Leasing-ul ca formă de finanțare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5892
Mărime: 36.54KB (arhivat)
Publicat de: Elisaveta Bratu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: D.Bucataru

Extras din referat

Finantarile prin sistem leasing constituie in economia romaneasca o adevarata gura de oxigen pentru agentii economici pentru care investitiile reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea activitatii lor. Si cum 99% din activitatile din economie necesita investitii pentru a se dezvolta, finantarile in sistem leasing vor cunoaste o crestere constanta.

Leasing-ul s-a impus si la noi in tara, asa cum a facut-o peste tot in lume (poate mai putin in economiile tarilor din lumea a III-a) in primul rand prin simplitate. In conditiile in care mediul concurential din tara noastra devine tot mai aspru, viteza de reactie a companiilor la schimbarile din mediul extern este vitala. Leasing-ul, prin operativitatea sa, satisface in intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investitii a agentilor economici. De asemenea, prin leasing, agentii economici evita procedurile complicate ale contractarii de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societatii sau cel privat pentru constituirea de garantii.

Finantarea investitiilor, indeosebi a celor de valori mari, provoaca, adesea, un effect dezechilibrant asupra trezoreriei intreprinderii. Leasingul este o adaptare a pietei de capitaluri la capacitatea limitata de finantare a investittiilor.

Leasingul presupune existenta a trei terte persoane: furnizorul, societatea finantatoare (societatea de leasing) si utilizatorul (beneficiarul finantarii). Societatea de leasing cumpara de la furnizor bunul solicitat de utilizator si il cedeaza acestuia din urma pe o anumita perioada de timp contra unor redevente lunare. Aceasta reprezinta in esenta operatiunea de finantare prin leasing. Cu alte cuvinte, dupa cum afirma Ion Stanciu “ leasingul(lease, in engleza sau credit-bail, in franceza) este o forma specialade inchiriere a bunurilor imobiliare (sau mobiliare), prin care chiriasul (utilizatorul) obtine avantajele legate de folosinta bunului inchiriat, in timp ce finantarea achizitiei acestuia si amortizarea investitiei de capital este facuta de catre intreprinderea de leasing (locatorul). In schimbul obtinerii avantajelor legate de folosinta bunului, intreprinderea care l-a inchiriat plateste societatii de leasing o redeventa (chiria) care cuprinde:

1. Amortizarea bunului inchiriat.

2. Costul de oportunitate (dobanzile) afferent(e) fondurilor avansat de intreprinderea de leasing pentru cumpararea bunului respective

3. Marja de profit a societatii de leasing.

Chiriasul (utilizatorul) poate intra in proprietatea bunului , inchiriat la incheierea contractului de leasing,prin plata valorii reziduale a bunului, convenita dinainte. Pe durata contractului de leasing, redeventa (chiria) se inregistreaza ca o cheltuiala curenta, iar la incheierea acestuia valoarea reziduala se inregistreaza la active fixe . La inchirierea contractului se pot face si alte doua optiuni:

-prelungirea leasingului cu negocierea unei noi redevente;

-restituirea bunului inchiriat catre intreprinderea de leasing;

Durata contractului de leasing este , in general, de 75-80% din durata de viata economica a bunului inchiriat, dar se poate conveni si asupra unei durate mai scurte. Intreprinderea de leasing ramane proprietara a bunului pana la scadenta contractului, cu exceptia cazurilor (mai rare) cand utilizatorul formuleaza o oferta ferma si irevocabila de cumparare a bunul inainte de expirarea contractului de leasing. Contractul de leasing este , in general, irevocabil.

Interesul deosebit pentru leasing ca forma de finantare pe termen lung este motivat de avantajele fiscale pe care autoritatile financiare le confera. In primul rand , redeventele sunt cheltuieli de exploatare deductibile din profitul impozabil. Prin urmare, cheltuielile cu redeventele sunt insotite de economii fiscal direct proportionale cu marimea redeventelor si cu cota de impozit pe profit.

In al doilea rand , inchirierea terenurilor prin vanzare si leaseback poate fi o masura de amortizare a valorii lor. Pe langa recuperarea valorii terenurilor, prin vanzare, de obtin economii fiscal din includerea amortizarii lor in redeventa leaseback.

In sfarsit, bunurile mobile care sunt importante, in scopul utilizarii lor in leasing , sunt asimilate in regim de bunuri admise temporar la import, fara plata taxelor vamale. Cumparatorul bunului importat in system de leasing va achita, la incheierea contractului, tava vamala, deductibila fiscal, calculate la valoarea initiala, in baza declaratiei vamale de import definitive.

Autoritatile fiscale sunt deci motivate sa verifice legitimitatea obtinerii acestor avantaje fiscale. In principiu, acestea verifica daca leasingul este veritabil si nu doar o simpla vanzare cu plata in rate(vanzare deghizata).

