Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 4 fișiere: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6354
Mărime: 75.07KB (arhivat)
Publicat de: Dorli Păun
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Dr. Teodora DRĂGHICI
Academia Forțelor Trestre Nicolae Bălcescu Sibiu Facultatea de management militar Program de studii: Managementul economico-financiar

Cuprins

  1. 1. Introducere p.1
  2. 2. Procedura bugetară p.2
  3. 2.1. Elaborarea proiectului bugetului de stat p.2
  4. 2.2. Aprobarea și adoptarea bugetului de stat p.5
  5. 2.3. Execuția bugetară p.7
  6. 2.3.1. Execuția cheltuielilor bugetare p7.
  7. 2.3.2. Execuția veniturilor bugetului de stat p.11
  8. 2.4. Încheierea exercițiului bugetar p.13
  9. 3. Concluzii p.15
  10. Bibliografie

Extras din referat

1. Introducere

Procesul bugtar reprezintă ansamblul acțunilor și măsurilor întreprinse de instituțiile abilitate ale statului în scopul concretizării politicii financiare aplicate de autoritatea guvernamentală.

Procesul bugetar reprezintă o succesiune de etape ce constau în elaborarea, aprobarea, executarea, încheierea, controlul şi raportarea rezultatelor execuţiei bugetului. Procesul bugetar al fiecărui an se încheie cu aprobarea contului general de execuţie a acestuia. În derularea procesului bugetar, responsabilităţile revin Parlamentului, Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice, autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi ordonatorilor de credite.

Transpunerea în practică a etapelor procesului bugetar în țările democratice din punct de vedere politic, economic și social se realizaeză prin sistemul instituțiilor publice specifice statului de drept. Caracteristica fundamentală a acestui sistem intituțional o reprezinată, pe de o parte, separarea pe orizonatlă în subsisteme instituționale a celor trei puteri din stat (legislativă, executivă, judecătorească), iar pe de altă parte, subordonarea pe verticală a instituțiilor în cadrul fiecăruia din sistemele respective. Prin acest mod de organizare și funcționare a instituțiilor se asigură prevenirea abuzului de putere; iar apariția conflictului de interese între puterile statului se evită prin faptul că fundamentarea bugetului se face de către guvern, iar aprobarea de către parlament.

Procesul bugetar presupune un ansamblu de acţiuni şi măsuri întreprinse de instituţiile specifice ale statului în vederea aplicării politicilor financiare ale partidelor politice şi ale guvernelor pe care le reprezintă, prin intermediul bugetului public.

Bugetul economiei naționale este un plan/program ce se întocmește anual și cuprinde totalitatea veniturilor și a cheltuielilor dintr-o economie națională, indiferent dacă acestea sunt publice sau private. Acest buget cuprinde în fapt, pe lângă bugetele autorității publice și totalitatea bugetelor private (ale agenților economici). De regulă, este un buget informativ, orientativ și nu este executoriu, în consecință nu se supune aprobării legislativului. Bugetul economiei naționale serveste ca bază pentru argumentatia financiar-economică, politică și socială a guvernului. Cu ajutorul „bugetului economiei naţionale”, guvernul poate identifica efectele directe şi indirecte produse în economie prin aplicarea unor măsuri care vizează creşterea economică. Bugetul public (de stat) se elaborează pornind de la bugetul economiei naționale, însă cuprinde numai resursele și cheltuielile autorității publice. Bugetul public se supune în mod obligatoriu discuției amanunțite a Parlamentului și aprobării acestuia. După aprobarea de către Parlament, bugetul de stat devine lege și astfel, este posibilă încasarea veniturilor și efectuarea cheltuielilor publice.

Proiectul de buget conferă Parlamentului şi Guvernului posibilitatea de a avea o imagine deansamblu asupra raportului dintre valoarea bunurilor materiale şi nemateriale create în economiafinanciară publică şi valoarea eforturilor făcute pentru realizarea lor. În mod similar, autorităţile publice locale identifică acest raport şi modul în care se realizează echilibrul dintre nevoi şi resurse la nivel economic.

2. Procedura bugetară

La baza întregului sistem bugetar stă ceea ce noi în mod generic numim bugetul, care cel mai simplu definit el „este un document prin care sunt prevăzute şi aprobate în fiecare an veniturile şi cheltuielile sau, după caz, numai cheltuielile, în funcţie de sistemul de finanţare a instituţiilor publice.

Procesul bugetar presupune un ansamblu de acţiuni şi măsuri întreprinse de instituţiile specifice ale statului în vederea aplicării politicilor financiare ale partidelor politice şi ale guvernelor pe care le reprezintă, prin intermediul bugetului public. Acesta are rolul de a pune în mişcare mecanismul bugetelor prin intermediul cărora se constituie şi se utilizează resursele financiare publice. În cadrul etapelor procesului bugetar are loc învestirea cu putere de lege a nivelurilor resurselor publice prognozate a fi realizate în exerciţiul bugetar respectiv, precum şi a nivelului plăţilor de casă admise în vederea achiziţionării de bunuri, utilităţi şi servicii publice de care să beneficieze membrii acelei societăţii în perioada exerciţiului bugetar respectiv.

Etapele procesului bugetar sunt: elaborarea proiectului bugetului de stat, aprobarea și adoptarea bugetului de stat, execuția bugetară și încheierea exercuțiului bugetar.

