Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 16348
Mărime: 310.84KB (arhivat)
Publicat de: Antonie Dumitriu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lazar Sebastian

Cuprins

  1. Cap I Înfințarea Trezoreriei Statului 2
  2. 1.1 Necesitatea și premisele înfințării Trezoreriei Statului 3
  3. 1.1.1. Trezoreria publică – concept si evoluție istorică 3
  4. 1.1.2. Necesitatea înfiinţării Trezoreriei Statului în România 5
  5. 1.1.3. Premisele înfiinţării Trezoreriei Statului 12
  6. 1.2. Organizarea Trezoreriei Statului în România 14
  7. Cap II Stabilitate financiară 20
  8. 2.1 Definirea conceptului de stabilitate financiară. 20
  9. 2.2 Noţiunea de stabilitate în alte domenii ştiinţifice. 20
  10. 2.3 Elementele ce trebuie luate în considerare pentru a defini stabilitatea financiară. 21
  11. 2.4 Modalităţi de definire a stabilităţii financiare. 24
  12. Cap. III Funcțiile și operațiunile întreprinse de către Trezoreria Statului în scopul asigurării stabilității financiare 28
  13. 3.1. Funcțiile Trezoreriei Statului 28
  14. 3.2. Încasarea veniturilor publice prin Trezorerie 35
  15. 3.3 Finanțarea cheltuielilor publice prin Trezorerie 37
  16. 3.4 Organizarea şi efectuarea de încasări şi plăţi prin caseria trezoreriei 38
  17. Concluzii 41
  18. Bibliografie 42

Extras din referat

Cap I Înfințarea Trezoreriei Statului

1.1 Necesitatea și premisele înfințării Trezoreriei Statului

1.1.1. Trezoreria publică – concept si evoluție istorică

Conceptul de trezorerie publică este unul vechi, avându-şi originile în antichitate, când pentru satisfacerea diverselor nevoi publice erau constituite si administrate fonduri în cadrul unor instituţii speciale, care cu timpul s-au cristalizat în ceea ce azi numim trezorerie.

În Egiptul antic şi în Babilon, Trezoreria se afla depusă în temple sau în palatul regal căpătând caracteristici magice. În Grecia antică excedentul veniturilor asupra cheltuielilor este depus în temple, statul împrumutând bani la casa sacră din Atena, pentru a-şi acoperi cheltuielile "extraordinare" şi plătind dobândă.

În Roma imperială existau patru trezorerii diferite, specializate, perceperea impozitelor fiind arendată, în general, de specialişti în perceperea impozitelor. În Imperiul mijlociu a fost creat un fel de "minister de finanţe", o cancelarie imperială centralizată, "fiscul" devenind treptat casieria publică unică. Pe ansamblu, epoca romană a cunoscut un anumit progres spre unificare a Trezoreriei Publice, însă o regresie a autonomiei sale în faţa dezvoltării puterii personale a "imperatorului"

Confuzia realizată între Trezoreria publică şi tezaurul personal al suveranilor, la care s-a adăugat amplificarea puterii publice şi raritatea numerarului au condus la situaţia din epoca feudală în care are loc o puternică fragmentare a operaţiunilor de trezorerie.

Iniţial, feudalismul timpuriu nu excludea posibilitatea ca moneda publică să fie administrată de către persoane sau instituţii private. De exemplu, vechii "intendenţi generali" din Franţa răspundeau de realizarea operaţiunilor cu monedă publică, însă ei rămâneau proprietari ai acestor funcţii şi îşi "închiriau" serviciile lor regalităţii. De unde un anumit număr de practici eminamente păgubitoare, la ceea ce astăzi numim finanţe publice: regulile vărsării impozitelor de către "perceptori" reflectau faptul că statul nu era creditat decât cu lungi întârzieri, trebuind deci să apeleze la avansuri de la propriii săi încasatori. Aceştia aveau deci interesul de a vărsa impozitele cât mai târziu posibil, constituindu-se în creditorii autorităţii centrale şi beneficiind de dobânzile aferente.

