Masurarea Temperaturii

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Masurarea Temperaturii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Luca Liliana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Fizica

Extras din document

MASURAREA TEMPERATURII

In stadiul actual al tehnicii, masurarea temperaturii constituie o problema importanta in toate ramurile industriale. Necesitatea de a masura temperaturi inalte, de a mari precizia de masurare si de a transmite la distanta indicatiile respective a dus la elaborarea de noi metode de masurare.

Temperatura este o marime fizica de stare locala a sistemelor, ce caracterizeaza gradul de incalzire a materiei, deci masoara intensitatea agitatiei termice a particulelor componente. Mai precis, temperatura termodinamica, este una dintre cele sapte marimi fundamentale pe care se bazeaza Sistemul International de Unitati (SI). Unitatea temperaturii termodinamice este kelvinul, simbol K, definit ca fractiunea 1/273,16 din temperatura termodinamica a punctului triplu al apei.

Conceptul de temperatura este definit pe baza principiilor termodinamicii, cu ajutorul unei scari având un singur punct fix. Aceasta scara de temperatura a fost propusa de William Thomson (lordul Kelvin) în anul 1854 si este cunoscuta sub numele de scara termodinamica de temperatura. Masurarea temperaturii în conformitate cu definitia scarii fundamentale necesita, însa, proceduri si termometre care sunt dificil de realizat iar rezultatele ce se obtin nu sunt suficient de exacte si de reproductibile.

De aici s-a nascut necesitatea stabilirii unei scari practice de uz international, în care masurarile de temperatura sa fie mai usor de efectuat, sa fie mai exacte si foarte reproductibile.

Scara Celsius

O scara de temperatura standardizata este scara stabilita în mod empiric, în 1736 de Anders Celsius (1701 – 1744). Punctele de baza, alese de Celsius au fost:

- punctul de vaporizare a apei: 0;

- punctul de solidificare a apei: 100

Carl von Linne’ (1707 – 1778) a inversat scara, astfel ca temperatura de topire a ghetii a devenit 0 grade, iar temperatura de vaporizare a apei a devenit 100 grade. Aceasta scara pastreaza numele lui Celsius; temperatura se da în oC.

Gradul Celsius [oC] este diviziunea scarii de temperatura cu acelasi nume, care atribuie valoarea zero punctului de topire a ghetii si valoarea 100, punctului de fierbere al apei, ambele la presiunea de 1 Atm.

Scara Kelvin

În 1854, Lord Kelvin of Largs a introdus scara temperaturii absolute, pentru a elimina particularitatile termometrelor care se utilizau anterior. Temperatura absoluta este temperatura termodinamica masurata in grade termometrice absolute pe scara Kelvin, fiind una din marimile fizice fundamentale ale SI. Zero al scarii absolute este –273,15 oC, temperatura la care moleculele unui gaz nu mai au energie cinetica de translatie.

Gradul Kelvin [K] este dimensiunea scarii termodinamice de temperatura, care are ca interval aceeasi marime ca gradul Celsius. Valorile punctelor de reper ale scarii difere, astfel ca temperaturii de 0 oC ii corespund 273,15 K iar celei de 100 oC, 373,15 oC, deci

T[K]=t[oC]+273,15.

Fisiere in arhiva (1):

  • Masurarea Temperaturii.doc