Cristalele Lichide

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Cristalele Lichide.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Fizica

Extras din document

Cristalele lichide au fost descoperte de un botanist austriac in anul 1888. Starea de cristal lichid reprezinta o stare intermediara intre solidul cristalin si faza lichida obisnuita .Numarul substantelor care prezinta aceasta stare a crescut pana in anul 1930 dupa care interesul pentru aceasta clasa

de substante s-a diminuat.

Cercetarile au fost reluate in anul 1960 cind cristalele lichide au inceput sa aiba aplicatii practice in tehnica si medicina. Cele mai cunoscute aplicatii sunt in domeniu electronic ,la dispozitivele de afisaj.

Cristalele lichide sunt substante care se comporta ca lichid cat si ca solid .Moleculele in cristalele lichide se pot misca fiecare relativ usor ,ca si moleculele intr-un lichid.Totusi toate moleculele dintr-un cristal lichid tind sa se orienteze in aceeasi maniera , asemanator cu aranjamentul molecular din cristalele solode .

Cristalele lichide retin lichidul si se solodifica natural numai dupa anumite temperaturi si presiuni.

La o suficient de mare temperatura sau presiune mica ,ordinea moleculelor se modifica ducand la trnsformarea unui cristal in cristal lichid .La o suficient de joasa temperatura si o presiune mare moleculele cristalelor lichide inceteaza sa se mai miste si cristalele lichide se transforma in cristale solide.

Numeroasele clase de cristale lichide includ cristale lichide termotrope si cristale lichide biotrope.

Proprietatile optice ale unui cristal lichid pot fi deseori manipulate prin supunerea sa la un camp electric sau magnetic care sa schimbe orientarea moleculelor sale . De exemplu aplicand un mic camp electric anumite cristale lichide se schimba de la clar la tulbure sau castiga proprietatea de a roti lumina polarizata.

Aceste tipuri de cristale lichide sunt utilizate pentru construirea dispozitivelor utilizate la ceasurile digitale ,calculatoare ,televizoare ,computere portabile etc.

Dispozitivele cu cristale lichide sunt performante si deseori utilizeaza mai putina putere decat dispozitivele conventionale..Anumite cristale lichide reflecta diferite valori de lumina depinzand de orientarea moleculelor lor.Orientarea acestor molecule depinde de temperatura .Aceste tipuri de cristale lichide sunt folosite la termometre care afiseaza culori corespunzatoare temperaturii substantei cu care critalul lichid este in contact.

Dispozitivele cu cristale lichide (L.C.D.) cum sunt ecranele de televizor folosesc o anumita substanta care isi schimba proprietatile cand i se aplica curent electric.Tehnologia L.C.D. este deja utilizata la calculatoare si ceasuri digitale .Ecranul unui televizor (l..C.D) utilizeaza foarte putina energie de aceea este ideal pentru fabricarea televizoarelor portabile.

Afisajele cu cristale lichide au urmatoarele caracteristici :

stralucirea,contrastul culorilor,vizibilitate foarte buna,consum redus de energie,viteza de raspuns opto-electronic, memorie ,timp de viata mare.Aceste afisaje cu cristale lichide mai au avantajul ca pot fi alimentate cu energie de la baterii solare,permitand un cost redus.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cristalele Lichide.doc