Procesul bugetar are deasemenea o serie de caracteristici comune și cu procesul decizional, democratic și preponderent politic. Este un proces decizional deoarece conținutul său constă în alocarea unor resurse bugetare limitate în raport cu nevoile societății. Caracterul democratic este dat de faptul că în cursul delurării etapelor procesului bugetar se manifestă atât atributele statului de drept, cât și posibilitatea impunerii intereselor economico-sociale ale diferitelor grupuri de cetățeni care dețin majoritatea politică de decizie. Este un proces preponderent politic deoarece totalitatea optiunilor, deciziilor reflectate în conținutul bugetului reprezintă un act specific deciziei politice a forțelor majoritare din parlament.

2.1. Elaborarea proiectului bugetului de stat

Elaborarea proiectului bugetului de stat reprezintă prima etapă a procesului bugetar la nivelul acestui buget, care constă în formularea propunerilor privind veniturile şi cheltuielile bugetare de către ordonatorii de credite bugetare, comunicarea acestora Ministerului Finanţelor Publice la nivelul căruia are loc centralizarea într-un document numit proiect al legii bugetului de stat. Acesta este documentul elaborat de către Guvern prin Ministerul Finanţelor Publice, pe baza proiectelor bugetelor ordonatorilor principali de credite ai acestui buget, precum şi a proiectelor bugetelor locale.

În țara noastră derularea procesului bugetar se realizează în concordanță cu principiile teoretice și practice specifice acestui domeniu de activitate, potrivit prevederilor Constituției României și Legii privind finanțele publice.

Proiectul bugetului de stat se elaborează, privind Legii finanțelor publice, pe baza:

- prognozele indicatorilor macroeconomici şi sociali din anul bugetar pentru care se întocmeşte bugetul şi ale celor pentru următorii trei ani;

- politicile fiscale şi bugetare;

- prevederile memorandumurilor de finanţare, de înţelegere sau ale altor acorduri internaţionale cu organisme şi instituţii financiare internaţionale, semnate şi/sau ratificate;

- politicile şi strategiile sectoriale, priorităţile stabilite în formularea propunerilor de buget, prezentate de ordonatorii principali de credite;

Preview document

Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 1
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 2
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 3
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 4
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 5
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 6
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 7
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 8
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 9
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 10
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 11
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 12
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 13
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 14
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 15
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 16
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 17
Procedura Elaborării Aprobării Execuției și Încheierii Execuției Bugetare - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Procedura Elaborarii Aprobarii Executiei si Incheierii Executiei Bugetare
    • bibliografie.docx
    • cuprins.docx
    • prima pagina.docx
    • procesul bugetar.docx

Alții au mai descărcat și

Bugetul de Stat al României

Conceptul de buget de stat În țările cu economie de piață, din punct de vedere juridic, bugetul de stat reprezintă documentul în care se înscriu...

Bugetul de stat și procesul bugetar

Bugetul de stat Bugetul de stat reprezintă o categorie fundamentală a științelor finanțelor. Îl putem aborda din punct de vedere juridic și...

Controlul Curții de Conturi asupra Bugetelor Locale

1. Scurt istoric al Curții de Conturi Curtea de Conturi a fost înfiinţată prin Legea din 24 ianuarie 1864, publicată în Monitorul Oficial nr.18...

Managementul instituțiilor publice

Managementul reprezintă un set de activităţi, care includ planificarea şi luarea deciziei, organizarea, conducerea şi controlul, efectuate asupra...

Controlul public intern la instituțiile publice

1. Introducere Controlul intern este format din ansamblul formelor de control exercitate la nivelul entităţii publice, inclusiv auditul intern,...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Bugetul Uniunii Europene - instrument de gestionare a resurselor comune europene pe timp de criză

CAPITOLUL I UNIUNEA EUROPEANĂ – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR „Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea Europeană se bazează pe...

Analiza metodologiei de elaborare, aprobare și execuție a bugetului local

CAPITOLUL I 1. CONŢINUTUL ŞI ETAPELE PROCESULUI BUGETAR ÎN ROMÂNIA 1.1. Interpretări şi semnificaţii cu privire la bugetele publice Procesul...

Bugetul comunitar și impactul integrării europene asupra României

Introducere Anul 2012 este foarte important în privința negocierii modificărilor pe care le va suferi Bugetul Uniunii Europene în perspectiva...

Administrația Publică Locală

CAPITOLUL I. BUGETUL LOCAL, EXPRESIE SINTETICĂ A FINANŢELOR LOCALE 1.1 Conţinutul bugetelor locale şi raporturile acestora cu finanţele locale....

Bugetul de Venituri și Cheltuieli a Uniunii Europene

Capitolul 1 Bugetul Uniunii Europene – generalităţi 1.1. Noţiuni elementare Termenul “buget” îşi are originea în vechea limbă francenză, şi...

Sistemul Bugetar al Uniunii Europene

Bugetul Uniunii Europene Prezentarea Uniunii Europene Uniunea Europeană (UE) este o familie de ţări democratice europene care conlucrează pentru...

Drept Financiar

CAPITOLUL 1. Relatiile financiare 1.1. Concept. Finantele publice (economia sectorului public) studiază conditiile care asigură functionarea...

Bugetul Uniunii Europene

CAPITOLUL I NOŢIUNI ELEMENTARE Bugetul UE reprezintă ansamblul resurselor financiare de care acesta dispune anual pentru îndeplinirea de către...

Ai nevoie de altceva?