Operațiuni valutare

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 945
Mărime: 10.96KB (arhivat)
Publicat de: Fiodor Grigore
Puncte necesare: 6
Facultatea De Stiinte si Ingineria Alimnetelor- Specializarea: Inginerie si Managent in Alimentatie Publica Si Agroturism Anul III Sem I

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. Mecanismul relatiilor financiar-valutar international
  3. 1.Tranzactiile economice. Notiune si clasificarea lor
  4. 2. Sistemul financiar valutar
  5. Capitolul II
  6. Piata valutara. Mijloace si Instrumente de Plata Internationala
  7. 1.Definirea si clasificarea mijlocaelor de plata
  8. 2.Forme de deonectare si plata

Extras din referat

Relatiile economice internationale sunt compuse din totalitatea tranzactiilor economice dintre partenerii de afaceri ai statelor lumii. Ele cuprind circulatia internationala de marfuri si servicii, precum si relatiile financiar-valutare.

In mod sistematic, tranzactiile economice se pot grupa in trei mari categorii, care cuprimd urmatoarele tipuri de operatiuni, dupa cum urmeaza:

-schimburi de marfuri ce reprezinta operatiuni comerciale;

-schimburi de servicii, care sunt operatiuni necomerciale;

-tranzactii de capital ce reprezinta operatiuni financiare.

Ponderea inportanta in cadrul relatiilor economice internatioanale o reperezinta schimburile comerciale, respective exportul si importul de marfuri.

2.Sistemul financiar valutar

Crearea sistemului monetar international a constituit temelia cresterii echilibrate si continue a comertului international, ca si o conditie de baza la dezvoltarea economica a fiecarei tari participante si economiei mondiale in ansamblul ei.

Relatiile financiare international contribuie la realizarea circuitului economic modial dintre economiile nationale si diferitele institutii si organism international privind schimburile de marfuri, schimburile de service, cooperarea tehnico-stiintifica international, constituirea si utilizarea resurselor financiare de credit.

Sistemul financiar valutar este forma din Fondul Monetar Internatioanl (FMI); Banca Monidala (BM); Banca European de Reconsturctie si Dezvoltare (BERD), precum si din sistmele financiar-bancare constituite la nivelul fiecarei tari member la unul din oraganismele mentioanate mai sus (1).

(1)Dr.C.Floricel-Relatii si Tehnici Financiar-Monetar Internationale, Editura Diactica si Pedagogica, 1994

Capitolul II

Piata valutara. Mijloace si Instrumente de Plata Internationala

1.Definirea si clasificarea mijlocaelor de plata

Tranzactiile economice si schimburile de marfuri ce se efcetueaza pe piata economica international, intre firme si companii din tari diferite, comporta plati si incasari intre acesti parteneri.

Totalitatea instrumentelor si formelor de plata prin care se poate lichida o obligatie ce rezulta din operatiunile comerciale, tranzactii financiare sau credit international, formeaza mijloacele de plata internationala.

In sfera acestor mijloace de plata sunt cuprinse:

-valutele;

-monedele international;

-devizele.

A. Valutele sunt monede nationale care au ca circulatie, putere de plata si pot fi constituite rezerva si in alte tari decat in cea emitenta.

Valuta in numerar (valuta efectiva) se prezinta sub forma de banknote sau monede.

Valuta in cont se afla sub foma de disponibil intr-un cont la banca.

B. Moneda international circula in afara granitelor statului emitent, servind ca mijloc de plata ssi de rezerva pe piata international. In acest cadru se regasesc doua tipuri de monede internationale:

-Monede nationale care datorita unor insusiri si factori economici, precum si a unor conditii deosebite capata character de moneda international (USD, francul elvetian, lira sterlina).

-Instrumente monetare si unitati de cont emise de organism financiare international (EURO, DST).

C. Devizele sunt titluri de credit pe termen scurt experimentate in valuta si reprezinta cel mai important instrument de plata international.

Titlurile de credit sunt documente care au forme si continut standardizate, reprezentand o obligatie a unei persoane (debitor) de plati la o scadenta determinate o suma de bani unui beneficiar (creditor).

Titlurile de credit sunt urmatoarele:

-Cambiile (trata si biletul la ordin), denumite si efecte de comert;

-Cecurile trase asupra unei banci;

-Valorile mobiliare: actiunile si obligatiunile.

-Cursul valutar reprezinta raportul stabilit la un moment dat pe piata, dintre valoarea unitatii monetare a unui tatii monetare a unui stat, fata de cea a altui stat.

Preview document

Operațiuni valutare - Pagina 1
Operațiuni valutare - Pagina 2
Operațiuni valutare - Pagina 3
Operațiuni valutare - Pagina 4
Operațiuni valutare - Pagina 5
Operațiuni valutare - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Operatiuni Valutare.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect de practică - BC Moldova-Agroindbank

INTORDUCERE B.C. „Moldova-Agroindbank” S.A. a fost creată la 8 mai 1991, în baza băncii Republicane „Banca Agroindustrială”, a fostei URSS. Pe...

Raport privind efectuarea practicii de producție la BC Moldova Agroindbank SA

INTRODUCERE Operaţiunile bancare au apărut şi s-au dezvoltat din cele mai vechi timpuri, o dată cu apariţia banilor şi dezvoltarea vieţii sociale...

Piața Valutară în România

Introducere Obiectivul fundamental al politicii valutare începând cu anul 1991 l-a constituit înfăptuirea convertibilităţii interne a leului, ca...

Convertibilitatea valutară a leului și efectele economico-sociale ale acesteia

INTRODUCERE Atâta timp cât operaţiunile economice interne şi externe nu se vor exprima prin aceeaşi unitate bănească, convertibilitatea va...

Operațiunile Valutare ale Băncilor Comerciale

INTRODUCERE O dată cu trecerea economiei Republicii Moldova la relaţiile de piaţă au fost reorganizate principalele sale elemente structurale,...

Operațiuni Valutare

Întroducere Banca zilelor noastre nu mai este o simplă bancă de depozit şi credit, ea devenind o “bancă financiară” la dispoziţia clienţilor....

Operațiunile Valutare ale Băncilor Comerciale din Republica Moldova

Introducere O data cu trecerea economiei Republicii Moldova la relaţiile de piaţă au fost reorganizate principalele sale elemente structurale,...

Apariția și dezvoltarea pieței valutare în România

1.1 APARITIA SI DEZVOLTAREA PIETEI VALUTARE IN PLAN INTERNATIONAL In societatea contemporana, volumul zilnic de schimburi valutare tranzactionat...

Ai nevoie de altceva?