Integrarea Financiara a Romaniei in Uniunea Europeana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Integrarea Financiara a Romaniei in Uniunea Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Finante, Economie

Cuprins

1. Stadiul procesului de integrare a pietelor monetara si de capital din România în spatiul UE . 3
2. Strategii în vederea adoptarii monedei unice . 7
3. Impactul integrarii financiare a României în UE . 10
BIBLIOGRAFIE . 14

Extras din document

1. Stadiul procesului de integrare a pietelor monetara si de capital din România în spatiul UE

România a înregistrat pe parcursul ultimilor ani progrese importante în ceea ce priveste stabilirea macroeconomica si restructurarea sistemelor financiare în vederea integrarii economice si financiare cu spatiul Uniunii Europene.

Cele mai importante semene ale adâncirii procesului de restructurare sistemica sunt:

" reorientarea relatiilor de comert spre UE;

" realocarea resurselor economice;

" avântul sectorului privat;

" modificari legislative si institutionale în sensul alinierii la standardele europene si adoptarii aquis-ului comunitar.

Pietele financiare stabile si bine dezvoltate reprezinta o preconditie a integrarii cu succes în UE, care este un proces complex, presupunând beneficii, dar si riscuri, al caror impact ar putea fi amplicat în lipsa remedierii deficientelor existente în functionarea mecanismelor financiar-monetare.

România a înregistrat progrese importante în ceea ce priveste îmbunatatirea performantei sectorului financiar începând cu 1999, odata cu începerea procesului de restructurare a sectorului bancar. Acest moment a însemnat începerea reformei sectorului financiar, care a înregistrat pe parcursul ultimilor ani progrese importante în domeniul reglementarii si supravegherii pietelor financiare, al îmbunatatirii conditiilor financiare, eficientei si disciplinei bancilor si altor institutii financiare si al reducerii influentei statului în acest sector.

Începând cu anul 2002, s-a remarcat o intensificare a procesului de intermediere financiara.

În România, reglementarea si supravegherea sectorului financiar intra în componenta a trei autoritati: BNR, CNVM, CSA. În 2002, a fost încheiat un protocol în tre cele trei autoritati, cu scopul supravegherii pe baze consolidate a pietei financiare.

Sistemul financiar românesc a fost influentat în anul 2004 de o serie de evolutii externe cum ar fi: cresterea influxurilor de capital, schimbarile în evolutia cursului de schimb EUR/USD si miscarea ratelor dobânzii pe pietele financiare.

Perioada 2003  2004 ar putea fi considerata ca fiind începutul manifestarii depline a rezultatelor procesului de consolidare a sistemului bancar, început în anii 1999  2000.

Sectorul bancar reprezinta cel mai important segment al sistemului financiar românesc, având o pondere a activelor nete în PIB de 37,7% (sfârsitul anului 2004).

Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Financiara a Romaniei in Uniunea Europeana.doc