Elemente comune și particularități în cazul monedelor - ECU , DST , EURO, DOLAR , LEU

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1460
Mărime: 243.04KB (arhivat)
Publicat de: Leonidas Molnar
Puncte necesare: 6
Materie: Moneda si credit

Extras din referat

În acest eseu am pus în evidență în prima parte cele mai importante particularități în cazul următoarelor monede: ECU, DST ,EURO, DOLAR și LEU iar in a doua parte am evidentiat elementele comune .Toate monedele sunt instrumente de plată , mijoace de plată sau mijlocire a tranzacțiilor iar valoarea lor crește sau scate în funcție de fiecare an.

1. Introducere.

Moneda ECU a fost unitatea de cont a Comunității Europene după a Uniunii Europene . Aceasta monedă de decontare se folosea în principal ca instrument de plată între băncile comerciale și ca unitate de cont a bugetului Comunității Europene , dar niciodată nu a fost valabilă ca mijloc de plată legal cum sunt in cazul celorlalte monede .

Drepturile speciale de tragere (DST) este moneda oficială a Fondului Monetar International această moneda a fost creată în 1969 și fuctionează ca adaos la rezerve existente la țările membre. Un DST este în esență o monedă artificială folosită de Fondul monetar Internațional (FMI) reprezentând un coș de monede internaționale, FMI utilizează drepturle speciale de tragere în scopul contabile interne. Drepturile speciale de tragere sunt alocate de FMI țărilor sale membre.

EURO este unitatea monetara de bază a unor țări membre ale Uniunii Europene începand din 1999, după zeci de ani de negociere și efort din partea țărilor membre UE. Moneda EURO este una dintre cele mai importante monede din lume , astfel s-a extins pe întreg globul pământesc. EURO este a doua monedă importantă după dolarul american , este utilizată de foarte multe banci centrale printre care și Banca Națională a României ca monedă internațională de rezervă.

Crearea monedei unice , EURO, a generat o serie de avantaje iar cele mai importante sunt : stabilitatea unei monede care are o rată scăzută a inflației și a dobânzii , nu este necesară convertirea valutei în zona euro și cetățenii pot cu ușurință compara prețurile din diferitele țări ale zonei euro. Utilizarea monedei EURO duce la creșterea econoiei , creează piețe financiare mai integrate , ușurează comerțul internațional și creează un impact puternic pentru UE în economia mondială. Moneda EURO inițial a fost introdusă ca o monedă virtuală pentru efectuarea de operațiuni de plată unde nu se implicau bacnotele si monedele.

USD este unitatea monetară pentru Statele Unite ,este abreviată normal folosind trei simboluri : $, USD, sau US$ .A fost adoptată de catre Congresul Confederațiilor Statelor Unite pe 6 iulie 1785 .și este divizată in 100 de cenți. Pe parcurs a mai mult de 200 de ani DOLARUL American a devenit cea mai tranzacționată și cea mai dominantă valută din lume.

Unitatea monetară a României este LEUL , acesta este subdivizat in100 de bani. Pe data de 1 iulie 2005 , România a realizat o reformă monetară schimband leul anterior (ROL) cu un leu nou (RON) . 10.000 ROL=1 RON . În 1999 a fost emisă prima bacnotă din România de 2.000 lei, pe suport din polimer (plastic) , metodă folosită la toate emisiunile din perioada urmatoare.

2. Elemente comune și particularități în cazul urmatoarelor monede:

2.1 . Moneda ECU

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/ECU

Figura nr. 1 - Moneda ECU

ECU-ul era o simplă monedă de înlocuire în schimbul aurului și dolarului însă moneda euro ca și monedă unică se substituie tuturor monedelor europene din țările membre ale Uniunii Economice și Monetare. Rezervele de monedă ECU nu avea o existență individuală, ele erau reprezentate sub un alt nume , cel al aurului sau a dolarului, pe care băncile comerciale erau interesate să îl cumpere.

La data de 1 ianuarie 1995 moneda ECU , a fost înlocuita cu moneda Euro la un curs de schimb 1 ECU = 1 EURO. Însa EURO nu i-a luat doar numele monedei ECO, ci a devenit mult mai puternică fiind o monedă reală , având curs de schimb și în primul rând este

Bibliografie

1. Bogdan Căpraru ,Activitatea bancară Sisteme ,operațiuni și practici , Ed. C.H. Beck București 2014

2. https://www.wikipedia.org/

Preview document

Elemente comune și particularități în cazul monedelor - ECU , DST , EURO, DOLAR , LEU - Pagina 1
Elemente comune și particularități în cazul monedelor - ECU , DST , EURO, DOLAR , LEU - Pagina 2
Elemente comune și particularități în cazul monedelor - ECU , DST , EURO, DOLAR , LEU - Pagina 3
Elemente comune și particularități în cazul monedelor - ECU , DST , EURO, DOLAR , LEU - Pagina 4
Elemente comune și particularități în cazul monedelor - ECU , DST , EURO, DOLAR , LEU - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Elemente comune si particularitati in cazul monedelor - ECU , DST , EURO, DOLAR , LEU.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Elemente comune și particularități în cazul monedelor DST, ECU, EURO, LEU, DOLAR

Din cauza dezechilibrului între nevoile oamenilor și semnele monetare existente,s-a ajuns la emiterea unor monede care să asigure...

Ai nevoie de altceva?