Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3439
Mărime: 197.90KB (arhivat)
Publicat de: Petru-Emanuel B.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Toderașcu

Cuprins

  1. 1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE
  2. 2. ROLUL CONTROLULUI FINANCIAR
  3. 3. PRINCIPIILE CONTROLULUI FINANCIAR
  4. 4. FUNCȚIILE CONTROLULUI
  5. 5. CONCLUZII
  6. 6. BIBILOGRAFIE

Extras din referat

1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE

Etimologic cuvântului „control” provine din expresia latinească „contra rolus” care s-ar traduce prin verificarea unui act duplicat după original. Controlul este o evaluare periodică sau permanentă în cadrul unei activități pentru a analiza decursul acesteia și pentru a o îmbunătăți.

Controlul este considerat o caracteristică esențială a managementului. Este o funcție de conducere, o activitate specific umană ce urmărește cunoașterea realității și corectarea posibilelor erori. Controlul permite coordonarea activităților specifice fiecărei organizații într-un mod cât mai eficient și folositor cu scopul de a realiza cât mai sigur rezultatul final.

Latura financiară a economiei se ocupă cu analiza resurselor, realizarea eficientă a activității și obținerea rezultatelor dorite. Astfel controlul financiar vizează în principal evaluarea efectelor acțiunii desfășurate și prevenirea efectelor negative respective. Direcția de control financiar este responsabilă în principal de informarea părților interne și externe în legătură cu poziția financiară, rezultatele și performanța instituțiilor. Aceasta trebuie să asigure integritatea și exactitatea situațiilor financiare a fiecărei unități în care se desfășoară activitățile financiare.

Controlul continuă să progreseze prin apariția diferitelor tipologii specifice acestuia dar și datorită mediului în care se află, a relațiilor economice și a evoluției permanente a economiei de piață. Din punct de vedere al evoluțiilor din domeniul economic controlul financiar reprezintă determinarea stării unei activități financiare prin raportare la prelevările legale prin care este definită.

Funcția de control reprezintă evaluarea unor activități, situații având drept scop aplicarea unor măsuri de remediere și obținerea unor rezultate favorabile. Exercitarea controlului are drept scop preocuparea de a asigura rezultate pozitive în ceea ce privește activitatea derulată. Cu ajutorul funcției de control sunt identificate erorile existente și găsirea unor soluții necesare pentru a le corecta. Astfel rezultatele dorite vor putea fi obținute.

Controlul financiar reprezintă totalitatea procedurilor și politicilor ce sunt folosite în cadrul administrării fondurilor financiare având un rol important în realizarea obiectivului unei companii. Controalele financiare se ocupă atât cu monitorizarea cât și cu evaluarea resurselor unei organizații astfel se asigură eliminarea fraudei, dar și protejarea bunurilor fizice și intangibile.

Evidența fondurilor de resurse financiare ține cont în principal de gestionarea și modul de formare a disponibilităților bănești dar și de respectarea unor principii specifice activității financiare.

Activitatea de control mai poate fi interpretată și ca funcție a conducerii fiind considerată un mijloc de cunoaștere, un instrument de conducere și de îndreptare a erorilor existente. Controlul este cel care asigură o bună funcționare a activității desfășurate de fiecare individ, urmărind funcționarea cât mai eficientă a acesteia.

Din punct de vedere economic funcția de control are ca obiectiv principal modul în care sunt gestionate și utilizate mijloacele financiare dar și materiale a fiecărei unitate economică. Controlul financiar este baza pentru interesele statului precum și a agenților economici pentru realizarea pe termen lung a obiectivului stabilit inițial.

2. ROLUL CONTROLULUI FINANCIAR

Sistemele economice au un rol important în ceea ce privește dezvoltarea societății și a diferitelor ramuri ale acesteia. Economia de piață se dezvoltă într-un cadru stabilit de către stat, iar prin intermediul controlului, poate interveni în corectarea eșecurilor fiind astfel un purtător al interesului public. Astfel controlul stă la baza desfășurării activităților întrucât nici o activitate nu ar putea avea loc dacă ar lipsi funcția de control, aceasta având drept caracteristică principală evaluarea și corectarea eventualelor erori din cadrul unei activități.

Pe lângă organizarea și coordonarea activităților, control îndeplinește un rol important în ceea ce privește desfășurarea acestora. Caracteristica de a controla acțiunile diferitelor societăți financiare stă la baza realizării obiectivului într-un mod cât mai eficient. Control se manifestă ca o caracteristică de bază în ceea ce privește conducerea unei unități ce are drept scop dezvoltarea performanțelor financiare. Pe lângă societățile financiare, funcția de control se regăsește și la nivelul administrației publice, care se ocupă cu gestionarea activităților statului dar și ale colectivității acestuia, dar și în cadrul societății civile. În acest fel control îndeplinește un rol benefic în informarea și protejarea de anumite riscuri pentru cei din sfera economic și financiară.

Rolul controlului financiar este responsabil de stabilire a unor proceduri specifice fiecărei activități astfel încât acestea să se desfășoare cât mai bine și eficient în stabilirea obiectivului final. Metodele necesare în controlul financiar permit evaluarea disponibilităților financiare și coordonarea lor pentru a realiza rezultatul dorit. Funcțiile control asigură astfel coordonarea și exercitarea acțiunilor desfășurate dar și rezultate positive în ceea ce privește procesul final.

Controlul intervine în toate etapele desfășurării activității începând cu stabilirea obiectivului, alegerea metodelor de lucru, desfășurarea și coordonarea acțiunii și încheindu-se cu verificarea rezultatului final. Controlul financiar se manifestă în cadrul relațiilor fiscale, financiare precum și cele de credit evaluând evoluția fondurilor la nivelul economiei. Acest tip de control are în vedere elaborarea bugetelor de venituri și cheltuieli, rentabilizarea activităților și produselor, creșterea resurselor proprii de finanțare, integritatea patrimoniului, respectarea disciplinei financiare și fiscale.

Bibliografie

1. Marcel Ghiță - Controlul financiar component a mecanismului economiei de piață, Editura Univarsitaria, Craiova, 1995

2. Constantin Roman, Vasile Tabără, Aureliana Geta Roman, Control financiar și audit publi, Editura Economică, București, 2007

3. Pereș Ion, Popa Emil Irimie, Bunget Ovidiu C., Dumitrescu Alin C., Control Financiar, Editura MIRTON, Timișoara 2008

4. Ion Florea, Ionela-Corina Macovei, Radu Florea, Controlul economic, financiar și gestionar, Editura CECCAR, București, 2007

5. Mircea Boulescu, Marcel Ghiță - „Control Financiar și expertiză contabilă”. Editura Eficent, 1996

6. M. Boulescu, M.Ghita, Control Financiar, Editura Eficient, București 1997

7. Dr. Petre Popeangă, Dr. Gabtiel Popeangă, Control financiar și fiscal, Editura CECCAR, București 2004

Preview document

Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 1
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 2
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 3
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 4
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 5
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 6
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 7
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 8
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 9
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 10
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 11
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 12
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 13
Funcția de control financiar - pilon al organizării și exercitării controlului financiar - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Functia de control financiar - pilon al organizarii si exercitarii controlului financiar.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?