Politica monetară Malta

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2290
Mărime: 38.15KB (arhivat)
Publicat de: Corina D.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Ciubotariu
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava
Specializare: Finanțe și Bănci

Cuprins

  1. Capitolul I-Aspecte generale privind Malta 2
  2. Capitolul II- Politica monetară a Maltei 3
  3. II.1.Principalul obiectiv al politicii monetare - stabilitatea prețurilor. 3
  4. II.2.Mecanismul de transmitere a politicii monetare în Malta 3
  5. II.3.Instrumente de politică monetară folosite în Malta 4
  6. II.4.Active și contrapartide eligibile 5
  7. II.5.Programul de achiziție a activelor (APP) 5
  8. Bibliografie 7

Extras din referat

Capitolul I-Aspecte generale privind Malta

Malta este o destinație turistică populară, cu o climă caldă, numeroase zone de agrement și monumente arhitecturale și istorice, între care trei situri din Patrimoniul Mondial UNESCO: Hipogeul Ħal-Saflieni , orașul Valletta și șapte Temple Megalitice, care sunt unele dintre cele mai vechi structuri din lume.

Malta este clasificată ca economie avansată potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI).

Economia este dependentă de comerțul exterior (servind ca nod de transport internațional de mărfuri), de industria prelucrătoare (în special electronice și textile) și de turism. Producția de film aduce o tot mai mare contribuție la economia malteză.

În cursul pregătirilor pentru aderarea Maltei la Uniunea Europeană, la 1 mai 2004, au fost privatizate unele firme controlate de stat și unele piețe au fost liberalizate. De exemplu, guvernul a anunțat la 8 ianuarie 2007, că își vinde participațiunea de 40% la MaltaPost, pentru a finaliza un proces de privatizare care desfășurat de-a lungul a cinci ani. În 2010, Malta a reușit să privatizeze serviciile de telecomunicații, serviciile poștale, șantierele navale și construcțiile navale.

Malta a făcut pași importanți și substanțiali către afirmarea ca actor global în administrația fondurilor transfrontaliere pentru afaceri.

Malta are o autoritate de reglementare, MFSA, cu o mentalitate orientată spre dezvoltare, și țara a avut succes în atragerea de afaceri cu jocuri, avioane și nave de înregistrare, licențe de bănci emițătoare de carduri de credit și administrare de fonduri. Furnizorii de servicii pentru aceste industrii, inclusiv afaceri cu fonduri fiduciare, sunt o parte esențială a strategiei de creștere a insulei.

Malta a făcut puternice progrese în punerea în aplicare a directivei UE privind Serviciile Financiare, inclusiv UCITs IV și, în curând, DAFIA. Ca bază pentru manageri de active alternative, care trebuie să se conformeze noilor directive, Malta a atras mai mulți jucători-cheie, între care IDS, Iconic Funds, Apex Fund Services și TMF/Customs House.

Malta și Tunisia discută în prezent exploatarea comercială a platoului continental dintre țările lor, în special pentru explorarea zăcămintelor de petrol. Discuții similare sunt în curs și cu Libia pentru acorduri similare.

Malta nu are un impozit pe proprietate. Piața proprietăților, în special în zona portului, este într-o explozie constantă, prețurile la apartamente în unele orașe, cum ar fi Sliema și Gzira fiind exorbitante.

Potrivit datelor Eurostat, PIB-ul pe cap de locuitor al Maltei era la nivelul a 96% din media UE în anul 2017 la paritatea puterii de cumparare, cu 32.300 de euro.

Cele mai mari două bănci comerciale sunt Bank of Valletta și HSBC Bank Malta, ambele avându-și originile în secolul al XIX-lea.

Banca Centrală Malteză (Bank Ċentrali ta' Malta) are două domenii-cheie de responsabilitate:

- formularea și implementarea politicii monetare

- promovarea unei bune și eficiente a sistemului financiar.

Ea a fost înființată prin lege la 17 aprilie 1968. Guvernul maltez a intrat în ERM II la 4 mai 2005, și a adoptat euro ca monedă a țării la 1 ianuarie 2008.

Capitolul II- Politica monetară a Maltei

II.1.Principalul obiectiv al politicii monetare - stabilitatea prețurilor.

Obiectivul principal al politicii monetare în Malta este stabilitatea prețurilor, ceea ce presupune evitarea inflației și deflației prelungite.

Stabilitatea prețurilor este o precondiție importantă pentru certitudinea afacerilor și creșterea durabilă a unei economii. Sprijină investițiile și ocuparea forței de muncă, sporind în același timp bunăstarea economică. În zona euro, stabilitatea prețurilor este definită ca o rată a inflației sub 2, dar apropiată de 2% pe termen mediu.

II.2.Mecanismul de transmitere a politicii monetare în Malta

Mecanismul de transmitere este procesul prin care deciziile de politică monetară afectează economia în general, și nivelul prețurilor în special.

