Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze

Referat
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4949
Mărime: 63.98KB (arhivat)
Publicat de: Mirona Aldea
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. CAPITOLUL I FONDUL DE RULMENT 3
  2. 1.1 CONCEPTUL DE FOND DE RULMENT 3
  3. 1.2 CLASIFICARE ȘI TIPURI DE FOND DE RULMENT 4
  4. 1.3 POLITICI PRIVIND FONDUL DE RULMENT 5
  5. 1.4 MODALITĂȚI DE CALCUL A FONDULUI DE RULMENT 6
  6. CAPITOLUL II NECESARUL DE FOND DE RULMENT 7
  7. 2.1 CONCEPTUL DE NECESAR DE FOND DE RULMENT 7
  8. 2.2 TIPURI DE NECESAR DE FOND DE RULMENT 8
  9. 2.3 DETERMINAREA NEVOII DE FOND DE RULMENT 9
  10. CAPITOLUL III CORELAȚII ÎNTRE FONDUL DE RULMENT ȘI NEVOIA (NECESARUL DE FOND DE RULMENT) 11
  11. CAPITOLUL IV APLICAȚII PRIVIND FONDUL DE RULMENT ȘI NEVOIA DE FOND DE RULMENT 13

Extras din referat

Capitolul I Fondul de rulment

Echilibrul financiar poate fi definit ca fiind acea stare, căreia îi este caracteristică, pentru subiectul de referință, corelarea stocurilor de active (utilizări) cu cele de resurse și/sau a fluxurilor bănești de intrare cu cele de ieșire, atâta în timp, cât și din punct de vedere al cuantumului (dimensiunii, volumului acestora).

Un exemplu edificator al echilibrului financiar poate fi relevat, la nivelul unei întreprinderi, de indicatorii fond de rulment și necesarul de fond de rulment, concepte pe care le vom defini și exemplifica în capitolele ce urmează.

1.1 Conceptul de fond de rulment

Sursele proprii de finanțare a activelor circulante le identificăm sub forma unui excedent de surse permanente față de activele imobilizate, adică fondul de rulment(FR).

Fondul de rulment reprezintă surplusul de surse permanente după finanțarea în întregime a activelor imobilizate nete, surplus sau excedent utilizat pentru finanșarea ciclului de exploatare.

Fondul de rulment se determina cu ajutorul următoarei relații:

FR= Cap. Permanent-Active imobilizate nete

Acest indicator de echilibru financiar pune în evidenţǎ influenţa structurii de finanţare asupra constituirii sale, adică măsura în care echilibrul financiar se asigurǎ prin capitalurile proprii, ceea ce de fapt reflectǎ gradul de autonomie financiarǎ. În interiorul capitalurilor permanente, ponderea capitalurilor împrumutate nu trebuie să fie prea mare în raport cu cea a capitalurilor proprii, aceasta trebuie să reprezinte cam 50%, de aceea se impune determinarea indicatorului fond de rulment propriu şi a fondului de rulment străin sau împrumutat.

Fondul de rulment se poate găsi în una din trei situații:

a) Pozitiv, și atunci capitalul permanent este mai mare decât activele imobilizate nete, așadar dispune de un excedent de resurse permanente care va fi utilizat pentru finanțarea activelor circulante. Înregistrarea unui fond de rulment pozitiv nu reprezintă decât un semn aparent de stabilitate. Se poate constata cǎ o întreprindere care înregistrează un echilibru aparent mai puţin stabil, poate face faţa scadenţelor sale, dacǎ viteza de rotaţie a activelor sale circulante este mai mare decât datoriile pe termen scurt, sau altfel spus se poate supravieţui şi în dezechilibru.

b) Negativ, rezulta capitalul permanent ca fiind mai mic decât activele imobilizate nete, așadar resursele permanente sunt insuficiente să fie acoperită din datoriile pe termen scurt. Aici există riscul de a realiza o non-concordanță între lichiditatea activului și exigibilitatea pasivului.

c) FR=0 și rezultă capitalul permanent ca fiind egal cu activul imobilizat net, adică activele imobilizate nete sunt finanțate în întregime din sursele permanente, nedegajându-se niciun surplus de surse permanente.

1.2 Clasificare și tipuri de fond de rulment

Fondul de rulment reprezintă o marja de siguranță sau de securitate pentru activitatea financiară a întreprinderii.Fondul de rulment se poate împărți în fondul de rulment propriu, fondul de rulment străin, net și total.

