Etică profesională a auditorului

Referat
5.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2311
Mărime: 18.75KB (arhivat)
Publicat de: Marian M.
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lupasc Ioana
UNIVERSITATEA “DUNĂREA DE JOS” FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

Extras din referat

Catehismul profesiei de auditor, care ne conduce spre interesul public, este alcătuit din standarde profesionale de lucru si codul de etică si deontologie al profesiei de auditor financiar.

În contactul cu beneficiarii serviciilor de audit, auditorii financiari îsi asumă responsabilitatea evaluării corecte pentru:

● respectarea legilor si reglementărilor în efectuarea tranzactiilor economice;

● reflectarea contabilă si raportarea corectă în bilant si în contul de profit si pierdere

a acestor tranzactii;

● realitatea existentei elementelor patrimoniale ;

● gestionarea eficientă a patrimoniului.

Această încredere pe care utilizatorii situatiilor financiare nu si-o exprimă decât fată

de auditorii financiari, impune o mare responsabilitate fată de interesul public, ceea ce

implică fermitate, profesionalism si aplicarea permanentă a standardelor de lucru în

interpretarea realitătii economice.

Codul privind conduita etică si profesională reprezintă „biblia” auditorului financiar. Acesta constituie baza pe care au fost fundamentate normele de etică, reguli detaliate, îndrumări, standarde de desfăsurare a activitătii pentru auditorii financiari.

Camera Auditorilor Financiari din România, recunoscând responsabilitătile profesiunii de auditor financiar, a elaborat codul national în consonantă cu codul international elaborat de IFAC. Profesiunea de auditor financiar la nivel mondial, se desfăsoară într-un mediu caracterizat de culturi si reglementări diferite. Cu toate acestea, scopul de bază al codului trebuie respectat întotdeauna. Este convenit că, în situatiile în care o normă natională intră în conflict cu o prevedere a codului, norma natională va prevala. Elaborarea codului a avut la bază faptul că obiectivele si principiile fundamentale sunt egal valabile pentru toti auditorii financiari, indiferent de sectoarele de activitate unde desfăsoară misiuni de audit. Este clar că identitatea profesiei de auditor financiar este caracterizată la nivel mondial prin încercarea de atingere a unui număr de obiective comune si prin respectarea unor principii fundamentale în acest scop. Codul privind conduita etică si profesională în domeniul auditului financiar recunoaste că obiectivele profesiei de auditor financiar le reprezintă desfăsurarea activitătii la cele mai înalte standarde de profesionalism, pentru a atinge cel mai înalt nivel de performantă. Codul furnizează îndrumări si norme profesionale referitoare la aplicarea în practică a obiectivelor si principiilor fundamentale în ceea ce priveste un număr de situatii specifice ce apar în profesia de auditor financiar.

În ceea ce priveşte auditul intern bancar, şi norma Băncii Naţionale a României face referire la un cod privind conduita etică a auditorului intern, fără a preciza dacă este vorba despre cel menţionat mai sus sau de Codul de etică a auditorului intern elaborat de Institutul Auditorilor Interni.

Acesta din urmă, la care se raportează şi Comitetul de Supraveghere Bancară de la Basel, statuează principiile pe care trebuie să le urmeze auditorii interni (în concordanţă cu principiile auditului intern), precum şi conduita care trebuie respectată pentru aplicarea acestor principii.

Astfel, activitatea auditorului intern trebuie să se înscrie pe următoarele coordonate:

- integritate;

- obiectivitate (analiza realizată de auditorul intern trebuie să fie echilibrată şi neinfluenţată de propriile interese sau interesele unor alte persoane);

- confidenţialitate (auditorul intern trebuie să nu dezvăluie informaţiile la care are acces în activitatea sa decât în situaţiile prevăzute prin reglementări);

- competenţă (auditorul intern trebuie să aibă pregătirea şi experienţa necesare pentru

activitatea sa).