Treptat, se realizează distincţia între Trezoreria regală (publică) şi tezaurul privat al suveranului (alimentat cu veniturile domeniului regal), creându-se un "supra-intendent" de finanţe şi o camera de conturi însărcinată cu respectarea principiului nou al ordonanţării prealabile a cheltuielilor şi a verificării conturilor anuale.

Epoca Renaşterii evidenţiază un anumit număr de caracteristici care se vor dezvolta în secolele următoare (XVII şi XVIII).

- creşterea dimensiunii bugetului şi a amplorii Trezoreriei publice;

- menţinerea unui nivel ridicat al cheltuielilor personale ale casei regale (20-50%);

- recursul la împrumuturi (de la bancheri internaţionali sau naţionali);

- dispersia responsabilităţilor, gestiunea financiară a finanţelor publice rămânând fragmentată (vezi arendaşii generali în Franţa);

- apariţia şi dezvoltarea camerelor de conturi, consiliilor regale, birourilor de finanţe, care realizau un control modern al finanţelor publice.

Spiritul revoluţiei franceze a impus principiile moderne ale finanţelor publice: centralizare, unitate, independenţă, accentuându-se, totodată, controlul guvernului de către "corpurile parlamentare", precum şi controlul "intendenţilor" de către corpuri autonome de specialişti. Treptat, a fost creat climatul favorabil pentru dezvoltarea unei organizări financiare detaliate şi complete.

Constituirea şi consolidarea băncilor centrale, structurarea ministerială a guvernelor, impunerea controlului centralizat al cheltuielilor etc. au creat premisele abordării moderne a finanţelor publice, circumscrise unor obiective şi nevoi specifice.

Rezultatul perioadei de modernizare a finanţelor publice, continuată şi în sec. XIX, a fost consolidarea definitivă a două caracteristici definitorii:

• unificarea organizatorică; casieria statului, centralizată şi de regulă dispunând de cont curent la Banca Centrală, permite evidenţierea lichidităţii autorităţii publice şi ierarhizarea mecanismelor de control al finanţelor publice contabilii publici, inspectori generali ai Ministerului Finanţelor, Curtea de Conturi);

• autonomia şi garanţia operaţiunilor prin separarea dintre ordonatori şi contabili, precum şi printr-o serie de reguli care reglementează gestionarea fondurilor publice.

Economia contemporană, menţinând unificarea şi structurarea centralizată a sec. XIX, a extins rolul clasic al Trezoreriei, luând în considerare responsabilităţile statului în constituirea mecanismelor formării capitalului sau creaţiei de monedă, precum şi în fluctuaţiile economiei. După primul război mondial, şi îndeosebi după criza economică din 1929-1933, statul se manifestă ca un autentic reglator al economiei.

Amplificarea intervenţionismului statal a determinat noi asumarea unor noi sarcini pentru instituţiile sale, inclusiv pentru trezorerie:

• raţionalizări ale gestiunii publice;

• crearea de întreprinderi publice;

• controlul monopolurilor;

• intervenţiile directe sau indirecte în sectorul bancar şi financiar. Totodată, privatizarea sectorului public, înregistrată în anii 1980, a impus reconsiderarea înterventionismului

statal şi deci a fluxurilor Trezoreriei publice.

Diversificarea şi creşterea complexităţii intervenţiilor statului, îndeosebi în domeniul economic, au impus redimensionarea fluxurilor Trezoreriei publice. Şi aceasta deoarece s-au derulat perioade în care statul s-a angajat sau s-a dezangajat în viaţa economică, amplificându-şi intervenţiile sau, din contră, reducându-le. Secvenţial, după cel de-al doilea război mondial, sunt evidenţiate patru faze specifice în evoluţia Trezoreriei publice:

- faza de expansiune, după război, în care Trezoreria preia insuficienţele pieţei şi circuitelor financiare, fiind singura instituţie care putea impune restricţii şi oferi avantaje;

- faza de restrângere, specifică perioadei 1960-1975, în care Trezoreria cunoaşte o relativă dezangajare economică, cunoscută sub numele de debugetizare, care constă în transferul către alte organisme financiare sau către pieţele financiare a sarcinii asigurării acoperirii cheltuielilor publice suplimentare. Această fază avea ca obiectiv implicit revenirea la o Trezorerie pasivă, neutră şi dezangajată, neintervenind în economie.

