Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2229
Mărime: 17.27KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

Cuprins

Cuprins 2

1 INTRODUCERE 3

2 DEFINIRE 3

3 MECANISM 5

4 TEHNICI DE CONTROL AL RISCULUI 7

5 CONCLUZII 8

Bibliografie 9

Extras din document

1 INTRODUCERE

Fiecare firmă are un ciclu de viaţă. Finanţarea firmelor diferă în funcţie de stadiul de dezvoltare în care se află. Momentul critic pentru o companie din punct de vedere al finanţării este atunci când devine publică. Problemele de finanţare apar cu precădere în etapa de creştere a firmei. Faza de creştere se caracterizează prin oportunităţi sporite de investiţii, fapt ce implică şi necesar de capitaluri sporite.

Spre sfârşitul fazei de creştere, firma „iese în public”, adică emite acţiuni în piaţă pentru prima dată (Ofertă Publică Iniţială - OPI). O firmă devine publică (engl. „go public”) când vinde pentru prima dată acţiuni într-o ofertă generală către investitori.

2 DEFINIRE

Oferta publică iniţială reprezintă prima vânzare de acţiuni ale unei societăţi închise, în urma căreia societatea respectivă devine societate deschisă.

Acest proces se realizează prin intermediul unui intermediar – banca de investiţii (engl. „investment banker”).

OPI poate fi, şi în general este, atât o ofertă primară cât şi una secundară. Oferta este considerată primară (engl. „primary offering”) atunci când sunt vândute noi acţiuni pentru a atrage fonduri suplimentare pentru companie. Oferta este considerată secundară (engl. „secondary offering”) atunci când fondatorii firmei şi fondurile de investiţii cu capital de risc care au finanţat firma în faza de creştere vând o parte sau integral acţiunile existente pe care le deţin pentru a obţine numerar, cash.

Unele dintre cele mai mari oferte secundare au implicat guvernele diferitelor state care au vândut acţiuni ale companiilor naţionalizate. De exemplu, guvernul japonez a obţinut 12,6 miliarde dolari în urma privatizării companiei de telecomunicaţii Nippon Telegraph & Telephone. Cea mai mare Ofertă Publică Iniţială a avut loc în anul 1999 când guvernul italian a privatizat compania de electricitate ENEL obţinând 19,3 miliarde dolari. Avem şi exemple româneşti: vânzarea a 61,88% din acţiunile BCR pentru 3,75 miliarde euro.

Oferta Publică Iniţială se caracterizează prin următoarele:

- Este o ofertă cash Oferta cash este o tranzacţie pe piaţa primară în care o firmă vinde titluri financiare către publicul larg contra numerar.

- Preţul se negociază între banca de investiţii şi firma emitentă şi este subscris. Între cele două părţi se semnează un acord prin care un anume preţ este garantat. Riscul aparţine celui care subscrie (banca de investiţii).

3 MECANISM

Oferta Publică Iniţială (OPI) este coordonată de trezorierul companiei. Acesta solicită serviciile unei instituţii profesioniste: o bancă de investiţii.

I. Trezorierul are întâlniri preliminare cu banca de investiţii selecţionată. Banca de investiţii va sfătui compania asupra titlurilor care trebuie emise, precum şi a modului în care acestea trebuie concepute.

II. Trezorierul împreună cu banca de investiţii trebuie să redacteze prospectul preliminar ce urmează să fie înaintat Comisiei de Valori Mobiliare (organism de reglementare a pieţei de capital) pentru a obţine aprobarea de emisiune. Prospectul preliminar (engl. „red hering”) trebuie să conţină descrierea companiei, descrierea titlurilor financiare ce urmează a fi emise, utilizarea fondurilor ce urmează a fi achiziţionate. Prospectul este şi un instrument de marketing, având rol de promovare a vânzării titlurilor şi în acest scop el trebuie să aibă stil, să ofere informaţiile necesare investitorilor.

Prospectul trebuie să conţină toate informaţiile relevante, să ofere informaţii corecte. În acest scop, prospectul cuprinde de obicei:

- situaţiile financiare auditate ale companiei pentru ultimii 3 ani,

- detalii privind gradul de îndatorare a companiei,

- rapoarte ale diferitelor categorii de experţi: evaluatori (evaluează proprietăţile), ingineri (elaborează rapoarte privind viabilitatea proceselor şi echipamentelor), contabili (evaluează corectitudinea cifrelor referitoare la profit), etc.,

- informaţii operaţionale (analiza vânzărilor pe arii geografice şi categorii de activităţi, informaţii legate de cercetare-dezvoltare, investiţii în alte companii).

Preview document

Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism - Pagina 1
Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism - Pagina 2
Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism - Pagina 3
Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism - Pagina 4
Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism - Pagina 5
Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism - Pagina 6
Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism - Pagina 7
Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism - Pagina 8
Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Oferta Publica Initiala - Definire si Mecanism.doc

Alții au mai descărcat și

Impactul Fiscalizării Asupra Pietei de Capital din România

CAPITOLUL I. ELEMENTE INTRODUCTIVE PRIVIIND FISCALITATEA 1.2. Definire, funcţiile şi rolul fiscalităţi 1.1.1. Sistemul fiscal Sistemul fiscal...

Investitorii Instituționali și Rolul Lor pe Piața de Capital

Comisia Europeană nu defineşte conceptul de “ investitori instituţionali “. De obicei, sunt consideraţi ca investiori instituţionali cei care vând...

Rolul Băncii Centrale în Cadrul Pieței Monetare

Capitolul 1. Organizarea si independenta bancilor centrale 1.1. Organizarea bancilor centrale Analiza sistemelor bancare contemporane evidentiaza...

Moneda in Romania

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Piața de Capital - Component al Pieței Financiare

Tema 1 Piaţa de capital – component al pieţei financiare Prelegerea 1. Abordări teoretice privind piaţa financiară şi piaţa de capital. 1....

Ai nevoie de altceva?