Studiul Microscopului Optic

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Studiul Microscopului Optic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Irina Baran

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Fizica

Extras din document

Scopul lucrarii:

Consta in insusirea utilizarii microscopului optic, cu finalitate in vizualizarea si masurarea diametrelor unor celului sangvine.

Principiul lucrarii

Microscopul este un instrument optic care mareste diametrul aparent al obiectelor, formand imagini virtuale. Dimensiunea minima ce poate fi distinsa printr-un microscop este data de lungimea de unda a radiatiei folosite, datorita fenomenului de difractie.

Microscopul formeaza imagini virtuale, marite si rasturnate ale obiectului cu ajutorul unui sistem de lentile (la microscopul electronic, lentilele sunt niste campuri electrice si magnetice care deviaza fascilulele de electroni) grupate in obiectiv si ocular.

Pentru a distinge intre performantele unor microscoape se compara caracteristicile acestora:

1.Puterea – raportul intre tangenta unghiului sub care se vede un obiect prin instrumentul optic (α2) si dimensiunea liniara a obiectului pe directia perpendiculara pe axa optica.

2.Grosismentul sau marirea unghiulara – raportul dintre tangenta unghiului sub care se vede un obiect prin instrumentul optic (α2) si tangenta unghiului sub care se vede un obiect cand este privit cu ochiul liber asezat la distanta optima de citire δ=25 cm (α1). Grosimentul microscopului (Gmicroscop) este egal cu produsul dintre grosimentul ocularului (Goc) si cel al obiectivului (Gob).

Relatia dintre puterea si grosimentul microscopului este:

unde e este distanta dintre focarul imagine al lentilei obiectiv si focarul obiect al lentilei ocular, iar f1 si f2 reprezinta distantele focale ale obiectivului si ocularului.

3.Puterea separatoare (η) – inversul distantei separatoare (d) care reprezinta cea mai mica distanta la care se pot gasi imaginile a doua puncte care nu apar confundate:

Distanta minima dintre doua puncte ale unui obiect care mai pot fi vazute separat unul de celalalt prin microscop este:

unde λ reprezinta lungimea de unda a radiatiei folosite, n este indicele de refractie al mediului strabatut de radiatie dintre obiect si obiectiv, u este unghiul dintre axa optica si razele cele mai indepartate de axa care mai patrund in obiectiv. Pentru a micsora aceasta distanta, adica pentru a imbunatati performantele microscopului exista mai multe metode:

- Folosirea unei radiatii cu lungime de unda λ cat mai mica (de exemplu, pentru radiatie ultravioleta s-au putut distinge obiecte de dimensiuni de 0,15μm)

- folosirea unor medii intre obiect si obiectiv cu indicele de refractie n cat mai mare (microscop cu imersie)

- folosirea obiectivelor cu deschidere cat mai mare, astfel incat sin u sa fie cat mai mare, dar aceste obiective ridica probleme de constructie datorita aberatiilor de sfericitate

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Microscopului Optic.doc

Alte informatii

Studiul microscopului optic -Referat