Fondurile europene - ajutoarele date țărilor candidate la aderare

Referat
5/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 794
Mărime: 5.81KB (arhivat)
Publicat de: Jean Boca
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Fondurile europene

Ajutoarele date tarilor candidate la aderare

Intarirea unitatii Comunitatii Europene si dezvoltarea sa “armonioasa” se regaseste in numeroase obiective esntiale urmarite in Tratatul de la Roma.

Alegerea chiar a numelui de “Comunitate” de catre parintii fondatori, in 1957, are la baza, pe de o parte, vointa promovarii unei prosperitati echilibrate in toate tarile membre, iar, pe de alta parte, pe sentimentul de solidaritate necesitat de indeplinirea acestui deziderat,

In fapt, Comunitatii Europene I-a trebuit un numar mic de ani pentru crearea unor instrumente destinate sa permita reducerea disparitatilor economice nationale sau regionale: politica structurilor agricole, politica sociala, politica regionala, fiecare dintre acestea sprijinindu-se pe un instrument financiar specific.

Viitoarea largire a Uniunii europene se caracterizeaza prin amploarea problemelor socio economice din cele 11 tari candidate la aderare si prin faptul ca politicile structurale indispensabile nu exista practic in nici una dintre ele.

Ca si in cazul noilor landuri germane, ajutorul financiar va fi concomitent cu punerea in aplicare a acestor politici. Dar diferenta fata de noile landuri germane este ca pentru prima data va fi acordat un ajutor specific structural viitoarelor state membre, chiar inainte de aderare, incepand din anul 2000.

Comisia Europeana a prezentat in Agenda 2000 propunerile pentru acest ajutor de pre –aderare.

Integrarea acestor tari candidate in cadrul politicilor structurale se va face in mai multe etape:

- Din prezent pana in 2000 se va continua cooperarea financiara si tehnica cu tarile Europei Centrale si Orientale (PECO), inceputa in 1989 prin intermediul programului PHARE, ale carui obiective au fost reorientate in functie de perspectivele de aderare. In prezent, in cadrul programului, pentru perioada 1997 –1999 tarilor PECO le este acordata o asistenta specifica in vederea pregatirii juridice si administrative pentru politicile structurale.

Trebuie reamintit faptul ca PHARE a fost conceput in anul 1989 pentru a sustine procesul de tranzitie in Polonia si Ungaria, apoi el a fost extins si altor state, orientandu-se, din ce in ce mai mult, catre pregatirea lor pentru aderare. Ajutoarele pe care el le acorda sunt nerambursabile.

Axat, in primul rand, pe asistenta tehnica a reformelor, aceste ajutoare s-au extins si asupra altor domenii, mergand de la securitatea nucleara pana la dezvoltarea infrastructurilor. Prin flexibilitatea lui de functionare, PHARE a jucat si continua sa joace un rol cheie pentru aceste tari care se confrunta cu aceeasi mostenire a centralizarii politico –economice, dar care isi amorseaza tranzitia in moduri diferite.

In martie 1997, Comisia Europeana a adoptat noile orientari ale programului PHARE. Bazat pana la acea data pe cererile formulate de catre tarile respective, actiunea PHARE a fost reorientata spre satisfacerea exigentelor lor in vederea aderarii.

Au fost simplificate procedurile, proiectele au devaenit mai importante, cooperarea dintre PECO si Comisie este mult mai stransa,in timp ce gestiunea proiectelor va fi descentralizata catre aceste state care trebuie sa fie in masura sa aplice principiile comunitare de gestiune.

Actiunea tarilor candidate trebuie sa urmareasca doua prioritati:

- edificarea institutionala(30% din buget)

- finantarea investitiilor legate de adoptarea aquis-ului comunitar, in special investitii imateriale si alte ajutoare in capital (70%)

- Din anul 2000, pentru fiecare aderare, ajutorul structural de preaderare propus de catre Comisia Europeana va sustine diversele realizari ale tarilor candidate, familiarizand, in acelasi timp, autoritatile responsabile si actorii economici si sociali cu modalitatile de punere in practica a interventiilor comunitare.

Acest ajutor va fi acordat prin intermediul a trei instrumente financiare:

a) Programul PHARE reorientat – va ramane principalul instrument comunitar de coeziune pana la sfarsitul perioadei 2000 –2006, intre CEE si tarile PECO.

Pana la aderarea acestor tari,el va acoperi in cae mai mare parte din aceste tari cimpul de actiune viitor al obiectivului 1 al fondurilor structurale. In perioada 2000 –2006, alocatiile pentru programul PHARE vor creste de la o medie de 1 mld euro/an la o medie de 1,5 mld euro/an (70% pentru investitie si infrastructura si 30 % pentru reforma institutionala)

b) Noul instrument de sustinere a masurilor de preaderare pentru agricultura si dezvoltare rurala(SAPARD)- este vorba de un ajutor de 500 mil euro/an, incepand cu anul 2000, in favoarea agriculturii. Acest nou fond va pregati punerea in practica a fondului european de orientare si garantare agricola(FEOGA), in diferitele sale componente.

Preview document

Fondurile europene - ajutoarele date țărilor candidate la aderare - Pagina 1
Fondurile europene - ajutoarele date țărilor candidate la aderare - Pagina 2
Fondurile europene - ajutoarele date țărilor candidate la aderare - Pagina 3
Fondurile europene - ajutoarele date țărilor candidate la aderare - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Fondurile Europene - Ajutoarele Date Tarilor Candidate la Aderare.doc

Te-ar putea interesa și

Relațiile României cu Uniunea Europeană

CAPITOLUL 1 CARACTERIZARE DE ANSAMBLU A ROMÂNIEI 1.1. CONTEXT ISTORIC România este prima tara din Europa Centrala si de Est care, înca din anii...

Politica Agricolă Comună

Introducere Uniunea Europeană are ca misiune fundamentală organizarea relaţiilor dintre statele membre într-o manieră coerentă şi pe baza...

Politica Agricolă Comună

Introducere Uniunea Europeană are ca misiune fundamentală organizarea relaţiilor dintre statele membre într-o manieră coerentă şi pe baza...

Implicațiile Participării României la Politica Agricolă a Uniunii Europene

ABSTRACT Politica Agricolă Comună (PAC) este printre primele politici comune adoptate de Uniunea Europeană. Geneza ei a fost o reacţie la...

Uniunea Europeană între federalism și interguvernamentalism. politici comune ale UE - capitolul VIII - politică agricolă comună

8.1 Construcţia politicii agricole comune (PAC) Politica agricolă comună, politică de importanţă majoră pentru UE (adesea fiind considerată în...

Ai nevoie de altceva?