Preview document

Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 1
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 2
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 3
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 4
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 5
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 6
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 7
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 8
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 9
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 10
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 11
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 12
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 13
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 14
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 15
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 16
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 17
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 18
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 19
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 20
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 21
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 22
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 23
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 24
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 25
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 26
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 27
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 28
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 29
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 30
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 31
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 32
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 33
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 34
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 35
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 36
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 37
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 38
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 39
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 40
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 41
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 42
Implicarea trezoreriei statului în asigurarea stabilității financiare - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Implicarea Trezoreriei Statului in Asigurarea Stabilitatii Financiare.doc

Alții au mai descărcat și

Buget și trezorerie publică - Marea Britanie

Introducere Regatul Unit este numit, in mod obisnuit, in romaneste, Marea Britanie. Cea mai mare parte a sa este situata langa coasta continentala...

Trezoreria Statului

SISTEMUL DE ORGANIZARE ŞI MECANISMUL DE FUNCŢIONARE A TREZORERIEI STATULUI ÎN CONDIŢIILE INTRODUCERII SISTEMULUI ELECTRONIC DE PLĂŢI CAPITOLUL I...

Trezoreria Finanțelor Publice

Finantele publice sunt reprezentate în România printr-un sistem complex de relatii economice prin care se asigura formarea si reparizarea...

Studiul privind Activitatea Trezoreriei Publice pe Exemplul Municipiului Petroșani

INTRODUCERE Începând cu anul 1990, în România s-a declanşat un amplu proces de tranziţie spre o economie concurenţială de piaţă , liberalizată,...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Buget și Trezorerie Publică

CAPITOLUL 1 BUGETUL PUBLIC 1.1 Conţinutul bugetului public Prin bugetul public se proiectează şi se desfăşoară activitatea privind finanţele...

Te-ar putea interesa și

Sisteme de Plăți

Platile electronice, aceasta semnificativa inventie a sfarsitului de secol XX, au aparut ca una din urmarile remarcabile ale dezvoltarii...

Încheierea Execuției Bugetare în Cadrul Trezoreriei Statului

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze modalitatea de efectuare a operaţiunilor privind încheierea execuţiei sistemului bugetar...

Gestiunea Datoriei Publice

SECŢIUNEA I: CONŢINUTUL ÎMPRUMUTULUI: DEOSEBIREA DINTRE ÎMPRUMUTUL PUBLIC ŞI ÎMPRUMUTUL PRIVAT, IMPOZITE Împrumutul reprezintă o posibilitate de a...

Corelarea Operațiunilor de Încasări și Plăți ale Trezoreriei Statului și Implicațiile Acesteia

CAPITOLUL 1 SISTEMUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A TREZORERIEI STATULUI 1.1. ÎNFIINŢAREA TREZORERIEI STATULUI Conceptul de trezorerie publică...

Informatizarea Activității Trezoreriei Statului

CAPITOLUL I: TREZORERIA STATULUI IN ROMANIA Masurile întreprinse, dupa anul 1989, pentru trecerea la economia de piata, au determinat in primul...

Băncile centrale - rolul, funcțiile și operațiunile acestora

Potrivit definitiei data de Enciclopedia Britanica, o banca centrala, reprezinta o institutie care are ca sarcina reglarea ofertei de moneda din...

Necesitatea și Rolul Trezoreriei

Capitolul de faţă prezintă necesitatea înfiinţării Trezoreriei Statului şi importanţa acesteia. De asemenea am evidenţiat sistemul organizării...

Banca Centrală și sistemul european al băncilor centrale

Toate sistemele bancare, cu exceptia celui din Hong Kong, au o banca centrala. Aparitia si dezvoltarea sistemului bancar (în secolele XIV-XV) a...

Ai nevoie de altceva?