Plasamentele Bancare si Non-bancare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Plasamentele Bancare si Non-bancare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

Plasamentele bancare

Sunt operatiuni pasive si reprezinta operatiuni de constituire a resurselor în ceea ce priveste bancile comerciale.

Aceste plasamente se evidentiaza în pasivul bilantului sub forma urmatoarelor costuri:

- depozitele la vedere si la termen

- împrumuturi de la Banca Centrala si de la alte institutii financiare

- capital propriu

Depozitele la vedere

Sunt reprezentate de disponibilitatile depuse în toate conturile deschise la banci, din care se pot efectua plati la cerere si pentru care banca nu-si rezerva dreptul de a solicita înstiintarea scrisa asupra unei viitoare retrageri de numerar.

Principala calitate a acestora este elasticitatea, în sensul ca detinatorii pot dispune în orice moment de utilizarea lor. Perioada de pastrare a banilor în banca nu este determinata cu exactitate, regula de baza fiind aceea ca trebuie sa dureze cel putin o zi lucratoare. Prin cont se pot derula operatiuni de încasari si plati în numerar si prin virament si reprezinta în principiu cea mai stabila resursa a bancilor comerciale. Comisionul de deschidere al unui cont se percepe o singura data, indiferent de numarul conturilor care se deschid, iar pentru operatii de alimentare de cont nu se percep comisioane.

Depozitele la termen

Sunt cea mai importanta sursa între pasivele bancare. Au scadenta prestabilita, eventualele retrageri înainte de a ajunge la maturitate fiind supuse unor penalizari prin dobânzi.

Se caracterizeaza printr-o stabilitate mai mare în timp fata de depozitele la vedere, iar potrivit conventiei încheiate între deponent si banca, se pot deschide pe termenul cuprins de la o luna la un an. În principiu, în contul respectiv nu se pot efectua alte operatiuni decît cele de constituire si lichidare a depozitelor.

Multe dintre aceste depozite sunt atrase prin emiterea e catre banci de certificate de depozit negociabile, care au dobânzi mari si scadente foarte diversificate, cuprinse între 7 zile si 7 ani. Aceste certificate au valori nominale standard si sunt preferate, în principal, de trezoreriile marilor întreprinderi.

În structura depozitelor la termen mai sunt incluse si depozitele din economii, în baza carora se emit certificate de economii, instrumente negociabile, în care se specifica dobânda si scadenta în functie de optiunea clientilor.

Toate deciziile privind plasamentele au la baza urmatoarele principii:

- respectarea legalitatii

- siguranta plasamentelor

- asigurarea lichiditatii

- profitabilitatea

Respectarea legalitatii vizeaza atât aspectele tehnice privind plasamentele bancii cât si

protectia legala a acestora.

Prin legea bancara nr. 58/ 23.03.1998 li se impune bancilor respectarea unor cerinte în ceea ce priveste plasamentele, printre care:

- respectarea nivelului minim de solvabilitate

- împrumuturile acordate unui singur creditor nu pot depasi 20% din totalul fondurilor proprii ale bancii

- respectare nivelului minim de lichiditate, care se determina în functie de scadentele creantelor si de angajamentele bancii

- bancile nu pot acorda credite garantate cu propriile actiuni sau conditionate de vânzarea sau cumpararea propriilor actiuni

- participarea unei banci la capitalul altei banci nu poate depasi 5% din capitalul noii banci, doar în cazul participarii si altor societati bancare persoana juridica straina sau a unei institutii financiare internationale.

- valoarea creditelor acordate persoanelor aflate în relatii speciale cu banca sau personalului acesteia nu poate depasi 20% din valoarea fondurilor proprii ale bancii

- participarea unei banci la capitalul social al unei societati nebancare nu poate depasi 20% din capitalul social al societatii respective si 10% din fondurile proprii ale bancii

- valoarea totala a investitiilor pe termen lung în valori mobiliare ale unei banci nu pot depasi 50% din fondurile proprii ale bancii.

În ceea ce priveste siguranta plasamentelor, fiecare banca îsi asuma un grad de risc si

trece prin experienta pierderii definitive a unor plasamente sau recuperare întârziata si partiala a acestora. Pierderile mentionate pot fi micsorate fie printr-o analiza prealabila a plasamentelor pe care banca le-ar putea face, fie prin urmarirea modului de utilizare a banilor pe toata durata derularii contractelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Plasamentele Bancare si Non-bancare.doc