Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3586
Mărime: 37.98KB (arhivat)
Publicat de: Adrian Murariu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.Univ.dr. Micu Adrian

Extras din referat

Introducere

Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de existenţa şi funcţionarea unor pieţe specializate, unde se întâlnesc şi se reglează, liber sau dirijat, cererea şi oferta de active financiare, necesare creării de resurse pentru dezvoltarea producţiei de bunuri şi servicii în cadrul firmelor.

În economia financiară circuitul activelor financiare are loc între mulţimea ofertanţilor de fonduri (investitorii) şi mulţimea utilizatorilor acestora, în vederea realizării unicului scop: satisfacerea nevoii economice, a cărei finalizare este profitul.

Indiferent de forma ei juridică, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori funcţionează sub controlul şi supravegherea statului. Pe plan internaţional, în cele mai multe state funcţionează burse de drept privat ca societăţi pe acţiuni. Bursele de drept public sunt administraţii ale statului cu caracter nelucrativ.

Încă de la apariţia lor, bursele de valori s-au bucurat de un interes deosebit din partea marelui public, reprezentând pentru unii o speranţă de îmbogăţire rapidă iar pentru alţii soluţia în căutarea unei certitudini asupra viitorului apropiat sau îndepărtat.

1. Bursa de valori

1.1 Elemente definitorii

Bursa de valori este una din cele mai importante instituţii ale economiei de piaţă, un segment al pieţei financiare, o piaţă secundară organizată, transparentă şi supravegheată, pe care se încheie tranzacţii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.

Valorile mobiliare (titlurile financiare) care constituie obiectul principal al contractelor ce se încheie la bursa de valori reprezintă economii financiare, disponibilităţi neutilizate ce sunt redirijate în procesul negocierilor către cele mai productive activităţi economice. Bursa de valori apare ca un regulator al fluxurilor financiare, un stimulator si diversificator al productiei rentabile, precum si un detector al productiei nerentabile.

Indiferent de forma ei juridica, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori functioneaza sub controlul si supravegherea guvernului. Pe plan international, în cele mai multe state functioneaza burse de drept privat ca societati pe actiuni. Bursele de drept public sunt administratii ale statului cu caracter nelucrativ.

1.2 Obiectul bursei de valori

La bursa de valori se negociază:

• Valori mobiliare (titluri financiare): acţiuni, obligaţiuni, bonuri şi bilete de tezaur, titluri de rentă, etc.

• Valute selective.

• Produse bursiere derivate: contracte futures, opţiuni pe marfă, opţiuni pe titluri financiare, opţiuni pe valute, opţiuni pe indici de bursă, opţiuni pe rata dobânzii.

Există burse la care obiectul principal al negocierilor îl constituie acţiunile. Aceste burse se mai numesc şi burse de acţiuni. Unele burse de valori au ca obiect de activitate tranzacţionarea valorilor mobiliare pe plan local şi acestea sunt burse locale, necaracteristice în comerţul bursier internaţional, altele au un obiect extins la un număr mare de valori mobiliare admise la cotare, indiferent de ţara emitentă. Acestea sunt burse caracteristice, de reputaţie internaţională, deţinând un rol conducător în tranzacţiile bursiere generale.

2. Bursa de Valori Bucureşti (BVB)

Rolul Bursei de Valori Bucureşti este de a furniza o piaţă organizată pentru tranzacţionarea valorilor mobiliare, de a contribui la creşterea lichidităţii valorilor mobiliare prin concentrarea în piaţă a unui volum cât mai mare de valori mobiliare, de a contribui la formarea unor preţuri care să reflecte în mod corespunzător relaţia cerere-ofertă şi de a disemina aceste preţuri către public.

Preview document

Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 1
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 2
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 3
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 4
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 5
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 6
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 7
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 8
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 9
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 10
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 11
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 12
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 13
Tipuri de ordine acceptate de către sistemul de tranzacționare al BVB - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Tipuri de Ordine Acceptate de Catre Sistemul de Tranzactionare al BVB
    • Cuprins.Tipuri de ordine acceptate de sistemul de tranzactionare al BVB.doc
    • Foaie de titlu.doc
    • Tipuri de Ordine Acceptate de Catre Sistemul de Tranzactionare al BVB.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect practică - SSIF Estinvest SA Focșani

1.1 Istoric si prezentare a firmei Societatea a fost infiintata in anul 1995, odata cu piata reglementata de capital din Romania, avand ca unic...

Actiunea, Titlu Financiar pe Termen Lung

1.VALORI MOBILIARE Pe piaţa financiară se desfăşoară operaţiuni pe termen lung, al căror suport material îl constituie titlurile financiare:...

Piețe financiare

CURS nr.1. PIAŢA FINANCIARĂ ŞI PIAŢA DE CAPITAL 1. Conceptul de piaţă financiară Piaţa financiară internaţională reprezintă sursa de alimentare...

Burse de Valori

Piaţa financiară este piaţa capitalurilor pe termen lung, pe care se emit şi se tranzacţionează valori mobiliare ce servesc drept suport al...

Ai nevoie de altceva?