Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3266
Mărime: 31.19KB (arhivat)
Publicat de: Alexandru Bota
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Otilia Oprea

Extras din referat

Bitcoin este o monedă nouă, creată în anul 2009 de către o persoană cunoscută prin alias-ul Satoshi Nakamoto și este una din primele implementări a conceputului numit „criptomonedă”, prima dată descris în 1998 de Wei Dai pe mailing listul Cyperpunk. Această monedă utilizează tehnologia peer-to-peer, care înseamnă ,,de la egal la egal, pentru a funcționa fără autoritate centrală sau bănci, gestionarea tranzacțiilor dar și emiterea se realizează în mod colectiv prin rețea. Deși alte criptomonede au apărut înainte, Bitcoin este prima descentralizată, reputația sa dând naștere copiilor și evoluției în spațiu.

Etimologic, denumirea de bitcoin provine din limba engleză, ,,bit”, care reprezintă unitatea de informație binară, și ,,coin” , acesta însemnând monedă.

Așadar, Bitcoin reprezintă un sistem de plată electronic, o monedă digitală, sau sub alta denumire, o criptomonedă, această denumire indicând faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia pentru a controla tranzacțiile și prevede dubla cheltuială, acest fapt fiind o problemă curentă pentru valutele digitale. Pe scurt, moneda electronică este varianta electronică a bancnotelor și monedelor, care se poate stoca pe un dispozitiv de plată electronic, e-money, fiind o implementare de Hashcash. Hashcash a fost propus inițial ca un mecanism pentru a combate spam-ul pe e-mail, al cărui succes era dependent de trimiterea unor număr enorm de mail-uri folosind un timp foarte mic și o foarte mică putere a procesorului. Sub protocolul HashCash, un e-mail era trimis doar dacă o „ștampilă aprobată” ar fi fost adăugată antetului mail-ului. Pentru a genera ștampila, cel care trimitea mail-ul alegea în mod inițial un număr aleatoriu și îl computeriza cu hash-ul SHA-1 de 160 de biți al antetului.

În continuare, putem spune despre Bitcoin că a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fiind preferată mai ales de afacerile mici datorită lipsei taxelor, fără a apela la instituții financiare, asigurând totodată lipsa oricărei constrângeri și reglementări. Oamenii cumpără aceste monede, sperând că acestea vor crește, majorându-le investiția.

Datorită faptului că, spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central, aceasta folosește o bază de date distribuită peste noduri ale unei rețele de la egal la egal pentru inventarierea tranzacțiilor, folosindu-se în același timp de criptografie pentru furnizarea funcției de bază pentru securitate, acest lucru materializându-se în calitatea acestora de a fi cheltuiți o singură dată și de către cel care îi deține.

Construită în așa fel încât să permită deținerea și transferul anonim de valoare, aceste monede pot fi salvate pe un computer personal sub forma unui ,,portofel digital”, dar mai pot să există și în cloud, sau pot fi stocațe cu un serviciu de ,,portofel” al unei terțe părți, iar în ambele cazuri bitcoinii pot fi trimiși prin intermediul internetului oricărei persoane care deține o adresă Bitcoin. Deținătorii de Bitcoin pot să trimită sau să primească moneda, să plătească bunuri sau să își salveze banii. Spre deosebire de conturile bancare, ,,portofelele bitcoin” nu sunt asigurate de FDIC(Federal Deposit Insurance Corporation). Tipologia acesteia de a se lipsi de o administrație centrală face nefezabilă opțiunea de existență a unei administrații centrale, care să manipuleze valoarea Bitcoinului sau să se ajungă la inflație prin producerea lor.

Semnul monetar oficial al Bitcoin, , a fost acceptat în 2015. Ca acronime fiind utilizate BTC și XBT. Ca simboluri neoficiale sunt utilizate ฿ și Ƀ.

Subdiviziunea unui BTC, Satoshi, este echivalent cu 0,00000001 BTC. Alte subdiviziuni sunt microbitcoin (μBTC) echivalent cu 0,000001 BTC, milibitcoin sau bitmil (mBTC) echivalent cu 0,001 BTC și de centibicoin sau bitcent (cBTC) echivalent cu 0,01 BTC.

Cu cea mai mare varietate de piețe și cea mai mare valoare, având un vârf de 18 miliarde de dolari, Bitcoin este aici pentru a rămâne. La fel ca toate celelalte noi invenții, pot exista îmbunătățiri sau defecte în modelul inițial, însă comunitatea și o echipă de dezvoltatori ișindu silința să depășească orice obstacol pe care îl întâmpină. Este de asemenea cea mai tranzacționată criptomonedă și unul dintre punctele principale de intrare pentru toate celelalte. Astfel că prețul este extrem de instabil, acesta poate crește în sus sau în jos cu 10% -20% într-o singură zi.

Cumpărați pe un schimb

Numeroasele piețe denumite ,,schimburi de bitcoins” permit oamenilor să cumpere sau să vândă folosind diferite valute. Astfel, Coinbase este un schimb de vârf, urmat de Bitstamp și Bitfinex. Cu toate acestea, securitatea poate fi o însemnată preocupare. Astfel că în 2016, monede Bitcoin în valoare de zeci de milioane de dolari au fost furate de la Bitfinex de către hackeri.

Din punct de vedere tehnologic, sistemul Bitcoin funcționează cu ajutorul criptografiei asimetrice. Aceasta utilizează o pereche de chei asimetrice, acest termen, și anume ,,asimentric” provinind de la utilizarea de chei diferite pentru a îndeplini două funcții opuse, criptare și decriptare, fiecare reprezentând inversul celeilalte.

Astfel, cheia publică este utilizată pentru criptarea textului, care apoi este decodificat cu ajutorul cheii private corespunzătoare, acest tip de criptare fiind utilă pentru asigurarea confidențialității.

În continuare, putem spune despre cheia privată că este utilizată pentru a decripta textul cifrat și pentru a crea o semnătură digitală. Astfel, mesajul creat cu cheia privată a emițătorului poate fi verificat de oricine, prin acces la cheia publică corespunzătoare, astfel asigurându-se autenticitatea mesajului.

Preview document

Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri - Pagina 1
Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri - Pagina 2
Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri - Pagina 3
Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri - Pagina 4
Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri - Pagina 5
Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri - Pagina 6
Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri - Pagina 7
Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri - Pagina 8
Moneda Bitcoin - evoluție și riscuri - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Moneda Bitcoin - evolutie si riscuri.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza comparativă între piața de capital din România și cea din Europa Centrală și de Est

Formarea si dezvoltarea pietei de capital in Romania si constituirea formelor organizate ale acesteia (Bursa de Valori Bucuresti si Societatea de...

Fondurile de pensii - Necesitatea introducerii lor în România

CAPITOLUL 1. EVOLUȚIA SISTEMULUI DE PENSII DIN ROMANIA Sistemul de pensii din România a suferit o serie de modificări în perioada ultimelor...

Ce este și cum poate fi folosit BITCOIN

BITCOIN este un tip de monedă virtuală. Nu are are proprietăți fizice și este stocată ecectronic. Este primul exemplu funcțional de criptomonedă și...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?