Integritatea înseamnă că auditorul intern trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile cu onestitate, diligenţă şi responsabilitate; trebuie să nu ia parte, cu bună ştiinţă, la activităţi ilegale sau să se angajeze în acţiuni care pot să-l discrediteze; trebuie să respecte legea şi să facă numai dezvăluirile permise de lege sau de profesie; trebuie să respecte şi să contribuie la realizarea obiectivelor etice ale organizaţiei din care face parte.

Pentru menţinerea obiectivităţii, auditorul intern trebuie să nu participe la activităţi sau să nu aibă relaţii sau să nu accepte ceva care să-i influenţeze judecata profesională, iar dacă are cunoştinţă despre un fapt care ar putea distorsiona activitatea, trebuie să dezvăluie acel fapt.

Respectarea principiului confidenţialităţii presupune prudenţă în utilizarea informaţiilor, protejarea informaţiilor la care are acces în îndeplinirea atribuţiilor şi neutilizarea informaţiilor în folos personal sau în oricare altă manieră care ar putea aduce atingere

intereselor organizaţiei din care face parte.

Competenţa în activitatea auditorului intern înseamnă ca acesta să nu se angajeze în activităţi pentru care nu are pregătirea şi experienţa necesară, să respecte standardele internaţionale de audit şi să îşi perfecţioneze continuu pregătirea profesională şi calitatea serviciilor.

Principiul confidentialitătii

Principiul confidentialitătii este un principiu de bază, având în vedere faptul că auditorul are acces la toate informatiile unui client.

Conform acestui principiu, un auditor financiar:

(a) va respecta confidentialitatea informatiilor despre afacerile unui client sau angajator obtinute în decursul efectuării serviciilor profesionale chiar si după ce relatia dintre auditorul financiar si client sau angajator a luat sfârsit;

(b) va divulga confidentialitatea informatiilor doar dacă autoritatea specifica îi impune sau dacă există o datorie legală sau profesională de a prezenta acea informatie;

(c) se va asigura ca angajatii aflati sub propriul control si persoanele de la care au fost obtinute sfaturi sau asistentă vor respecta principiul confidentialitătii.

"Confidentialitatea" include inutilizarea sau aparenta inutilizării informatilor obtinute în decursul derulării îndatoririlor profesionale pentru avantajul personal sau pentru avantajul unei terte părti.

În determinarea naturii si a ariei de cuprindere a datoriei de păstrare a confidentialitătii si a circumstantelor în care prezentarea informatiilor obtinute în decursul derulării serviciilor profesionale este permisă, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

(a) interesele tuturor părtilor ale căror interese ar putea să fie afectate atunci când autoritatea de prezentare a informatiilor este dată de către client sau angajator;

(b) în cazul datoriei profesionale sau a dreptului de a prezenta informatiile:

- să fie în concordantă cu standardele tehnice si cu cerintele etice;

- să protejeze interesele profesionale prin procedee legale;

- să fie în concordantă cu notiunea calitătii de membru a CAFR si

-să răspundă în cazul unei anchete a unui membru sau a unei organizatii de reglementare.

Prezentarea informatiilor confidentiale poate fi cerută de către lege în următoarele circumstante si anume:

(a) pentru a obtine documente sau pentru a oferi probe în cazul procedeelor legale;

(b) pentru a prezenta autoritătilor publice adecvate încălcările de lege care au survenit.

Principiul independentei si integritătii

Independenta este esentială pentru un membru care îsi exercită judecata profesională în calitate de auditor. O opinie de audit obiectivă, poate fi elaborată numai dacă auditorul este complet independent fată de entitatea patrimonială auditată. Când îsi asumă un angajament de audit, auditorii financiari trebuie să fie si să apară ca fiind lipsiti de orice interes care poate fi privit, indiferent de efectul lui real, ca incompatibil cu notiunile de integritate si independentă.

