Procesul Bugetar la Nivel Central și Local

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9142
Mărime: 46.11KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra Botezatu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Boldea Bogdan

Cuprins

  1. Capitolul I - Structura sistemului de bugete publice
  2. 1.1 Aspecte generale ale bugetului
  3. 1.2. Sistemul unitar de bugete în România
  4. Capitolul II – Principiile bugetare
  5. 2.1. Principiul universalitãţii
  6. 2.2. Principiul publicitãţii
  7. 2.3. Principiul unitãţii
  8. 2.4. Principiul echilibrului bugetar
  9. 2.5. Principiul specializãrii bugetare
  10. 2.6. Principiul unitãţii monetare
  11. 2.7. Principiul anualitãţii
  12. Capitolul III – Etapele procesului bugetar la nivel central şi local
  13. Capitolul IV – Metode şi tehnici de elaborare a bugetelor publice
  14. Capitolul V – Operaţiuni în etapele de elaborare – execuţie – control – încheiere
  15. 5.1. Elaborarea proiectului de buget
  16. 5.2. Execuţia bugetului
  17. 5.3. Incheierea si aprobarea contului de executie bugetara
  18. 5.4. Controlul bugetar
  19. Capitolul VI - Executia de casa a bugetului prin sistemul bancar si prin sistemul de trezorerie
  20. Bibliografie

Extras din referat

Capitolul I

STRUCTURA SISTEMULUI DE BUGETE PUBLICE

1.1. Aspecte generale ale bugetului

Prin bugetul public se proiectează şi se desfaşoară activitatea privind finanţele publice. Pregătit de către Guvern şi adoptat de către Parlament, bugetul reprezintă actul cel mai important din viaţa publică, deoarece el este expresia financiară a programului de acţiune a statului pe perioada de un an. El poate fi abordat sub patru aspecte esenţiale, respectiv din punct de vedere juridic, tehnic, economic şi politic.

Din punct de vedere juridic, el reclamă studierea diverselor reguli (norme) referitoare la conţinutul său, la prezentarea sa, la adoptarea sa de către Parlament, la execuţia şi la controlul execuţiei sale. Aceste norme sunt destinate organizării unei gestiuni contabile clare a finanţelor publice şi precizării autorităţii Guvernului şi Parlamentului în domeniul bugetar.

Din punct de vedere tehnic, interesează îndeosebi procesele de pregătire şi elaborare a bugetului, precum şi metodele de previziune şi evaluare a diverselor categorii de venituri şi cheltuieli cuprinse în buget.

Din punct de vedere economic, se remarcă faptul că fondurile care trec prin contul bugetar reprezintă o pondere semnificativă din produsul intern brut şi că prin impozitele prelevate şi cheltuielile efectuate statul dispune de instrumente privilegiate de intervenţie în viaţa economică şi socială. Abordarea economică a conceptului de buget subliniază corelaţiile macroeconomice şi, în special, legătura cu nivelul şi evoluţia produsului intern brut. În teoria economică modernă bugetul este adesea considerat ca o variabilă esenţială în determinarea nivelului produsului intern brut şi nivelului ocupării. Interpretările referitoare la capacităţile de reglare ale politicilor bugetare sunt foarte diferenţiate, adesea contradictorii.

Din punct de vedere politic, bugetul este considerat ca expresie a opţiunilor Guvernului în ansamblul domeniilor care relevă competenţele sale (politica economică, socială, educativă, culturală, militară etc). Aceste opţiuni sunt revelate prin evoluţia şi repartiţia veniturilor şi cheltuielilor şi sunt determinate de factori multipli, legaţi de doctrinele partidelor politice, de atitudinea opoziţiei, de forţa revendicativă a diverselor grupuri de presiune, de ponderea constrângerilor economice şi politice internaţionale, de influenţa trecutului, de fenomenele inerţiale.

În economia modernă, bugetul este un plan financiar la nivel macro¬economic. Bugetul este un instrument de previziune atât pe ter¬men scurt, ca urmare a dimensionării veniturilor şi cheltuielilor publice la nivelul unui an, cât şi pe termen mediu prin elaborarea bugetelor - program, mai ales pentru cheltuielile publice de investiţii. În ţările cu economie de piaţă dezvoltată, sfera de cuprindere a noţiunii de buget a fost extinsă. Astfel, în afară de bugetul de stat în forma sa clasică, se propune întocmirea unui instrument mai cuprinzător denumit „buget al economiei naţionale" (în Franţa) sau „buget economic" (în Marea Britanie şi S.U.A.). Acesta reprezintă un document estimativ care reflectă toate resursele societăţii (naţiunii) şi destinaţia lor, cuprin¬zând informaţii previzionale în legătură cu producţia, repartiţia, consu¬mul produsului intern brut, precum şi cu privire la formarea şi utilizarea resurselor bugetului de stat. „Bugetul economiei naţionale" sau „bugetul economic" sunt instrumete cu ajutorul cărora Guvernul se informează asupra situaţiei economico-financiare a ţării. Aceste instrumente nu au caracter de lege, ele nu se substituie bugetului de stat.

1.2. Sistemul unitar de bugete în România

La nivelul unui stat se elaborează mai multe categorii de bugete corelate care alcătuiesc un sistem, denumit sistemul bugetar.

Sistemul bugetar diferă de la un stat la altul în funcţie de structura organizatorică a acestuia. Din punct de vedere al structurii organizatorice, statele pot fi de tip unitar (Franţa, Belgia, Marea Britanie, Italia etc.) şi de tip federal (SUA, Canada, Elveţia, Australia, Germania etc.).

