Operatiunile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in tarile Europei Centrale si de Est

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Operatiunile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in tarile Europei Centrale si de Est.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

Argument 2
Capitolul 1. Prezentarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare 3
1.1. Scurt istoric 3
1.2. Managementul și structura Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare 5
Capitolul 2. Activitatea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare 6
1.1. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și cofinanțatorii 6
2.2. Instrumentele financiare ale BERD-ului 6
2.3. Criterii de eligibilitate 8
Capitolul 3. Operațiunile BERD în Europa Centrală și de Est 10
3.1. Prezentarea țărilor din Europa Centrală și de Est 10
3.2. Operațiunile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare 11
3.3. Detalierea operațiunilor BERD în 3 țări 13
Concluzii 18
Bibliografia 19

Extras din document

Argument

Am ales să abordez tema despre operațiunile pe care Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare le realizează în Europa Centrală și de Est eoarece consider că este un subiect de interes major. Pe lângă aceasta, pot adăuga și faptul că România intră în regiunea mai sus menționată. Astfel, este important pentru noi ca studenți și cetățeni ai României și ai Uniunii Europene să cunoaștem instituțiile care activează în Europa.

În cadrul capitolului 1 voi realiza o prezentare a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În capitolul 2 voi prezenta activitatea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, urmând ca în ultimul capitol să prezint operațiunile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Capitolul 1. Prezentarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

1.1. Scurt istoric

În anul 1989, Francois Mitterand, președintele Franței la acea vreme propune înființarea unei bănci de dezvoltare care să ajute Europa Centrală și de Est. De ce să ajute aceste state? Pentru că această parte a Europei a suferit cel mai mult în timpul răzvoiului, dar și din cauza regimului politic. Astfel, statele aflate în această parte a Europei realizau sau doreau să realizeze o tranziție de la regimul comunist la regimul democratic. Iar această schimbare trebuia sprijinită de statele dezvoltate, în viziunea lui Mitterand. Astfel, la Paris pe 29.04.1990 este semnat Acordul de creare a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acest acors a fost semnat de Banca Europeană de Investiții și de statele membre. Iar în anul următor pe 28 martie, după ratificarea de către țările membre, acordul intră în vigoare.

Iar în anul 1991 pe 15 martie, instituția Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare începe să funcționeze. Sediul este stabilit la Londra.

Obiectivul declarat conform Statutului este de a sprijini tranziția țărilor din Europa Centrală și de Est spre economia de piață. De asemenea, se promoveză inițiativa privată ți antreprenorială în aceste state. Iar acest obiectiv este pus în aplicare prin principiile economiei de piață, principiile democratice multipartidiste și pricipiile pluralismului . O diferență remarcabilă a acestei bănci este dată de de caracterul politic. Astfel, pot beneficia de ajutor doar statele democratice pluripartide.

Iar dacă vorbim de soliditatea financiară a băncii putem afirma faptul că în top. Această afirmare este susținută și de calificativele acordate de către agențiile internaționale de rating. Astfel, agenția Standard & Poor’s oferă calificativul AAA, agenția la Moody's oferă calificativul Aaa.

Capitalul inițial al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a avut, inițial, un capital de 10.000.000.000 ECU. Acestă sumă este echivalentul sumei de 12.000.000.000 USD. Iar din anul 2012 are un capital subscris în valoare de 30.000.000.000 EUR.

În graficul nr. 1 este realizată o prezentare a ponderilor din capital deținute de diverse entități.

Graficul nr. 1: Structura capitalului

Sursa: prelucrare proprie după www.ebrd.com

Se poate observa faptul că primele 2 instituții menționate dețin ponderea cea mai semnificativă. Astfel, din capitalul inițial de 12 miliarde USD, acestea cotizează cu aproximativ 6.345.000 USD. Iar în categoria cu țările est-europene, care deține 13,5%, intră și România.

În graficul nr. 2 sunt prezentate valorile instituției BERD.

Graficul nr.2 : Valorile instituției BERD

Sursa: prelucrare proprie după www.ebrd.com

Prin valorile sale instituția pune accent pe mediul de afaceri și pe mediu, dar nu în ultimul rând pe

societate, pe oameni. Conform Acordului de înființare a instituției, reformele democratice și cele de piață trebuie, și se vede și în practică că merg mână în mână. Astfel, re realizează o piață funcțională, ecologocă, rezistentă, competitivă și integrată. Iar acest lucru se concretizează în ajutorul material oferit pentru țările membre.

Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiunile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in tarile Europei Centrale si de Est.docx

Bibliografie

1. Petre brezeanu, Ilie Șimon, Novac Laura Elly: Instituții financiare, Editura Economică, București, 2005
2. Petre Brezeanu: Finanțe europene, Editura C.H. Beck, București, 2007
3. Sorin Gabriel Anton: Instituții financiar-bancare internaționale, Editura C.H. Beck, Colecția Oeconomică, București, 2013
4. www.ebrd.com
5. www.dexonline.ro