CAP 1.Bugetul si cheltuielile publice ale Uniunii Europene Bugetul Uniunii Europene este actul care autorizează în fiecare an finanţarea...

Analiza structurii și dinamicii resurselor financiare publice din bugetul consolidat al României

ANALIZA STRUCTURII SI DINAMICII RESURSELOR FINANCIARE PUBLICE DIN BUGETUL CONSOLIDAT AL ROMANIEI Fiecare tara desfasoara activitate economica...

Resursele Financiare ale Uniunii Europene

INTRODUCERE Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007. Aceasta calitata de stat membru al UE implica atat...

Ai nevoie de altceva?