Pentru utilizator, aceasta operatiune ii va aduce si alte avantaje cum ar fi:

1. Ii permite realizarea de investitii atunci cand nu dispune de lichiditatile necesare. Si cum investitiile contribuie de cele mai multe ori la sporirea cifrei de afaceri, surplusul de venit obtinut poate acoperi redeventele lunare.

2. Ii permite sa-si foloseasca fondurile pentru sporirea capitalului de lucru (a activelor circulante), cele care sunt aducatoare de bani.

3. Ii permite sa fie in pas cu noua tehnologie prin aceea ca la sfarsitul contractului de leasing poate returna bunul societatii finantatoare si sa inchirieze altul ale carui caracteristici tehnice sporite ii pot oferi o eficienta mai mare in exploatare.

4. Ii permite sa beneficieze de amanarea platii taxelor vamale pana la sfarsitul contractului pentru bunurile aduse din import. Plata taxelor vamale se va face doar la 20% din valoarea bunului.

5. Ii permite sa beneficieze de facilitatile fiscale Intreaga valoare a ratei de leasing este deductibila fiscal pentru IMM.

Leasingul este de doua feluri: financiar si operational. Procedural, este vorba de acelasi lucru, insa exista aspecte care diferentiaza cele doua tipuri de operatii, si anume:

In cazul leasingului financiar, bunul finantat este evidentiat in contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finantarii). Utilizatorul va inregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat in patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal, potrivit legislatiei in vigoare.

In cazul leasingului financiar, redeventa lunara este compusa din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix si din dobanda de leasing. Dobanda de leasing este o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru utilizator. .

. In cazul leasingului operational, redeventa este compusa din cota de amortizare calculata conform prevederilor legale plus un beneficiu. Pentru utilizator, intreaga redeventa lunara este considerata cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal.

In cazul leasingului operational, bunul ramane evidentiat in contabilitatea societatii finantatoare;

Leasingul operational are, pe langa serviciile de intretinere si asigurare implicite, alte doua caracteristici:

- O clauza de anulare care da posibilitatea utilizatorului sa renunte la inchiriere si sa restituie echipamentul inainte de expirarea contractului de leasing;

- In mod frecvent , echipamentul nu este complet amortizat pe durata contractului de leasing. Durata “m” a contractului de leasing este mai mica decat durata “n” de viata (de exploatare) a echipamentului inchiriat. Locatorul se asteapta sa recupereze valoarea echipamentului fie prin reinnoirea contractelor de leasing cu vechiul utilizator sau cu alti utilizatori, fie prin revanzarea echipamentului. In consecinta, locatorul pastreaza riscul neutilizarii bunului in aceste circumstante.

Preview document

Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 1
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 2
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 3
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 4
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 5
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 6
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 7
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 8
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 9
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 10
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 11
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 12
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 13
Leasing-ul ca formă de finanțare - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Leasing-ul ca Forma de Finantare.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Finantarea Investitiilor Publice prin Emisiunea de Obligațiuni

INTRODUCERE In orice domeniu: economic, social, cultural – investitiile sunt asociate ideii de dezvoltare. In mod logic, la nivelul economiei...

Modalitați de Finanțare a Investițiilor

Capitolul I I.1. Activitatea investiţională şi trăsăturile ei în economia de piaţă Intr-o accepţiune foarte simplificată, dar esenţială, a...

Leasingul - Formă Modernă de Finanțare a Capitalului Imobilizat

CAPITOLUL 1 FINANŢAREA INVESTIŢIILOR PRIN LEASING. EVOLUŢIE ŞI PERSPECTIVE 1.1. Istoria economică a leasingului în lume Cum a devenit...

Leasingul - formă modernă de finanțare

Introducere Leasingul, ca operaţiune de afaceri economice, a apărut dintr-o nevoie imediată de a soluţiona o problemă. Încă din Antichitate s-a...

Contabilitatea operațiunilor de leasing

1. LEASING-UL CA FORMA DE FINANTARE Finantările prin sistem leasing constituie in economia românească o adevarată gură de oxigen pentru agenţii...

Leasing-ul - sursă de finanțare pe termen mediu și lung

ARGUMENT Leasing-ul s-a afirmat ca metoda de finantare pe termen mediu si lung in ultimele decenii, indeosebi in USA si tarile Europei...

Leasingul ca Formă de Finanțare

Capitolul 1 Leasingul – aspecte generale 1.1. Istoricul operaţiunilor de leasing Rădăcinile leasingului sunt foarte adânci. Astfel, încă din...

Leasing-ul

CAPITOLUL I SURSA DE FINANTARE A INVESTITIILOR 1.1. Aspecte conceptuale Practica finantarii comertului international a cunoscut o permanenta...

Ai nevoie de altceva?