Organizarea si functionarea pietei financiare din Frankfurt

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Organizarea si functionarea pietei financiare din Frankfurt.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

Capitolul I. PIAȚA FINANCIARĂ DIN FRANKFURT 3
Capitolul II. Constituirea pieței financiare din Frankfurt 5
2.1. Organizarea Bursei de Valori din Frankfurt 5
2.2. Autorități de supraveghere 7
2.3. Organisme de decizie 8
Capitolul III. Funcționarea Bursei de Valori Din Frankfurt 10
3.1. Sisteme de tranzacționare 10
3.2. Indici bursieri 14
3.3. Fuziunile pieței financiare din Frankfurt 15
Concluzii 17
Bibliografie 18

Extras din document

Capitolul I. PIAȚA FINANCIARĂ DIN FRANKFURT

Piețele financiare internaționale garantează redistribuirea și mobilizarea capitalurilor disponibile la nivel mondial și ramificarea investițiilor la nivel internațional. Piața financiară internațională se caracterizează prin următoarele: operatorii asigură activitatea pe piața financiară, structurile de care aceasta dispune acoperă toate categoriile de titluri, autoritățiile își asumă responsabilitatea de a asigura transparența, lichiditatea și buna funcționare a piețelor.

Structura piețelor financiare internaționale este alcătuită din bursele de valori și piețele în afara bursei (OTC). În fiecare țară dezvoltată, dar și în multe țări în curs de dezvoltare există burse de valori. Dintre toate acestea, se remarcă trei burse situate în centre finaciare internaționale importante, deoarece acolo se concentrează marea majoritate a tranzacțiilor financiare internaționale. Aceste burse de valori sunt: New York Stock Exchange (NYSE), Bursa de Valori din Tokyo (TSE) și Bursa de Valori din Londra (LSE), în cadrul acestora se realizează peste 60% din tranzacțiile cu instrumente financiare la nivel mondial. Totodată, există trei burse importante și în cazul tranzacționării instrumentelor financiare derivate, si aici ne referim la: Eurex (Frankfurt), NYSE Euronext Liffe și Chicago Mercantile Exchange Group.

Dinamismul economiei germane este redat de către firmele mici și mijlocii, din cauza faptului că acestea sunt mai creative, mai flexibile și mai profitabile decât firmele mari. În scopul realizării de capital, acestea au început să facă emisiuni publice. Începând cu anul 1995, bursele germane au decis să se unească și de atunci acționează inseparabil atât pe linie politică, cât și de afaceri, ca un concern, care în prezent se numește, bursa germană. Prin poziția sa de monopol, bursa germană, se bucură de o forță financiară foarte mare.

În Germania sunt organizate 7 burse de valori, acestea sunt localizate în următoarele orașe: Frankfurt pe Main, Hamburg, Berlin, Dusseldorf, Hanovra, Munchen și Stuttgart. Bursa de Valori din Frankfurt iese în evidență prin faptul că la nivelul ei se realizează aproximativ 97% din tranzacțiile derulate cu titluri financiare. Această bursă ocupă poziția a doua în Europa, fruntașă fiind Bursa Londoneză.

În anul 1402, a fost deschisă prima bursă de mărfuri în Frankfurt, obligațiunile făcând obiect al comerțului de bursă abia din secolul următor. Pe la sfârșitul secolului al XVIII la Bursa din Frankfurt au început tranzacțiile cu obligațiuni guvernamentale. Acțiunile Băncii Naționale a Austriei au fost primele care s-au negociat pe Bursa din Frankfurt. În secolul al XVIII, Frankfurt ocupa un loc destul de important în materie de arbitraj internațional și de plansament de emisiuni străine.

Odată cu „Gründerjahre”, intervalul de boom economic, foarte multe companii au fost modificate în societăți pe acțiuni, însă Bursa din Frankfurt a continuat să se focuseze pe investițiile pe obligațiuni.

Bursa din Frankfurt s-a confruntat cu o serie de crize în anii 1916-1945: criza economică din anul 1930, cele două războaie mondiale, precum și controlul nazist. După toate aceste întâmplări, în secolul XX, în cadrul Bursei din Berlin s-au desfășurat cele mai multe tranzacții, de abia în septembrie 1945 Bursa din Frankfurt își reia activitatea, devind în scurt timp una dintre cele mai importante burse din Germania.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si functionarea pietei financiare din Frankfurt.docx

Bibliografie

Anton Sorin Gabriel Instituții financiar-bancare internaționale, Editura C.H. Beck, București, 2013
- http://en.boerse-frankfurt.de/
- https://deutsche-boerse.com/dbg-de/
- https://www.deutsche-boerse-cash-market.com/dbcm-de/primary-market/marktstruktur/segmente/general-standard
- https://www.deutsche-boerse-cash-market.com/dbcm-de/primary-market/marktstruktur/segmente/prime-standard
- https://www.investopedia.com/terms/e/eurex.asp