Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6815
Mărime: 118.14KB (arhivat)
Publicat de: Avram Stănescu
Puncte necesare: 6
Academia de Studii Economice

Cuprins

  1. 1. Elemente ale cadrului natural
  2. 1.1 JUDETUL BUZAU
  3. 1.1.1. Localizare geografică
  4. 1.1.2. Suprafaţa judeţului
  5. 1.1.3. Clima
  6. 1.1.4. Relieful
  7. 1.1.5. Resurse naturale
  8. 1.1.6. Reteaua hidrografică
  9. 1.1.6. Populaţia
  10. 1.1.7. Economie
  11. 1.2 JUDETUL TIMIS
  12. 1.2.1. Localizare geografică
  13. 1.2.2. Suprafaţa judeţului
  14. 1.2.3. Clima
  15. 1.2.4. Relieful
  16. 1.2.6. Reteaua hidrografică
  17. 1.2.5. Populaţia
  18. 1.2.7. Economie
  19. 2. Analiza judetelor Buzău şi Braşov privind determinarea decalajului regional
  20. 2.1 Produsul intern brut pe locuitor
  21. 2.2 Numarul de salariaţi la 1000 de locuitori
  22. 2.3 Rata şomajului
  23. 2.4 Densitatea drumurilor publice la 1000 km²
  24. 2.5 Densitatea cailor ferate la 1000 km²
  25. 2.6 Cantitatea de apă potabilă distribuită pe o persoana pe zi
  26. 2.7 Numărul de abonamente telefonice la 1000 de locuitori
  27. 2.8 Numărul de paturi in spitale la 1000 de locuitori
  28. 2.9 Numărul de medici la 1000 de locuitori
  29. 2.10 Numărul de abonamente TV la 1000 de locuitori
  30. 2.11 Rata migraţiei nete
  31. 2.12 Rata mortalităţii infantile
  32. 2.13 Procentul populatiei de 12 ani şi peste această varstă cu mai mult decat educatie primară
  33. 2.14 Procentul populaţiei urbane

Extras din referat

1. Elemente ale cadrului natural

Buzău

Localizare geografică

Judeţul Buzău este situat în sud-estul României, între 44 44' şi 45 49' latitudine nordică şi între 26 04' şi 27 26' longitudine estică.

Se învecinează cu judeţele Braşov şi Covasna la nord-vest, Vrancea la nord-est, Brăila la est, Ialomiţa la sud şi Prahova la vest.

Judeţul Buzău face parte din Regiunea de Dezvoltare 2 Sud-Est, cu sediul la Brăila.

Legăturile judeţului cu celelalte zone din ţară:

• Drumul European E 85 (sau DN 2) dinspre Bucureşti sau dinspre Suceava, Bacău, Focşani;

• DN 1B spre Ploieşti;

• DN 10 spre Braşov (itinerar pe Valea Buzăului);

• DN 2B spre Brăila;

• Magistrala feroviară – linia 500 – de importanţă europeană (Bucureşti-Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Suceava).

Suprafaţa judeţului este de 6.102,6 km2 (2,6 % din suprafaţa ţării). Judeţul Buzău se întinde pe aproape tot bazinul hidrografic al râului Buzău care izvorăşte din curbura Carpaţilor. Dispunerea armonioasă a celor trei forme de relief caracterizează judeţul Buzău: la nord se găsesc Munţii Buzău, parte din Carpaţilor de Curbură; la sud se găseşte câmpia, aparţinând Câmpiei Române, iar la mijloc, o regiune de dealuri acoperite cu livezi. Unele dealuri coboară spre sud, ceea ce le conferă un climat sud-mediteranean favorabil viticulturii, regiunea Pietroasele fiind renumită pentru vinurile sale.

