Relația Fondului Monetar Internațional cu România

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8785
Mărime: 45.35KB (arhivat)
Publicat de: Stanca Petrescu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oana Miru
UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE ECONOMIE ȘI DE ADMINISTRARE A AFACERILOR

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1. Fondul Monetar International 4
  3. 1.1 Aparitia FMI 4
  4. 1.2 Organizarea si obiectivele FMI 4
  5. 1.3 DST-urile si resursele FMI 6
  6. 1.4 Situatia resurselor FMI în prezent 8
  7. 2. Istoricul relatiei României cu FMI 8
  8. 2.1. Drepturile si obligatiile României ca tară membră a FMI 8
  9. 2.2 Rolul si activitatile Biroului Reprezentantei Rezidente a FMI in Romania 9
  10. 2.3 Asistentă tehnică, asistentă financiară si pregătire profesională 10
  11. 2.4 Aranjamentele stand-by încheiate de România cu FMI 12
  12. 3. Relatia FMI cu România în prezent. Relatia cu alte state din Europa 14
  13. 3.1 Relatia FMI cu România în prezent 14
  14. 3.2 Relatia FMI cu alte state din Europa 16
  15. Concluzii 19
  16. Bibliografie 20

Extras din referat

Introducere

Fondul Monetar International este o organizatie ce cuprinde 185 de tări membre, înfiintată pentru a promova cooperarea monetară internatională, stabilitatea valutară si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economică si niveluri înalte de folosire a fortei de muncă, pentru a acorda asistentă financiară temporară tărilor membre, în conditii adecvate, precum si pentru a contribui la ajustarea balantei de plăti.

Această descriere cu greu relatează functiile critice pe care FMI le îndeplineste în procesul de globalizare. Într-adevăr, FMI este unul din principalii agenti de schimb ai economiei globale si guvernării globale.

Alături de O.N.U. şi G.A.T.T., Fondul Monetar International este una dintre cele mai mari construcţii instituţionale concepute de Statele Unite şi într-o măsură mai mică de Regatul Unit al Marii Britanii, la sfârşitul celui de al doilea război mondial, si având ca obiectiv principal promovarea unei economii mondiale sănătoase.

Scopul său este clar: să împiedice revenirea catastrofelor din anii ’30 (scăderea bruscă a activităţii economice, închiderea frontierelor, manipulările monetare, venirea la putere a regimurilor dictatoriale), printr-un liberalism organizat, combinând, cu ajutorul statelor, respectul faţă de disciplinele precise cu o cooperare internaţională puternică, în scopul de

a le ajuta pe cele care se află în dificultate. În acest sens, FMI încurajează tările să adopte politici economice solide, fiind totodată (asa cum si numele sugerează) un fond ce poate veni în ajutorul membrilor ce au nevoie de finantare temporară pentru a redresa probleme de balantă a plătilor.

FMI este considerată, în general, ca fiind o organizatie globală, dar trebuie observat că Statele Unite detin 18,25 procente din votul board-ului FMI sau mai exact de trei ori mai mult decât oricare alt membru. În plus, sediul FMI este situat în Washington DC.

În sensul celor prezentate proiectul are ca obiect prezentarea FMI începând cu aparitia acestuia, prezentarea obiectivelor si a modului de organizare al FMI, precum si relatiile pe care acesta le are în prezent cu România dar si cu alte state din Europa.

Am incercat să evidentiem care este importanta FMI si să clarificăm unele aspecte importante cu privire la această organizatie internatională.

Am prezentat, de asemenea, un scurt istoric al României în relatiile cu FMI ,drepturile si obligatiile României ca tară membră a Fondului Monetar International ,aranjamentele stand-by încheiate de România cu FMI, precum si avantajele si dezavantajele unui acord cu FMI, în contextul actual al economiei mondiale.

1. Fondul Monetar International

1.1 Aparitia FMI

La inceputul anilor 1940, in timpul celui de-al doilea razboi mondial doi ganditori au conceput aproape simultan proiecte pentru instaurarea unui nou sistem monetar dupa incetarea ostilitatilor. Este vorba despre John Maynard Keynes, aflat la apogeul prestigiului sau in Marea Britanie si Harry Dexter White, inalt functionar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.

Proiectele celor doi sunt foarte asemanatoare: amandoi doresc reinstaurarea stabilitatii

schimburilor, a convertibilitatii monedelor, incurajarea dezvoltarii comertului mondial, amandoi prevad crearea unor organisme internationale pentru cooperarea economica si monetara intre natiuni.

Keynes si White au avut viziuni diferite asupra modalitatilor concrete de functionare a acestor institutii. Keynes vedea institutia internationala ca pe un fel de banca mondiala care ar putea crea masa monetara prin propria autoritate si astfel ar acorda ajutor financiar tarilor cu probleme. Aceasta institutie ar fi avut o autonomie larga si autoritatea sa ar fi protejat-o de influentele politice asupra luarii deciziilor. White vedea contributia tarilor membre ca sursa a asistentei financiare. Astfel s-ar fi conferit institutiei un accentuat caracter de cooperare si un control mai sever asupra politicii tarilor ce vor beneficia de credite.

Cele doua proiecte au fost discutate indelung si desi varianta americana a predominat datorita influentei Statelor Unite, forma finala adoptata poate fi considerata un hibrid.

