Independenta Bancilor Centrale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Independenta Bancilor Centrale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Angela Boariu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

1.Conceptul de independenta a bancii centrale pag.4
a.scurt istoric
b.componente
2.Independenta  premisa a eficientei politicii monetare pag.5-6
3.Criterii de cuantificare a gradului de independenta pag.6-8
4.Corelatia între independenta bancii centrale si indicatori specifici pag. 9
5.Independenta BNR pag.10-11
a. Independenta BNR conform statutului
b. Independenta in lumina aderarii la U.E.
Anexa Statutul Bancii Nationale a României pag.12-14

Extras din document

1. Conceptul de independenta a bancii centrale

Independenta bancii centrale se poate defini ca situatia in care guvernul nu detine nici o pârghie pentru a influenta deciziile bancii centrale in ceea ce priveste politica monetara.

a. Scurt istoric

Autonomia bancii de emisiune s-a conturat in decursul anilor 1960-1980, marcata de niveluril e ridicate ale inflatiei si de multiplele socuri financiare, pentru ca in prezent acest deziderat sa fie urmarit de un numar tot mai mare de tari.

Dintre cele mai importante momente recente sunt :

-1998 independenta Bancii Angliei ( care era o simpla agentie a Trezoreriei in sec. XX )

-1998 independenta Bancii Japoniei ( autonomie operationala nu si legala , interzisa prin constituttie )

-1999 constituirea BCE ( Banca Centrala Europena prin insasi menirea si statul sau confirma tendinta de a conferi o autonomie din ce in ce mai ridicata ).

b. Componente

Patru componente definesc in general caracterul independent al bancii :

- independenta statutara ; mentionata in actul constitutiv, statul bancii, fara a fi însa dovada independentei reale

- independenta îm fixarea obiectivelor. Consta în îndeplinirea unui obiectiv major de politica monetara ( in general mentinerea stabilitatii interne si externe a monedei; un indice scazut al preturilor ) si libertatea de a alege si utiliza insrumentele de politica monetara ( independenta instrumentala )

- independenta financiara ; este data de independenta bugetara cat si de în ce masura îi este interzisa acordarea de credite sectotului public.

Independenta bugetara este posibila in masura in care banca detine suficienta autonomie în determinarea veniturilor si cheltuielilor programate fara acceptul puterii politice. In aceeasi masura banca centrala este responsabilizata in acitivitatea sa aducand anual un raport in fata Parlamentului, actiune care vine sa sporeasca credibilitatea sa interna.

- independenta personala ; ea apare prin statutul guvernatorului si a celorlalate persoane din conducere ( proceduri de numire si de demitere, durata mandatului, incompatibilitati cu functia )

2. Independenta bancii centrale premisa a eficientii politicii monetare

Problema autonomiei sau independentei bancii centrale a fost indelung dezbatuta : in ce masura obiectivele banci centrale trebuie indeplinite sub controlul Guvernului , tinând cont de faptul ca emisiunea si politica monetara sunt,in mod primordial, probleme politice ?

Subordonarea fata de guvern a bancii centrale este justificata prin coerenta politicii economice , din care face parte politica monetara, alaturi de politica financiara si celelalte componenete.

Politica economica este indeplinita de guvern , guvern numit de partidul politic la putere , care partid s-s angajat în îndeplinirea acestei politici economice , prin programul sau electoral. Din acest punct de vedere, s.ar purea ca nu exista nici un impediment in realizarea obiectivului de stabilitate a monedei nationale si stabiliatatea preturilor.

Experienta practica ne-a demonstrat insa, nu de putin ori, ca puterea politica a renuntat la realizarea acestor obiective pe termen lung din dorinta de a obtine o crestere economica pe termen scurt printr-o politica economica expansionista, deci prin sacrificarea inflatiei, pentru a avea ce prezenta înainte de alegeri, în campanie, pentru a le câstiga.

Economia stimulata artificial, printr-o politica monetara expansionista nejustificata, creeaza pentru mediul de afaceri un optimism nefast.

Iata de ce politicienii sunt interesati de o independenta a bancii centrale fata de Guvern, decât de dependenta a acesteia. De exemplu un guvern are mai multe moitve fata decât banca centrala de a trisa pentru a-si reduce datoria reala ( finantarea deficitului bugetar prin emisiune bugetara ) sau sa stimuleze economia înaintea alegerilor.

Pentru ca banca centrala sa reziste acestor presiuni ale guvernului de sacrificare o obiectivelor pe termen lung cu scopul obtinerii onor avantaje pe termen scurt, ea terbuie sa fie independenta.

Primul pas in realizarea independentei ( departarea de puterea politica ) este stabilirea unui mandat al Guvernatorului si C.A. superior celui electoral. Aceasta diferenta in durata mandatului este condiderata o garantie a îndeplinirii obiectivelor de politica monetara pe termen lung, cu toate ca acestia nu pot fi tinuti in functie numai pentru ca nu intra in conflict cu autoritatile, servind astfel politic.

Cresterea independentei operationale si financiare a bancii centrale trebuie insotita de preyentarea unui raport de activitate periodic Parlamentului.

Pe plan mondial tendinta este de crestere a independentei apreciata din mai multe puncte de vedere :

-forma de proprietate a capitalului social

-atributele legale a bancii centrale

-modul de numire a conducerii

-reprezentarea bancii in Guvern

Fisiere in arhiva (1):

  • Independenta Bancilor Centrale.doc