FRP=Cap. Propriu-AIN, aceasta reprezentând excedentul de surse proprii ce rămân după finanțarea în întregime a activelor imobilizate nete, excedent utilizat pentru finanțarea activelor circulante, reprezintă cea mai ieftină sursă de finanțare.

1) Fondul de rulment propriu pune în evidenţă influenţa structurii de finanţare asupra constituirii sale, adică măsura în care se asigură echilibrul financiar prin capitalurile proprii, ceea ce reflectă gradul de autonomie financiară al întreprinderii.

Aceasta exprimă excedentul de capitaluri proprii în raport cu imobilizările nete. Rezultatul negativ exprimă fondul de rulment străin sau împrumutat, adică gradul de îndatorare pe termen lung pentru finanţarea nevoilor pe termen scurt, având un rol important in asigurarea gradului de autonomie sau de libertate în luarea deciziilor de investire în vederea dezvoltării societăţii

2) Fondul de rulment străin.FRS=FR-FRP ne arată excedentul de datorii pe termen mediu și lung, utilizat pentru finanțarea ciclului de exploatare. Nivelul fondului de rulment nu poate fi apreciat corect prin marimea lui absolută, deoarece nu este sugestivă valoarea absolută a fondului de rulment.

3) Fondul de rulment total. Asimetria dintre scadenta obligatiilor pe termen scurt si transformarea activului in disponibilitati banesti impune constituirea unei rezerve, a carei valoare trebuie sa acopere diferentele la scadenta. Fondul de rulment total reprezinta exact aceasta rezerva.

Putem distinge doua situatii, si anume

FRT = Kp – AI,

unde FRT reprezinta fondul de rulment total;

Kp – capital permanent;

AI – active imobilizate.

FRT = AC – Dts,

unde FRT reprezinta fondul de rulment total;

AC – active circulante;

Dts – datorii pe termen scurt.

4) Fondul de rulment net. Fondul de rulment net reprezinta estimarea surplusului care ramane dupa potentiala finantare a activelor imobilizate.

Avem:

FRN = Kp – AIN

unde FRN reprezinta fondul de rulment net;

Kp – capital permanent;

AIN – active imobilizate nete.

Pentru a avea o imagine mai clară a mărimii optime a fondului de rulment trebuie să ținem cont de anumite elemente. În primul rând trebuie să se țină cont de nevoia sau necesarul de fond de rulment adică acea parte a activelor circulante care trebuie finanțată din fondul de rulment. Mărimea optimă a fondului de rulment poate fi apreciată numai în raport cu gradul cu care fondul de rulment participă la finanțarea nevoii de fond de rulment.

Bibliografie

1. Conf. Univ.Dr. Gabriel Năstase, Gestiunea Financiară a Intreprinderii, Note de curs, Universitatea “Dimitrie Cantemir”

2. Dumitru Bucătaru, Finanțele întreprinderii, Ed. Tipo Moldova, Iași 2011

3. Horomnea E., „Tratat de contabilitate Teorii, Concepte, principii, Standarde”, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2001

4. Munteanu V., Contabilitatea financiară a întreprinderilor, vol. II, ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Editura Lucman Serv, Bucureşti, 1999

5. Nadejda Botnari, Finanțele intreprinderii, Academia de Studii Econmice a Moldovei, Chișinău 2006

6. Silvia Petrescu, Analiză financiară aprofundată, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași 2005

7. Stancu I., „Teoria pieţelor financiare. Finanţele întreprinderilor. Analiza şi gestiunea financiară”, Editura Economică, Bucureşti, 1997

8. www.tribunaeconomica.ro

Preview document

Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 1
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 2
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 3
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 4
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 5
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 6
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 7
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 8
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 9
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 10
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 11
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 12
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 13
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 14
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 15
Fondul de Rulment - Dimensionare și Ipostaze - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Fondul de Rulment - Dimensionare si Ipostaze.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Levierul Financiar

Capitolul I Abordări teoretice privind levierul financiar și riscul de faliment 1.1.Concepte privind levierul financiar și structura financiară a...

Finanțele întreprinderii

1. GENEZA FINANTELOR Intreprinderile evolueaza intr-un mediu financiar care le ofera instrumente si posibilitati de actiune specifice, dar le...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Analiza economico-financiară

CAPITOLUL 1. FUNDAMENTELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE 1.1. Necesitatea analizei economico-financiare Necesitatea...

Ai nevoie de altceva?