În cazul unei firme de audit, conducerea acesteia cere tuturor colaboratorilor, angajatilor, subcontractantilor si consultantilor să cunoască si să se încadreze în regulile impuse de ghidul etic în ceea ce priveste integritatea si independenta. Pentru a se asigura că toti cei implicati în munca de audit sunt independenti în relatie cu clientii auditati si sunt persoane potrivite si adecvate, toti noii angajati si personalul care încep să se implice în munca de audit precum si consultantii, sunt obligati să semneze o declaratie în acest scop. Aceste formulare trebuie actualizate anual si întocmite pentru fiecare misiune de audit în parte.

Desi acest lucru se aplică numai celor implicati în munca de audit, este recomandabil ca tuturor angajatilor firmei de audit să li se impună să semneze astfel de formulare.

Referitor la declaratia de independentă, există obligativitatea ca orice modificare survenită în ceea ce priveste circumstantele notate în formularele-declaratie anuale, să fie raportată conducerii firmei de audit, pentru a se lua măsurile ce se impun.

În situatia în care sunt identificate situatii necorespunzătoare în formularele-declaratie anuale, responsabilul de misiune va decide ce actiune este necesar a fi întreprinsă si o va înregistra în dosarul de audit. Atunci când este necesar, problemele vor fi discutate cu conducerea firmei de audit, notate si aprobate de aceasta din urmă.

Conducerea firmei de audit va completa anual, un formular declaratie în numele firmei, din care să reiasă caracterul său potrivit si adecvat.

Preview document

Etică profesională a auditorului - Pagina 1
Etică profesională a auditorului - Pagina 2
Etică profesională a auditorului - Pagina 3
Etică profesională a auditorului - Pagina 4
Etică profesională a auditorului - Pagina 5
Etică profesională a auditorului - Pagina 6
Etică profesională a auditorului - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Etica Profesionala a Auditorului.doc

Alții au mai descărcat și

Camera Auditorilor Financiari din România

Camera Auditorilor Financiari din România, persoană juridică autonomă, este o organizaţie profesională, de utilitate publică, fără scop lucrativ,...

Restructurare corporativă - preluările ostile

1. Restructurarea corporativă Restructurarea corporativă include fuziunile, consolidările, înstrăinările şi lichidările precum şi luptele pentru...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Cadrul Teoretic și Conceptual al Auditului Financiar

Cap. I Auditul – definire, rol si obiective 1.1 Elemente de referinta privind evolutia istorica a auditului Notiunea de audit provine din...

Auditul Public Intern la Colegiul Național Mihai Eminescu Buzău

CAPITOLUL I Organizarea institutionala a auditului public intern Auditul este o activitate independenta si obiectiva desfasurata de persoane...

Etica profesională a auditorilor interni

ASPECTE INTRODUCTIVE Auditul este o examinare metodica realizata in vederea determinarii daca activitatile si rezultatele relative la subiectul...

Etică profesională în audit

Natura (caracteristicile) eticii Etica a fost definită ca fiind un studiu al principiilor şi valorilor morale care guvernează acţiunile şi...

Profesia de Auditor și Principiile Etice care Stau la Baza Acesteia

INTRODUCERE AUDITUL-SCURT ISTORIC Până la începutul secolului al XVIII-lea, auditul era ordonat de regi, împăraţi, Biserică şi stat cu un singur...

Conduita Etică și Profesională a Auditorilor Interni

Pe plan internaţional, instituţia supremă a auditorilor interni şi al structurilor organizatorice şi funcţionale ale auditului intern, este...

Audit Financiar

Modulul 1. Auditul financiar contabil – Definire, rol şi obiective Scopul unităţii de curs: - Redarea unei imagini relevante asupra...

Audit Financiar

Test iniţial În vederea evaluării iniţiale a demersului formativ în Audit financiar, vă rugăm să completaţi această pretestare, răspunzând sincer...

Ai nevoie de altceva?