Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3445
Mărime: 32.30KB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Dogaru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rosca Marcelina
Academia de Studii Economice din Moldova Facultatea „Finanţe” Catedra „Investiţii şi Pieţe de Capital”

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. Capitolul I: SIMULAREA PROCESULUI INVESTITIONAL LA NIVEL
  3. MACROECONOMIC ŞI SURSELE DE FINANŢARE ALE
  4. ACESTORA 4
  5. Capitolul II: PROBLEMA ATRAGERII INVESTIŢIILOR STRĂINE 7
  6. CONCLUZII 12
  7. BIBLIOGRAFIE 13

Extras din referat

INTRODUCERE

Actualitatea temei de cercetare. Competiţia internatională pentru atragerea de investiţii străine este mare. Conştiente de avantajele investitiilor străine, pentru creşterea bunastarii naţionale, ţări dezvoltate sau în dezvoltare, mari sau mici, concurează pe piaţa mondială prin procedee şi tehnici specifice sau comune, care stimulează nu numai investiţiile străine directe, ci şi creşterea propriilor lor economii.

Scopul investigaţiei. Prin acest comunicat vreau sa stabilesc sursele de finanţare a investiţiilor la nivel macroeconomic şi problemele atragerii acestora.

Sarcinile comunicatului. În aceasta lucrare am vrut sa estimez bazele teoretice referitor la gestionarea politicilorde atragere a investiţiilor precum şi sa analizez problemele atragerii acestora pentru economia Republicii Moldova.

Obiectul cercetării îl constituie politica investiţionala a Republicii Moldova la nivel macroeconomic şi în deosebi problemele cu care se cofrunta aceasta, ceea ce frînează dezvoltarea economică la nivel de ţară.

Subiectul cercetări. Guvernul stabileşte un set de politici specifice privind regimul investiţiilor străine directe şi a liberalizării mişcării capitalului. Acest set de politici, stimulative, normative şi instituţionale, se interferează şi interacţionează cu politica generală, influenţandu-se de multe ori reciproc.

Metodologia cercetării. În procesul de cercetare am utilizat deducţia, pornind de la informaţia generală privind politiclile investiţionale, ajungînd la o formă a acestora exprimată prin prisma economiei Republicii Moldova. Am analizat atît informaţia din literatura de specialitate, cît şi datele statistice ale BNS.

Baza informaţională. Evidenţiere mai amanunţită a politicii investiţionale a Republicii Moldova am gasit pe site-ul oficial www.miepo.md şi într-un şir de articole din arhivă, iar informaţia privitor la date generale politica investiţionala si problemele cu care se confrunta aceasta am extras-o din literatura de specialitate.

Structura comunicatului, destinaţia. Comunicatul este împărţit în 2 capitole, primul reflectînd aspectele politicii de atragere a investiţiilor şi sursele de finanţare, iar al doilea capitol descriind prblemele cu care se confruntă economia naţională în procesul de atragere a investiţiilor. Comunicatul este destinat oricărui potenţial agent economic, economist sau simplu curios în domeniul investiţiilor.

I. STIMULAREA PROCESULUI INVESTIŢIONAL LA NIVEL MACROECONOMIC ŞI SURSELE DE FINANŢARE ALE ACESTORA

Economia mondială contemporană şi civilizaţia generată de economia de piaţă, parcurg ele însele, de o perioadă de timp, o tranziţie de la o situaţie economică iniţială cu rădăcini ancorate prioritar în pieţele naţionale, regionale şi internaţionale, la una de actualitate în care se manifestă existenţa pieţelor globale de de inovaţii tehnologico –ştiinţifice. Tehnologia şi–a depăşit condiţia de instrument al dezvoltării, a devenit o componentă a existenţei moderne. Informaţia la rândul ei nu mai este doar un produs, definindu–se chiar ca element al conştiinţei omenirii.Atragerea investiţiilor este o prioritate strategică a Guvernului Republicii Moldova la etapa actuală.

Pentru soluţionarea sarcinilor strategice de dezvoltare a economiei ţării este necesară mobilizareai resurselor investiţionale considerabile. Creşterea investiţiilor este unul din factorii de bază, care contribuie la creşterea nivelului producţiei industriale, ameliorarea complexă a economiei naţionale, soluţionarea problemelor ce ţin de retehnologizarea întreprinderilor.

Însă, pentru atragerea investiţiilor este necesar un climat investiţional mai favorabil, care include stabilitatea macroeconomică pe termen lung, stabilitatea legislaţiei ce va asigura drepturile investitorilor şi reguli clare privind activitatea investiţională, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, inclusiv serviciile financiare, juridice etc., precum şi alte componente, printre care transparenţa în activitatea organelor de stat, încrederea în mediul de afaceri etc.

Competiţia internatională pentru atragerea de investiţii străine este mare. Conştiente de avantajele investitiilor străine, pentru creşterea bunastarii naţionale, ţări dezvoltate sau în dezvoltare, mari sau mici, concurează pe piaţa mondială prin procedee şi tehnici specifice sau comune, care stimulează nu numai investiţiile străine directe, ci şi creşterea propriilor lor economii. De aceea, în ultimul deceniu Republica Moldova a pus tot mai mare accent pe politicile de atragere a investitiilor străine directe, care reprezintă o parte importantă a fluxurilor de capital privat în aceste tări.

Aceasta se face la nivelul politicii macroeconomice de ansamblu, care trebuie să fie orientată în contextul evoluţiei economiei moderne, al relaţiilor internaţionale tot mai interdependente, al construirii unei economii naţionale eficiente.

Preview document

Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 1
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 2
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 3
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 4
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 5
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 6
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 7
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 8
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 9
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 10
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 11
Sursele de Finanțare a Proiectelor Investiționale la Nivel Macroeconomic și Problemele Atragerii Acestora - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Sursele de Finantare a Proiectelor Investitionale la Nivel Macroeconomic si Problemele Atragerii Acestora.doc

Alții au mai descărcat și

Finanțarea Afacerilor Internaționale din Surse Europene

INTRODUCERE Finanţarea afacerilor internaţionale din surse europene poate îmbrăca forma finanţarii tranziţiei la economia de piaţă, finanţarii...

Procesul Investițional în România

INTRODUCERE În condiţiile actuale de membră cu drepturi depline ale Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2007, una din cerinţele ce i se impun...

Impactul TVA asupra cash-flow-ului investițional în cadrul unui proiect cu finanțare europeană

IMPACTUL T.V.A. ASUPRA CASH-FLOW-ULUI INVESTITIONAL IN CADRUL UNUI PROIECT CU FINANTARE EUROPEANA. ANALIZA INDICATORILOR FINANCIARI. ANALIZA...

Finanțarea Internațională a Proiectelor de Investiții

1. Investiţiile – factor al creşterii economice Investiţiile sunt esenţiale în evoluţia oricărui sistem economic deoarece prin intermediul lor se...

Stabilitatea prețurilor versus stabilitatea financiară

Introducere Această lucrare prezintă argumentele care stau la baza alegerii stabilităţii preţurilor ca obiectiv principal al politicii monetare şi...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Investiții

1. Conceptul de investiţii În perioada conducerii prin plan central a economiei româneşti, datorită trăsăturilor specifice acestui tip de economie...

Procesul Investițional

TEMA: Procesul Investiţional 1. Conţinutul procesului investiţional 2. Etapele procesului investiţional 3. Studiul de fezabilitate 4. Baza...

Ai nevoie de altceva?