Transformările Lorentz. Consecințe ale transformărilor Lorentz

Referat
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Fizică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2584
Mărime: 43.10KB (arhivat)
Publicat de: Radu Nedelcu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Rezumat

Eseul dezbate transformările Lorentz şi prezintă modul în care acestea au fost elaborate plecând de la postulatele teoriei relativităţii restrânse emise de Einstein . De asemenea , în eseu sunt expuse şi consecinţele transformărilor Lorentz ( contracţia lungimilor , dilatarea duratelor şi legea de compunere relativistă a vitezelor ) .

1. Introducere . Postulatele lui Einstein

O serie întreagă de experienţe efectuate la sfârşitul secolului trecut ( experienţele lui Michelson – 1881 , Michelson şi Morley – 1887 , Morley şi Miller – 1904 ) nu au putut fi interpretate pe baza principiilor generale ale mecanicii newtoniene , evidenţiind astfel caracterul limitat al acestora . A apărut necesitatea elaborării unei noi teorii capabilă să explice consecvent noile fapte experimentale acumulate .

Acest lucru a fost realizat în 1905 de către Albert Einstein care a formulat două noi principii generale ( postulate ) care stau la baza teoriei relativităţii restrânse .

1.Principiul relativităţii : „Legile fizicii sunt aceleaşi în toate sistemele de referinţă inerţiale” .

2.Principiul constanţei luminii în vid : „Viteza luminii în vid are aceeaşi valoare în toate direcţiile şi în toate sistemele de referinţă inerţiale , fiind independentă de mişcarea sursei de lumină sau a observatorului” .

Principiile teoriei se referă doar la cazul mai particular al sistemelor de referinţă inerţiale ( SRI ) , din care cauză se numeşte teoria relativităţii restrânse . Mai menţionăm că Einstein a construit o teorie care se aplică şi sistemelor neinerţiale numită teoria relativităţii restrânse .

Observaţie 1: Primul principiu constituie de fapt o generalizare a principiului relativităţii galileiene din mecanică ( care se referă doar la legile mecanicii ) pentru toate fenomenele fizice . El arată că în condiţii identice un fenomen fizic se desfăşoară la fel în SRI diferite. Aceasta înseamnă că prin nici o experienţă de fizică nu poate fi pusă în evidenţă mişcarea rectilinie şi uniformă a unui SRI .

Observaţie 2: Cel de-al doilea principiu intră în contradicţie cu primul . Într-adevăr , dacă sursa luminoasă se apropie sau se depărtează de observator cu viteza v , conform legii de compunere a vitezelor dată de cinematica newtoniană viteza luminii faţă de observator ar trebui să fie c + v în primul caz şi respectiv c – v în al doilea caz . Principiul al doilea al teoriei relativităţii restrânse afirmă însă că viteza luminii faţă de observator este aceeaşi în ambele situaţii :

c = 3 ∙10 m/s

2. Transformările Lorentz

Se ştie că transformările lui Galilei care dau relaţiile dintre poziţia şi timpul măsurate în SRI ( S’ ) în mişcare şi respectiv în SRI ( S ) considerat fix , exprimă matematic principiul relativităţii mecanice , deoarece lasă neschimbate ecuaţiile dinamicii. Ar părea plauzibil să considerăm că transformările lui Galilei ne dau , şi în teoria lui Einstein , relaţiile de trecere de la un SRI la altul , adică exprimă matematic şi primul principiu al teoriei relativităţii restrânse . Problema esenţială este de a vedea dacă aceste transformări nu contrazic principiul constanţei luminii în vid . Pentru a putea să răspundem la această întrebare să analizăm cu atenţie consecinţele acestui principiu .

Conform principiului lui Huygens , radiaţia luminoasă emisă de o sursă punctiformă se propagă sub forma unei unde sferice , înţelegând prin aceasta că frontul de undă este o suprafaţă sferică de rază R = ct , unde c este viteza luminii în vid , iar t – timpul necesar luminii să se propage de la sursă până la punctul din spaţiu atins de frontul de undă . Considerând sursa în originea sistemului de coordonate legate de SRI fix ( S ) , ecuaţia acestei suprafeţe este :

În figura 2.1 am reprezentat intersecţia sferei cu planul xOy al sistemului de coordonate ales .

Fie acum SRI mobil ( S’ ) care se deplasează faţă de S cu viteza v dirijată în lungul axei x ( fig. 2.2 ) . Presupunem că la momentul t = t’ = 0 originile O şi O’ ale celor două sisteme de coordonate coincid . Pentru un observator care se află în repaus faţă de sistemul ( S ) frontul undei emise la t = 0 din O va fi după t secunde suprafaţa sferică cu centrul în O ( fig. 2.2.a ) de rază ct ( ecuaţia 2.1 ) . Pentru observatorul care se găseşte în repaus faţă de sistemul ( S’ ) conform principiului relativităţii frontul de undă va fi tot o sferă cu centrul în punctul unde a fost emisă lumina în acest sistem , adică punctul O’ (fig. 2.2.b) deoarece acesta coincidea cu O la momentul emisiei ( t = t’ = 0 ) . Conform principiului al doilea al teoriei relativităţii restrânse după t’ secunde raza R’ a frontului de undă va fi ct’ deoarece viteza luminii în vid nu depinde de mişcarea sistemului de referinţă . Prin urmare frontul de undă în acest sistem este reprezentat de ecuaţia :

Preview document

Transformările Lorentz. Consecințe ale transformărilor Lorentz - Pagina 1
Transformările Lorentz. Consecințe ale transformărilor Lorentz - Pagina 2
Transformările Lorentz. Consecințe ale transformărilor Lorentz - Pagina 3
Transformările Lorentz. Consecințe ale transformărilor Lorentz - Pagina 4
Transformările Lorentz. Consecințe ale transformărilor Lorentz - Pagina 5
Transformările Lorentz. Consecințe ale transformărilor Lorentz - Pagina 6
Transformările Lorentz. Consecințe ale transformărilor Lorentz - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Transformarile Lorentz. Consecinte ale Transformarilor Lorentz.doc

Alții au mai descărcat și

Sunetul

SUNETUL. Vibratiile corpurilor materiale se propaga prin aer( in general prin orice alt gaz), si ajungand la ureche produc senzatia auditiva pe...

Energia electrică

Introducere: Energia electrica reprezinta capacitatea de actiune a unui sistem fizico-chimic. Energia electrica prezinta o serie de avantaje in...

Te-ar putea interesa și

Albert Einstein - teoria relativității restrânse

Introducere Teoriile clasice ale fizicii pareau inatacabile atunci când au fost formulate si demonstrate de fizicieni ilustrii ca Newton, Kant,...

Fizică generală

CAPITOLUL I I.1. Noţiuni de cinematica punctului material i.l.l. Poziţia punctului material faţă de un sistem de referinţă. Studiul stării de...

Elemente ale teoriei relativității 2

Contracţia lungimilor Considerăm două sisteme de referinţă inerţiele ,sistemul S fix şi sistemul S' mobil care se deplasează de-a lungul axei ox...

Ai nevoie de altceva?