Alpii Francezi

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Alpii Francezi.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

Introducere 3
1. Alpii Francezi – Potenţial natural 4
1.1. Relief 4
1.2. Clima 4
1.3. Vegetaţia 5
1.4. Hidrografia 5
1.5. Fauna 6
1.6. Arii protejate 6
2. Potenţial antropic 7
2.1. Activităţi şi obiective turistice 7
2.2. Staţiuni 7
2.3. Cadrul istoric 9
2.4. Cadrul economic 9
3. Puncte pozitive 10
4. Puncte negative 10
Concluzie 10
Bibliografie 11

Extras din document

Introducere

Alpii reprezintă un lanţ muntos din Europa, care se

întinde din Austria şi Slovenia până în sud-estul Franţei, trecând prin nordul Italiei, sudul Elveţiei Liechtenstein și sudul Germaniei.Numele lor (Italian: Alpi; English: Alps; Française: Alpes; Occitan: Aups/Alps; German: Alpen; Romansh: Alps; Slovene: Alpe) provine din cuvântul latin albus (alb).

Alpii formează un arc de cerc în sudul Europei centrale, în lungime de aproximativ 1200 km și acoperă o suprafață de cca 200.000 km². Cel mai înalt munte din Alpi este Mont Blanc, situat la frontiera franco-italiană, cu piscul aflat la o altitudine de 4810 m.

În Alpi există în total 128 de piscuri cu înălțimi care depășesc 4000 m, care pot fi găsite în lista piscurilor alpine după înălțime.

Alpii fac parte dintre lanțurile muntoase cu caracteristici alpine pronunțate, deoarece se ridică la înălțimi care depășesc cu mult limitele superioare ale pădurilor.

În epoca glaciară au cunoscut perioade succesive de îngheț. Glaciațiile sunt responsabile pentru forma de astăzi a Alpilor, cu piscuri abrupte, cu depresiuni adânci, cu văi prelungi și cu lacuri.

Catena principală a Alpilor este alcătuită din numeroase alte șiruri muntoase, cu piscuri mai puțin ascuțite către est, caracterizându-se prin văi largi și prelungi.

1.Alpii Francezi

Alpii Francezi sunt una dintre cele mai mari zone de ski montan din Europa.Aceştia se situează în S-E Frantei, iar cei mai importanţi sunt Munţii Pennini şi Alpii Dauphiné. Cel mai înalt varf este Mont Blanc asezat la o altitudine de 4.808 m.

Alpii Francezi au caracteristici alpine pronunțate, deoarece se ridică la înălțimi care depășesc cu mult limitele superioare ale pădurilor. În epoca glaciară au cunoscut perioade succesive de îngheț. Glaciațiile sunt responsabile pentru forma de astăzi a Alpilor, cu piscuri abrupte, cu depresiuni adânci, cu văi lungi și cu lacuri.

1.1 Relief

Alpii au un relief tipic de munţi înalţi, format din creste alpine, circuri şi văi glaciare suspendate. Structura geologică a Alpilor este foarte complexă, datorită numeroaselor pânze de sariaj.Văile alpine, în special cele longitudinale, reprezintă adevarate culoare şi ele au o deosebită importanţă geografică, fiind un fel de ,,nuclee umane’’, cu resurse destul de variate. Acestea au un versant expus la soare, denumit adret, şi altul în umbră, unbac (bogat în păduri şi păşuni).

Muntii Alpi s-au format în orogeneza alpină, sunt munţi tineri, de încreţire, adevarate granite naturale cu ţările vecine.În munţii Alpi există mai multe pasuri, care, alături de tunelurile construite în acest scop usurează circulaţia între Franţa şi Italia.

1.2 Clima

Clima este rece cu vegetație alpină peste 2.000 de metri cu mici averse.

Iarna, în Alpi, cade o mare cantitate de zapada, care face impracticabilă circulaţia în munţi, iar avalansele care se formează în numar foarte mare aduc multe pagube aşezărilor omeneşti.

Clima variază în funcţie de zonele altitudinale.În general, până la 1.000 m, predomină un climat temperat cu precipitaţii între 500-800 mm/an şi temperaturi medii de -3 °C,5 °C iarna şi între 16 °C si 22 °C vara.La peste 1.000 m altitudine, temperaturile scad şi precipitaţiile ajung la 1.000 mm/an, temperatura medie vara este de 10 °C şi între -10 °C şi -3 °C iarna, precipitaţiile sunt predominante din noiembrie până în aprilie.

Peste 1.800 m clima poate ajunge la temperaturi extreme, precipitaţiile sunt abudente de aproximativ 2.000 mm/an, temperaturile sunt în scădere timp de 9 luni pe an, oscilând între 3 °C si 9 °C vara, iar pe timpul iernii aproximativ -8 °C.

La peste 3.000 m, întâlnim zona glaciară, unde predomină zăpada.

Un factor important ce influenţează clima Alpilor Francezi este accentuată de pozitia geografică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Alpii Francezi.docx