Investitiile Externe de Capital

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Investitiile Externe de Capital.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicolae Bondoc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Finante, Economie

Cuprins

1. Investitii externe de capital 1
1.1. Investitiile internationale de portofoliu si investitiile directe externe 1
1.2. Investitia directa intr-o tara straina 1
1.3. Trasaturi ale investitiei directe externe 2
1.4. Modalitati de implantare 2
1.5. Avantaje 3
2. Investitiile straine directe in Romania 3
2.1. Politica investitionala a Romaniei in tranzitie 4
2.2. Strategii de atragere a ISD in Romania 6
2.2.1. Constituirea cadrului juridic favorabil afluxului de ISD l 6
2.2.2. Integrarea europeana a Romaniei - componenta a strategiei de dezvoltare economica pe termen lung 6
2.2.3. Definitivarea procesului de tranzitie 7
2.2. Evolutia ISD in Romania in perioada de tranzitie 7

Extras din document

Capitolul 1.

Investitiile externe de capital

Fenomenul evident din economia contemporana a devenit mondializarea. Intalnim tot mai des produse ce poarta aceeasi marca, dar care sunt produse in tari diferite sau consilii de administratie ale unor firme mari care au membrii de nationalitati diferite.

Aceasta lume cosmopolitana este produsul activitatilor tot mai ample ale societatilor transnationale. Acesti agenti economici ocupa o pozitie de prim ordin in economia mondiala, avand o forta economica mai mare chiar si decat a unor tari dezvoltate.

In economia mondiala contemporana, valoarea bunurilor si serviciilor care rezulta din investitiile externe depaseste considerabil valoarea exporturiilor preopriu-zise de marfuri pe plan mondial. Aceasta inseamna ca investitiile externe sunt principalul instrument de dezvoltare a relatiilor economice internationale. Ele se afla la baza aparitiei societatilor transnationale.

1.1 Investitiile internationale de potofoliu si investitiile directe externe

Fluxurile internationale de capital imbraca doua forme principale: investitiile de

portofoliu si investitiile directe.

Investitiile internationale de portofoliu inseamna achizitionarea de pe piata financiara a unor valori mobiliare straine( actiuni, obligatiuni). Ele permit participarea la luarea deciziilor, dar nu si dreptul de control.

Investitiile directe externe constau in achizitionarea pachetului de actiuni control, in cumpararea unor intreprinderi sau in construirea lor pe loc gol, in strainatate. Majoritatea capitalului unei filiale externe sau un imprumut acordat acesteia de catre firma-mama reprezinta, de asemenea, forme de investitii directe externe.

Deosebirea dintre cele doua categorii de investitii externe este exercitarea controlului. O investitie de portofoliu se poate treansforma intr-o investitie directa, in conditiile in care o participatie minoritara se transforma intr-una majoritara.

1.2. Investitia directa intr-o tara straina

.

O firma locala, dintr-o tara dezvoltata, este avantajata in lupta de concurenta cu o firma straina. Ea primeste lupta pe “teren propriu”. Firma locala poate beneficia de sprijinul propriului guvern, de relatii traditionale cu furnizori autohtoni sau cu investitorii institutionali din propria tara.

Astfel stand lucrurile, o firma straina pentru a se putea mentine intr-un mediu economic nou trebuie sa posede alte avantaje, care sa se dovedeasca valabile. Numai asa ea va avea sansa sa obtina un profit mai mare, nu numai fata de cel din tara de origine, ci si in comparatie cu concurentii din tara gazda. In acest mod investitia sa externa se va justifica.

Pentru a putea ajunge intr-o astfel de ipostaza, firma straina va trebui sa acumuleze calitati specifice in propria tara pe planul dimensiunii capitalului, al tehnologiei, al componentelor de gestiune, al obtinerii economiilor de scara, care, toate la un loc vor crea un avantaj competitiv. Asa apare posibilitatea si necesitatea investitiilor directe externe.

Valorificarea avantajului competitiv nu va fi posibila fara evercitarea deplina a controlului. Un control partajat impiedica investitorul strain sa-si puna in valoare calitatile specifice, de exemplu, cele legate de capacitatea manageriala. Totodata controlul asigura pastrarea avansului tehnologic, impiedicand difuzarea know-how-ului. Drepturile de proprietate intelectuala sun ocrotite.

1.3. Trasaturi ale investitiei directe externe

In prezent, investitiile directe externe se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:

- Ele depasesc net ca importanta investitiile externe de portofoliu.

- Staele Unite joaca un rol preponderent, atat ca tara “sursa” cat si ca tara “gazda”, a investitiilor directe externe, in comparatie cu celellalte tari dezvoltate cu economie de piata.

- Dupa cel de-al doilea razboi mondial, investitiile directe externe se orienteaza cu preponderenta catre tarile dezvoltate. Axa Nord-Nord a devenit mult mai atractiva decat cea Nord-Sud.

- S-a modoficat structura pe ramuri a investitiilor directe externe. Sectorul manufacturiei a depasit ca importanta pe cel primar(cu exceptia petrolului). Productia de inalta tehnologie si serviciile atrag cea mai mare parte a investitiilor directe externe.

- Are loc o distributie pe zone de influenta a investitiilor directe externe din tarile dezvoltate catre tarile in dezvoltare. Cele mai importante fluxuri sunt: SUA- America Latina, UE-Africa, Japonia-Asia.

O evaluare exacta a dimensiunilor investitiilor directe externe nu reprezinta o intreprindere facila. In general, reinvestitiilor din profilul filialelor externe, ca si fondurile de innvestitii formate prin imprumuturi de la bancile din tarile gazda nu sunt reflectate corespunzator din punct de vedere statistic.

1.4. Modaliati de implantare

Modalitatile concrete de implantare a investitiilor externe cuprind un avantaj extrem de larg, de la o participare minoritara, pana la detimerea integrala a capitalului unei filiale.

Cazul cel mai putin frecvent este acela in care societatea-mama creeaza o filiala pe loc gol. De cele mai multe ori, ea prefera la inceput o participatie la o intreprindere straina deja existenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Investitiile Externe de Capital.doc