În anul 1944, omenirea se afla în faţa necesităţii de a trage concluziile menite nu numai să repare rănile a două războaie, ci şi să prevină, printr-o cooperare strânsă între naţiuni, apariţia unor noi conflicte armate. Toate statele doreau să se realizeze o cooperare între ţările lumii în vederea obţinerii unei stabilităţi economice, financiare şi monetare.

Astfel, FMI a fost conceput in iulie 1944 la o conferinta a Natiunilor Unite tinuta la Bretton Woods, New Hempshire,U.S.A cand reprezentantii a 45 de guverne au stabilit de comun acord sa puna bazele unei institutii pentru cooperare economica, proiectata pentru a evita o repetare a politicilor economice dezastruoase ce au contribuit la marea criza din anul 1930.

Pentru ca F.M.I. să-şi înceapă activitatea era nevoie de acordul unui unmăr de ţări ale căror cote de participare la capitalul F.M.I. să însumeze cel puţin 65% din acesta. Această cerinţă a fost realizată la 27 noiembrie 1945, când statutul Fondului a fost semnat şi ratificat de 29 de guverne totalizând 80% din cotele părţi, ceea ce a permis intrarea în vigoare a acordului F.M.I. Activitatea oficială a F.M.I. a început la 1 martie 1947 şi primul său exerciţiu financiar s-a încheiat la 30 iunie 1947.

FMI are două categorii de membri: membri originari sunt considerate acele ţări care au ratificat acordul de creare a FMI până la intrarea lui în vigoare; alţi membri sunt socotite toate celelalte ţări care au aderat la FMI după intrarea în vigoare a acordului. Această delimitare a membrilor FMI are, în principal, caracter onorific, dar uneori se ţine cont de acest lucru în desfăşurarea activităţii Fondului.

Preview document

Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 1
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 2
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 3
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 4
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 5
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 6
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 7
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 8
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 9
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 10
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 11
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 12
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 13
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 14
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 15
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 16
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 17
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 18
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 19
Relația Fondului Monetar Internațional cu România - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Relatia Fondului Monetar International cu Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa

INTRODUCERE Odata cu destramarea comunismului, o serie de tari se gaseau in fata unor noi perspective, in cautarea unei noi identitati economice,...

Sistemul monetar internațional, evoluții și orientări actuale

CAPITOLUL I : CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND SISTEMUL MONETAR INTERNAŢIONAL 1.1 Conceptul de Sistem Monetar Internaţional Încercãrile de creare a...

Fondul Monetar Internațional

FMI – INSTITUTIE CENTRALA A SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL Organizare. Conducere. Resurse 1. Abordare generala Fondul Monetar International,...

Obiectivele și funcțiile Fondului Monetar Internațional - relațiile cu țările membre

Introducere Fondul Monetar Internaţional este o instituţie internaţională care facilitează cooperarea interguvenamentală în domeniul monetar şi...

Principalele instituții financiare internaționale

CAP.1. FONDUL MONETAR INTERNAŢIONAL ( FMI ) 1.1. CREAREA FONDULUI MONETAR INTERNAŢIONAL Încă din timpul celui de-al doilea război mondial, au...

Analiza Instrumentelor de Politică Monetară ale BCE

Capitolul I - Politica monetară a BCE Banca Centrală Europeană (BCE) a fost înfiinţată oficial la data de 1 iunie 1998, cu scopul de a înlocui...

Banca mondială

1. Date generale Banca Mondială este o bancă susținută cu finanțări internaționale care oferă asistență financiară și tehnică țărilor sărace....

Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială

Fondul Monetar Internaţional a fost fondat ca parte integrantă a sistemului Bretton-Woods, fiind instituţia responsabilă cu asigurarea condiţiilor...

Te-ar putea interesa și

Managementul Finanțării și Creditării Comerțului Exterior Românesc

CAPITOLUL 1. ROLUL STATULUI ÎN FINANŢAREA ŞI SPRIJINIREA ACCESULUI FIRMELOR ROMÂNEŞTI PE PIEŢELE INTERNAŢIONALE DE BUNURI ŞI SERVICII La nivelul...

Rolul Fondului Monetar Internațional în stabilizarea economică

INTRODUCERE Rolul organismelor financiare internaționale este deosebit de disputat în ultima perioadă, ca urmare a gestionării defectuoase a...

Datoria Externă a României

Managementul datoriei externe . Viziune generală 1.1 Noţiunea de datorie externă 1.1.1 Apariţia şi evoluţia creditării internaţionale Datoria...

Fondul Monetar Internațional și relațiile acestuia cu România

Capitolul 1 Fondul Monetar International 1.1. Istoricul Fondului Monetar International Fondul Monetar Interntional este o agentie specializata...

Fondul Monetar Internațional și Relația cu România

Introducere Divergenţele economice şi politice şi adesea conflictele de interese ale celor mai mari ţări reprezintă o mare provocare pentru...

Relațiile României cu Fondul Monetar Internațional din Anul 1990 până în Prezent

1. Cadrul general al relaţiilor României cu FMI Aderarea României la Fondul Monetar Internaţional se înscrie pe linia generală a politicii externe...

Politicile și facilitățile de finanțare a statelor membre de către FMI

CAP. I DESPRE FMI Fondul Monetar International exercita un interes constant in lumea economiei, a finantelor si a dezvoltarii. Universitarii...

Analiza relațiilor României cu Fondul Monetar Internațional

INTRODUCERE Evoluția relațiilor monetare internaționale reprezintă, în accepțiunea multor autori, istoria unor repetate eșecuri.în decursul...

Ai nevoie de altceva?