Statele de tip unitar sunt organizate în unităţi administrativ-teritoriale, la nivelul cărora funcţionează organe ale administraţiei publice centrale şi locale. Structura sistemului bugetar în statele de tip unitar cuprinde un buget al administraţiei publice centrale şi bugetele locale, care corespund unităţilor administrativ-teritoriale (comuna, oraşul, judeţul – în România).

Statele de tip federal au o structură organizatorică care include: federaţia, statele (provincii, landuri, cantoane) membre ale federaţiei şi unităţile administrativ-teritoriale proprii fiecărui stat membru al federaţiei, administrate autonom. În cazul statelor federale, structura sistemului bugetar cuprinde: bugetul federaţiei, bugetele statelor, provinciilor sau regiunilor membre ale federaţiei şi bugetele locale.

În România, sistemul bugetar este structurat, ca în orice alt stat cu caracter unitar, în funcţie de împărţirea administrativ-teritorială, de nevoile de resurse la nivelul societăţii şi posibilităţile de acoperire a acestor nevoi care se reflectă în bugetul general consolidat. În conformitate cu cadrul legislativ în vigoare, fiecare unitate administrativ-teritorială (comună, oraş, municipiu, sector al municipiului Bucureşti, judeţ) întocmeşte în condiţii de autonomie, bugetul propriu aprobat de consiliul local sau judeţean, după caz.

Autonomia locală, potrivit legii finanţelor publice locale, este numai administrativă şi financiară, fiind exercitată pe baza şi în limitele prevăzute de lege.

Legea privind finanţele publice , precizează faptul că gestionarea resurselor financiare publice se realizează printr-un sistem unitar de bugete care cuprinde: „bugetul de stat; bugetul asigurărilor sociale de stat; bugetele fondurilor speciale; bugetul trezoreriei statului; bugetele altor instituţii publice cu caracter autonom; bugetele instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, după caz; bugetele instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii; bugetului fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat şi ale căror rambursare, dobânzi şi alte costuri se asigură din fonduri publice; bugetele fondurilor externe nerambursabile şi bugetele locale”. Acest sistem unitar corelat de fonduri formează bugetul general consolidat, prin care se dimensionează şi se compară, la nivelul unui an veniturile şi cheltuielile statului şi ale celorlalte instituţii publice.

Preview document

Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 1
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 2
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 3
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 4
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 5
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 6
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 7
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 8
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 9
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 10
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 11
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 12
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 13
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 14
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 15
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 16
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 17
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 18
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 19
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 20
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 21
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 22
Procesul Bugetar la Nivel Central și Local - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Procesul Bugetar la Nivel Central si Local.doc

Alții au mai descărcat și

Procesul Bugetar în România

INTRODUCERE Procesul bugetar reprezintǎ o succesiune de etape ce constau în elaborarea, aprobarea, executarea, încheierea, controlul şi raportarea...

Procesul Bugetar

1. CONŢINUTUL, PRINCIPIILE ŞI CARACTERISTICILE PROCESULUI BUGETAR Procesul bugetar reprezintă mulţimea structurală a acţiunilor şi măsurilor...

Bugetul comunitar și particularitățile sale. Procesul bugetar comunitar

САP.1 СОNSІDЕRАŢІІ GЕNЕRАLЕ PRІVІND BUGЕTUL СОMUNІTАR 1.1 Іstоrіс Bugеtul gеnеrаl аl Unіunіі Еurоpеnе еstе асеl асt саrе prеvеdе şі аutоrіzеаză...

Procesul Bugetar în România

Procesul bugetar reprezinta ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse de autoritatea statala competenta cu privire la etapele consecutive ale...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Conținutul și Etapele Procesului Bugetar

Trăsăturile procesului bugetar : - este decizional - scop : formare, realizare, alocare resurse bugetare - este democratic - este preponderent...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Bugetul Primăriei Comunei Ceanu Mare

INTRODUCERE Una dintre temele prioritare ale actualei guvernări o constituie reforma administraţiei publice, un accent important fiind pus pe...

Veniturile Bugetelor Locale - Constatare. Asezare. Administrare. Studiu de Caz

1. Continutul si etapele procesului bugetar in Romania 1.1. Interpretari si semnificatii cu privire la bugetele publice BUGETELE PUBLICE...

Execuția bugetară. Bugetele locale

CAPITOLUL I AUTONOMIA BUGETELOR LOCALE 1.1. Aspecte generale Comunitåtile locale sunt colectivitåti umane delimitate teritorial, politic si...

Desfășurarea procesului bugetar la Primăria Comunei Valea Ursului

CAP 1. Organizarea si functionarea la Primaria Valea Ursului 1.1 Scurt istoric Comuna Valea Ursului este asezata pe coasta Bârladului, în...

Procesul Bugetar din România

PROCESUL BUGETAR este o succesiune de etape prin care trec bugetele publice ca balanţe financiare, cu implicări instituţionale prin folosirea de...

Procesul Bugetar în România

INTRODUCERE Procesul bugetar reprezintǎ o succesiune de etape ce constau în elaborarea, aprobarea, executarea, încheierea, controlul şi raportarea...

Sistemul Bugetar al Republicii Moldova

Introducere Timp de mai bine de două secole, una din problemele cele mai controversate ale teoriei economice a fost şi rămîne a fi problema...

Organizarea și Funcționarea Primăriei Municipiului Iași

1. Organizarea şi funcţionarea Primăriei Municipiului Iaşi 1.1. Scurt istoric. Constituţia României, Legea nr.69/1991 privind administraţia...

Ai nevoie de altceva?