Mijloace de măsurare - cană gradată

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Fizică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1024
Mărime: 647.57KB (arhivat)
Publicat de: Eniko U.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Agricultura
Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara, Cluj-Napoca

Extras din referat

1. Prezentarea mijlocului de măsurare:

Cana gradată este un mijloc de măsurare utilizată în scopuri casnice. Cu ajutorul ei se pot măsura atât materiale solide cât și materiale lichide. O cană de măsurare sau o cană de măsurare este un ustensil de bucătărie utilizat în principal pentru măsurarea volumului de ingrediente lichide sau ingrediente solide, cum ar fi făină și zahăr, în special pentru volume de la circa 50 ml în sus. Cupele de măsurare sunt de asemenea utilizate pentru a măsura pulberea de spălare, detergenții lichizi și înălbitorul pentru spălarea hainelor.

Cănile sunt de cele mai multe ori sub formă cilindrică sau conică, având un fund plat. Majoritatea prezintă un cioc pentru a ușura golirea conținutului în alt recipient. Aceasta se poate găsi în diferite dimensiuni. Poate fi din sticlă borosilicată, metal sau din plastic. Pe suprafața exterioară (sau interioară în cazul celor din metal) a cănii se află gradații pentru diferite substanțe (ingrediente) de măsurat: zahăr, făină și lichide.

2. Etapele procesului de măsurare:

Pentru a măsura cu cana gradată avem nevoie ca ea să fie perfect curată și uscată. Ca orice mijloc de măsurare, ea nu trebuie să prezinte nici o impuritate ca măsurătoarea să fie cât mai corectă. Se toarnă substanța de care este nevoie în cană, urmărind cantitatea pe tot parcursul dozării. Pe măsură ce adăugăm, citim valoarea de pe scara gradată, când ajungem la valoarea dorită oprim dozarea. Valorile se citesc în felul următor: ne uităm la nivelul substanței din cană comparativ cu gradația de pe ea. Multe ingrediente uscate, cum ar fi zahărul granulat, nu sunt foarte comprimabile, deci măsurile de volum sunt coerente. Altele, în special făină, sunt mai variabile. De exemplu, 1 cană de făină de uz general, cernută într-o cană și cântărită, cântărește aproximativ 100 de grame, în timp ce o cană de făină care se scutură din recipient cântărește aproximativ 140 de grame. Utilizarea unei cupe de măsurare pentru a măsura alimentele, care pot fi comprimate la un nivel variabil, cum ar fi legumele tăiate sau brânza mărunțită, conduc la incertitudini de măsurare mari.

Preview document

Mijloace de măsurare - cană gradată - Pagina 1
Mijloace de măsurare - cană gradată - Pagina 2
Mijloace de măsurare - cană gradată - Pagina 3
Mijloace de măsurare - cană gradată - Pagina 4
Mijloace de măsurare - cană gradată - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Mijloace de masurare - cana gradata.docx

Ai nevoie de altceva?