Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice

Referat
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Fizică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3231
Mărime: 26.00KB (arhivat)
Cost: 7 puncte
Poluare,factori care influenteaza poluarea

Extras din document

Factori de influenta asupra sanatatii umane la expunere, la radiatii si campuri el magnetice.

Protectia la radiatii si campuri electromagnetice

Principala actiune a campurilor electromagnetice asupra organismului uman consta in agravarea sau accelerarea aparitiei bolilor cardiace, vasculare, neurologice si psihice. Aceasta influenta, care depinde de intensitatea campurilor electromagnetice si de durata de expunere, este in continua crestere datorita marimii numarului de surse poluante cu campuri electromagnetice. Pentru aprecierea influentei campurilor electromagnetice asupra organismelor vii s-au facut cercetari experimentale asupra unui singur individ si asupra unui grup de indivizi, de diferite varste, pe durate diferite de expunere in timpul serviciuli si pentru diferiti parametrii ai factorilor poluanti. De exemplu dintr-o grupa de indivizi, cu varste peste 40 de ani, care se ocupau cu instalatiile la frecvente inalte 10KHz- 30MHz, cu o intensitate de 100-300 V/m, numai 7,4% nu au reclamat perturbari ale starii de sanatate si in primul rand al sistemului nervo si cardio-vascular.

Sursele de poluare el.mag

Principalele surse de poluare sunt:

-Campul electric natural al Pamantului care depinde de latitudine si altitudine;

-Campul magnetic terestru ( care are o componenta variabila, numita furtuna magnetica, in functie de fenomene astronomice, care de exemplu datorita exploziilor solare)

-Campurile electromagnetice naturale ( de ex de la fulgere)

-Campurile electromagnetice artificiale ( de ex retele industriale de alimentare cu energie electrica, la frecventa de 50 Hz etc. , campuri datorate telefoniei mobile, antenelor, radarelor)

-Campul electric static artificial ( care de ex apare in procesul de prelucrare a unor mase plastice, in utilizarea unor tesaturi din mteriale sintetice etc. ).

Pentru masuratea intensitatii campului electromagnetic se pot folosi aparate pentru lucrari de cercetare ( foarte scumpe, de precizie ridicata si produse intr-un numar redus de exemplare ) si aparate pentru verificari experimentale ( de precizie redusa si produse in serie mare ).

In prezent, pe plan mondial, se intreprind actiuni pentru limitarea efectelor campurilor electromagnetice asupra organismelor vii, dintre care cele mai importante sunt:

-Normarea intensitatii admisibile ale campurilor electromagnetice, pentru activitati industriale si pentru locuinte, in centre urbane sau rurale. Aceasta diferentiere este necesara deoarece timpul de expunere a unei personae difera intr-o activitate industriala si in spatial de locuit. De exemplu in SUA este recomandata densitatea de putere maxima a campului electromagnetic de 10 mW/cm², in domeniul de frecventa de 10+10³MHz.

-Aplicarea de masuri de protectie in desfasurarea unor activitati cu surse de campuri eletromagnetice, dintre care se pot mentine: protectia fata de campuri magnetice puternice, constante si de joasa frecventa, prin realizarea de ecrane din materiale feromagnetice care au o permeabilitate ridicata, ca de exemplu din aliaje fier-nichel.

-Protectia prin utilizarea unor halite sau alte articole de imbracaminte de protectie, realizate din tesaturi de bumbac, matase, etc. , in structura carora intra fire subtiri metalice, care de exemplu formeaza ochiuri de dimensiunile 0,5X 0,¹ mm.

Actiuni pentru limitarea efectelor campurilor el mag

Cercetarile recente privind influenta campurilor eletromagnetice asupra organismelor vii, au demonstrate ca aceasta actioneaza intr-un mod deosebit de complex asupra fenomenelor intracelulare, asupra celulelor si organelor si organismului pe ansamblu. In prezent cercetarile in acest domeniu sunt dirijate spre elaborarea de noi normative privind sursele de poluare si pentru implementarea de noi tehnici de protectie a omului fata de influenta campurilor eletromagnetice.

