Analiza geopolitică asupra Emiratelor Arabe Unite

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1893
Mărime: 19.11KB (arhivat)
Publicat de: Eduard C.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Pana in anul 1971, statele care formeaza astazi EAU au fost cunoscute sub numele de “Statele Armistitiului“ (Trucial States), fiind constituite intr-un protectorat britanic. Urmare notificarii facute de Marea Britanie in anul 1968, conform careia aceasta informa ca intentioneaza sa renunte la protectoratul existent, cele 7 emirate au hotarat sa formeze o federatie. La 2 decembrie 1971, a fost publicata si aprobata Constitutia Emiratelor Arabe Unite (EAU), prin care se contituia o federatie la care au aderat emiratele Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Fujairah, Umm Al Quwain si Ajman, ulterior si Ras Al Khaimah.

Este monarhie constituțională (în sensul că nu se guvernează după Sharia - legea islamică)

Constitutia EAU a fost redactata si publicata cu titlu provizoriu in anul 1971 si definitivata la 20 mai 1996. 3 Conducatorul Emiratului Abu Dhabi, Seicul Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, a preluat in noiembrie 2004 functia de Presedinte al federatiei, dupa decesul tatalui sau, Seicul Zayed Bin Sultan Al Nahyan.

Populația totala a Emiratelor Arabe Unite este de aproximativ 10 mil. de locuitori in 2020. Aceasta este alcătuita din 11,5 % cetățeni naționali, iar de 88,5% de muncitori expatriați. Acest 88,5% se împarte in 3 mari grupuri, 59,4% cetățeni din sudul Asiei(mare majoritate fiind Indieni, si Pakistanezi), Egipteni, 10,2% și Filipinezi, 6%. Disparitatea intre sexe este una foarte mare, femeile alcătuiesc numai 28% din populația Emiratelor, datorata prezentei masive de muncitori străini, de sex masculin. Marea majoritatea a populației 75 % este concentrata pe Peninsula Musandam, si in cele 3 Emirate, Abu Dhabi cu aprox 3mil. de Locuitori, Dubai, cu 2.7 mil. de locuitori și Sharjah cu 1.4 mil de locuitori. Limba oficiala este limba araba , dar mai ales in mediul de afaceri , si engleza este limba de comunicare foarte răspândita.

Rata de natalitate este in creștere conform CIA World FActbook demographic statistic, ajungând la 2,87% in 2019.

68.03% a populației arte intre 25-54 de ani, iar 22 % fiind intre 0-24 de ani. Asta însemna ca vârsta medie este de 38.5 ani. Asta însemna ca mai bine de 50% din populație are potențial militar, dar faptul ca mai bine de 80% din populație este străină nechează acest efect.

Dk Emiratele Arabe Unite= Dk=(Suma populatiei tarilor vecine = 38529100)/(numarul locuitoriulor in statul propriu=10000000)= 3,8529

Dk Oman= 14,951 dk saudi arbaia = 2.844

Emiratele Arabe Unite ocupă teritoriul de la capătul de nord-est al Peninsulei Arabice

Suprafața totală de 83,6 mii de metri pătrați. km. Coasta de-a lungul Golfului Persic este de 500 km, de-a lungul Omanului - 75 km.

Granițele terestre din Emiratele Arabe Unite trec prin deșerturi și nu sunt clar definite. Granița cu Oman are o lungime de 410 km, Arabia Saudită 457 km. Litoralul are o lungime de 1318 km. Apele teritoriale sunt de 12 mile nautice, zona economică de 200 de mile marine.

Particularitatea geografiei Emiratelor Unite este că cea mai mare parte a teritoriului Emiratelor Arabe Unite este ocupată de un deșert inexpresiv, care se află în apropierea granițelor Cartierului Gol (Rub al-Khali), care se află în sud-estul Arabiei Saudite.

Cea mai importantă bogăție naturală a țării este petrolul și gazele. Principalele rezerve de hidrocarburi sunt concentrate în emiratele Abu Dhabi și Dubai

Preview document

Analiza geopolitică asupra Emiratelor Arabe Unite - Pagina 1
Analiza geopolitică asupra Emiratelor Arabe Unite - Pagina 2
Analiza geopolitică asupra Emiratelor Arabe Unite - Pagina 3
Analiza geopolitică asupra Emiratelor Arabe Unite - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Analiza geopolitica asupra Emiratelor Arabe Unite.docx

Te-ar putea interesa și

Teste grilă geopolitică

TRUE/FALSE 1. Regiunea ca unitate politico-teritorială fundamentală, atât prin natura caracteristicilor cât si a funcŃiilor sale se impune ca...

Ai nevoie de altceva?