Deciziile de politică monetară afectează, de asemenea, așteptările cu privire la inflație în viitor. Ratele dobânzilor, prețurile activelor, cursul de schimb și așteptările influențează toate deciziile de economisire și investiții, oferta de credit și cererea agregată. La rândul său, atunci când cererea agregată depășește oferta agregată, acest lucru generează o presiune ascendentă asupra prețurilor și invers.

În practică, mecanismul de transmitere este o rețea complexă de interacțiuni economice. În consecință, este dificil de cuantificat efectele precise ale deciziilor de politică monetară asupra economiei și a nivelului prețurilor. Având în vedere întârzierile în procesul de transmitere, modificările politicii monetare efectuate astăzi vor afecta doar prețul după luni sau chiar ani.

Aceasta înseamnă că politica monetară trebuie să fie anticipativă. Banca Maltei trebuie să stabilească ce poziție politică este necesară în prezent pentru a menține stabilitatea prețurilor în viitor. În plus, având în vedere complexitatea procesului de transmitere, există întotdeauna un element mare de incertitudine în ceea ce privește calendarul și dimensiunea ajustării declanșate de modificările poziției politicii monetare. În acest sens, este de dorit o orientare pe termen mediu a politicii monetare pentru a evita volatilitatea excesivă și inutilă în economia reală.

II.3.Instrumente de politică monetară folosite în Malta

Malta folosește o serie de instrumente de politică monetară aprobate de Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene pentru a-și atinge obiectivele de politică monetară.

Aceste instrumente direcționează ratele dobânzilor pe termen scurt, gestionează situația de lichiditate în sistemul bancar, precum și semnalează poziția generală a politicii monetare.

Instrumentele de politică monetară ale Maltei sunt concepute pentru a fi eficiente din punct de vedere operațional și în concordanță cu principiile unei economii orientate către piață. De asemenea, acestea urmăresc să se asigure că Banca este tratata în mod egal ca în toată zona euro.

În practică, operațiunile de politică monetară ale Maltei sunt efectuate prin intermediul Băncii Centrale a Maltei. Prin urmare, Banca Centrală din Malta este responsabilă de efectuarea operațiunilor de politică monetară a Eurosistemului în Malta.

Eurosistemul are la dispoziție trei instrumente standard de politică monetară, care sunt:

1. operațiuni de piață deschisă;

2. facilitățile permanente;

3. rezerve minime obligatorii.

Bibliografie

www.centralbankmalta.org

www.wikipedia.ro

Preview document

Politica monetară Malta - Pagina 1
Politica monetară Malta - Pagina 2
Politica monetară Malta - Pagina 3
Politica monetară Malta - Pagina 4
Politica monetară Malta - Pagina 5
Politica monetară Malta - Pagina 6
Politica monetară Malta - Pagina 7
Politica monetară Malta - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Politica monetara Malta.docx

Alții au mai descărcat și

Politica monetară din Franța

Capitolul 1 Prezentare generală Franța este o țară situată în Europa de Vest, dar care cuprinde și diverse insule și teritorii situate pe alte...

Politica monetară din Danemarca

Introducere În condițiile în care celelalte pârghii economice erau, practic, imposibil de utilizat, politica monetară s-a dovedit a fi singura în...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Mediul Cultural

1. INTRODUCERE Din perspectivă istorică, derularea afacerilor internaţioale prezintă caracteristici de continuitate, dar şi de specificitate...

Apariția și Evoluția Uniunii Monetare Europene

INTRODUCERE Banii, moneda sau activele monetare constituie, la ora actuala, „ţinta” mobila a întregii omeniri. Evoluţia tuturor economiilor...

Integrarea României în Uniunea Europeană, cu privire specială la domeniul bancar

Integrarea României în Uniunea Europeană are o miză extrem de puternică, privită la nivel tridimensional: individ, firmă şi societate. Este evident...

Sistemul bancar din Malta

Capitolul 1 Sistemul bancar din Malta Sectorul bancar maltez însumează Banca Centrală, Autoritatea Serviciilor Financiare (Financial Services...

Uniunea Economică și Monetară

INTRODUCERE Euro este moneda nou creata a Uniunii Europene si a devenit moneda oficiala la 1 ianuarie 1999. Aceste tari : Austria, Belgia, Cipru,...

Monografie SOB - Malta

MALTA Republica Malta este o tara insulara din Europa de Sud, aceasta fiind un arhipelag in centrul Marii Mediterane, la 93 de km sud de Sicilia,...

Politici și Strategii de Comunicare în UE

Infiintarea Uniunii Europene şi procesul de extindere Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in...

Politica de comunicare în UE

Introducere Uniunea Europeană este rezultatul unui proces de cooperare şi integrare care a început în anul 1951, între şase ţări europene...

Ai nevoie de altceva?