Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4184
Mărime: 22.73KB (arhivat)
Publicat de: Mugur Danciu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ovidiu Stoica
referat de nota 10

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. 1. Efectele introducerii monedei EURO 3
  3. 2. Principalele avantaje economice directe ale EURO 5
  4. 3. Principalele avantaje economice indirecte ale EURO 7
  5. 4. Riscurile care privesc succesul EURO 11
  6. BIBLIOGRAFIE 12

Extras din referat

1. Efectele introducerii monedei EURO

Moneda unica EURO este conceputa sa stimuleze realizarea pietei unice europene deschisa celor 370 de milioane consumatori pe care circula liber bunurile, capitalurile si persoanele.

EURO are misiunea sa impulsioneze dezvoltarea schimburilor economice internationale în cadrul Uniunii Europene si în raporturile cu alte tari. Prin utilizarea monedei EURO se suprima unele costuri ale tranzactiilor în devize, se îmbunatateste fluiditatea si transparenta tranzactiilor comerciale.

În calitate de moneda unica pentru spatiul european, se asteapta ca aceasta sa stimuleze cadrul concurential între tarile Uniunii Europene. Preturile marfurilor si serviciilor fiind exprimate într-o singura moneda se pot face comparatii asupra nivelului si eficientei productiei din diferite tari si cumparatorii mai avantajati.

Agentii economici din tarile Uniunii Europene beneficiaza de acces la credite în aceeasi moneda. Amplificarea concurentei în domeniul serviciilor bancare si financiare determina îmbunatatirea calitativa a serviciilor si reducerea costurilor.

Înlaturarea fluctuatiilor monedelor si reducerea riscului valutar stimuleaza activitatile comerciale ale întreprinderilor din Uniunea Europeana. Stabilitatea economica va favoriza o evolutie corespunzatoare a ratelor dobânzii.

Moneda unica europeana permite aplicarea unor inovatii în domeniul financiar si ameliorarea serviciilor întreprinderilor (EURO protejeaza întreprinderile în cadrul Uniunii Europene împotriva efectelor devalorizarii monedelor din alte state).

Utilizarea monedei EURO de catre tarile Uniunii Europene contribuie la întarirea climatului de stabilitate care favorizeaza cresterea economica si investitiile. Tarile Uniunii Europene care utilizeaza moneda unica îsi coordoneaza politicile economice si concentreaza eforturile în directia cresterii economice si a reducerii somajului .

Analiza evolutiei criteriului de convergenta privind dobânzile si adoptarea unor masuri corespunzatoare sunt de natura sa creeze conditii de relansare a investitiilor si de reducere a somajului.

Tarile din Uniunea Europeana se angajeaza sa actioneze în directia îmbunatatirii gestiunii finantelor publice. Utilizarea monedei EURO reprezinta o garantie a coordonarii actiunilor si eforturilor în vederea încadrarii în deficitului bugetar si a asigurarii unei gestiuni eficiente în domeniul finantelor publice.

Mecanismele institutionale si financiare ale Uniunii Europene urmarind asigurarea stabilitatii preturilor, favorizeaza îmbunatatirea repartitie resurselor materiale si financiare.

În calitate de moneda de schimb si de rezerva EURO intra în competitie cu monedelor tarilor dezvoltate si modifica schimburile economice si internationale.

Spatiul european permite întreprinderilor si bancilor sa obtina avantaje din tranzactiile internationale ce se deconteaza în EURO si sa reduca impactul monedelor tarilor dezvoltate. Moneda unica va permite membrilor Uniunii Europene sa-si exprime schimburile comerciale si sa limiteze dependenta de dolarul SUA.

Moneda unica sustine afirmarea si întarirea pozitie Uniunii Europene si Monetare Europene de pol economic în cadrul economie mondiale.

Preview document

Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 1
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 2
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 3
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 4
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 5
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 6
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 7
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 8
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 9
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 10
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 11
Euro - Avantaje și Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Euro - Avantaje si Dezavantaje. Controverse privind Introducerea Euro.doc

Alții au mai descărcat și

Euro - Avantaje și Dezavantaje

Introducere „Euro reprezinta cel mai bun candidat pentru rolul de moneda unica, neputând fi înlocuita cu nici o alta moneda oricare ar fi tentatia...

Euro - Avantaje și Dezavantaje

1. Prezentarea monedei euro Euro este moneda Uninunii Europene, şi a devenit monedă oficială la 1 ianuarie 1999. De la această dată, lumea...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Euro - Avantaje și Dezavantaje

CAPITOLUL I. Scurt istoric privind apariția euro Momentele care au pregatit apariția monedei europene și a Uniunii Monetare Europene sunt...

Ai nevoie de altceva?