Extinderea operatorilor G.S.M. a condos la dezvoltatrea de retele de telefonie mobile proprii, cresterea zonei de acoperire, marirea numarului de abonati, care au avut ca effect marirea numarului de antene, cresterea puterii de emisie prin majorarea numarului de canale / antenna si achizitionarea de aparatura performanta. Msurarea poluarii datorita utilizarii telefoanelor mobile se apreciaza prin rata de absortie specifica SAR, a carei limita maxim admisibila este de 2W/kg, calculate in medie pe 10g tesut corporal. Telefoanele mobile existente pe piata au o valoare aproximativa SAR ~0,7W/kg.

Degradarea si poluarea solului

Principala sursa de hrana a omenirii o reprezinta solul. Solul este suportl si mediul de viata pentru plantele superioare terestre, principalul mijlc de productie vegetala si forestiera. Cresterea populatiei globului ipune cultivarea unr suprafete din ce in ce mai mari, ceea ce antreneaza degradarea tot mai accentuate a solului cu scaderea productiei agricole. Activitatile de productie au provocat si provoaca fenomene care deterioareaza solurile in diferite moduri. La nivelul tarii noastre astfel de fenomene pot fi eroziunea solului, compactarea stratului accesibil plantelor, dezechilibre de nutritie in sol, poluarea chimica si biologica, excavarile de terenuri, distrugerea completa a solului prin lucrati minime la zi, exploatarea de balast, acoperirea solului cu deseuri si reziduri lichide sau solide, inclusive dejectii , depozite la diferite reziduri, cenusa de la termocentrale, steril din activitati miniere, fosfo-ghips de la fabricile de ingrasaminte fosfatice.

La prima vederesolul pare a fi stabil si inert, dar realitatea este contrarie, pentru ca solul este un mediu complex, in permanenta schimbare, supus unor legi proprii, pe baza carora are loc geneza, evolutia si distrugerea materiei vii. Ca mediu de viata pentru microorganisme si ca support pentru plantele superioare, solul prezinta un echilibru fragil al proceselor si fenomenelor, care trebuie mentinut pentru a asigura fertilitatea si in consencinta cresterea potentially productive.

Preview document

Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice - Pagina 1
Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice - Pagina 2
Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice - Pagina 3
Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice - Pagina 4
Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice - Pagina 5
Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice - Pagina 6
Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice - Pagina 7
Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice - Pagina 8
Protecția la radiații și câmpuri electromagnetice - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Protectia la Radiatii si Campuri Electromagnetice.doc

Alții au mai descărcat și

Energia electrică

Introducere: Energia electrica reprezinta capacitatea de actiune a unui sistem fizico-chimic. Energia electrica prezinta o serie de avantaje in...

Te-ar putea interesa și

Surse de perturbații electromagnetice la bordul fregatei

CAPITOLUL I PERTURBAŢII ELECTROMAGNETICE (PEM) LA BORDUL NAVEI. CLASIFICARE. CARACTERIZARE 1.1. CLASIFICAREA PERTURBAŢIILOR ELECTROMAGNETICE PE O...

Proiectarea bazelor de date orientate pe obiecte

Introducere Esenţa oricărei baze de date este păstrarea informaţiei. Informaţia păstrată în baza de date este foarte diversă – de la simple...

Responsabilitatea socială - studiu de caz Orange România

Partea I. Noţiuni teoretice privind responsabilitatea socială 1. Definirea şi conţinutul conceptului de responsabilitate socială În prezent,...

Responsabilitatea socială corporativă

Responsabilitatea sociala corporativa (RCS) este un termen care a fost introdus cu ceva timp in urma, dar se pare ca a capatat contur in secolul al...

Impactul Antenelor de Telefonie Mobilă

INTRODUCERE Poluarea este acţiunea de introducere a unor elemente contaminate în mediul natural, care conduc la instabilitate, dezordine şi chiar...

Efectele Radiațiilor Electromagnetice asupra Sănătății Umane

EFECTELE RADIAŢIILOR ELECTROMAGNETICE ASUPRA SĂNĂTĂŢII UMANE Preocuparea constantă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi pentru utilizarea...

Caracterizarea Pieței - Prezent și Perspectivă a Companiei Orange România

CAPITOLUL I : PRINCIPALELE COORDONATE ALE ACTIVITĂŢII ÎNTREPRINDERII Orange România este cel mai mare operator GSM din România. Până în aprilie...

Ai nevoie de altceva?