După modul de folosinţă, suprafaţa judeţului Buzău se împarte în:

1. Suprafaţa agricolă 4.023,7

din care:

- arabil

- păşuni

- fâneţe

- vii şi pepiniere viticole

- livezi şi pepiniere pomicole

2.565,6

896,4

287,5

161,9

112,3

2. Suprafaţa neagricolă 2.078,9

din care:

- păduri

- ape

- neproductiv

- drumuri

- construcţii

1.637,1

113,2

82,3

89,7

156,6

Clima

Clima este temperat continentală la fel ca în toată ţara, diferenţiată în funcţie de relief (predominând crivăţul, în tot cursul anului, din nord-est şi sud-vest, dar şi austrul, de la sud-vest, aducând uscăciune şi căldură vara, temperaturi ridicate iarna, vânturi ce influenţează clima judeţului). Temperaturile medii variază între 12 grade Celsius si 14 grade Celsius. Temperaturile maxime se înregistrează în iulie, până la 37 grade Celsius, în timp ce temperaturile minine se înregistrează în februarie - 26 grade Celsius. Media anuală a precipitaţiilor este între 400 mm şi 500 mm.

Relieful

Relieful este variat şi dispus în trei trepte, care coboară de la nord-vest spre sud-est. Astfel, în nord domină înalţimile Munţilor Vrancei şi Buzăului (cu vârful Penteleu de 1.772 m, şi vârful Lăcăuţi, de 1.777 m), apoi în centru dealurile subcarpatice de curbură (Burduşoaia, Ciolanu-Măgura, Istriţa cu 754 m), şi în sud zona de şes a Câmpiei Române, cu caracter piemontan şi Câmpia Buzăului (cu 80 m, cu înclinare vestică, pe direcţia nord-vest şi estica, pe direcţia vest-sud), Gherghiţei, Râmnicului.

Judetul Buzau concentreaza intre limitele sale toate cele trei principale forme de relief, care se dispun structural sub forma generala a unui amfiteatru ce coboara in trepte de la zona muntoasa din nord catre zona de cimpie din sud prin intermediul unei zone mediane subcarpatice.

ZONA DE MUNTE cuprinde in limitele sale muntii propriu-zisi ai Buzaului (exceptind masivul Ciucas) si o portiune din versantul apusean al muntilor Vrancei. Ambele subdiviziuni sint identice ca structura si aspect geografic.

Muntii Buzaului cuprind de la est catre vest masivele : Ivanet, Penteleu, Podul Calului, Siriu si Monteoru, primii patru fiind si cei mai interesanti sub aspect peisagistic si deci si turistic.

Muntii Vrancei, situati la limita de nord-est a judetului, sint alcatuiti din versantul apusean al masivelor : Lacaut, Goru, Giurgiu, si Furu.

Ca structura geologica, muntii judetului Buzau sint alcatuiti din roci putin dure, de virsta paleogena, adica din alternante de : gresii, marne, sisturi, ceea ce explica intr-o buna masura altitudinea lor redusa : Lacaut-1777 m, Goru-1784 m, Giurgiu-1720 m, Furu-1414 m, Penteleu-1772 m, Crucea Fetii-1578 m, Podu Calului-1440 m, Bocirnea-1659 m, Maliia-1663 m, Monteoru-1345 m, si Ivanet 1191 m.

Zona montana cuprinde citeva bazine depresionare intramontane ca : Nehoiu-Nehoiasi-Bisca, Gura Teghii, unde in ciuda eroziunilor si a instabilitatii solului, s-au format centre rurale cu o populatie numeroasa.

ZONA SUBCARPATICA, cu altitudini intre 400-800 m, ocupa partea centrala a judetului, alcatuind o succesiune spectaculoasa de culmi si depresiuni cu valori inedite de peisaj, si este constituita din formatiuni geologice neogene, cutate, unde predomina argile, marne, nisipuri, gresii iar in unele parti calcare sarmatice si conglomerate. Unele culmi au o alungire sud-vest catre nord-est, cum sint cele sudice si cele estice; altele, in special cele din centru, datorita riurilor si eroziunii, au fost strapunse de ape si fragmentate. Subcarpatii din zona Buzaului sint grupati in patru unitati deluroase, delimitate de apele curgatoare si individualizate prin structura geologica si pozitie geografica.

Grupa centrala este cuprinsa intre vaile Buzaului si Slanic, cu altitudinile maxime in Dealul Blidisel-821 m si Virful Botanul-799 m.

Eroziunea produsa de apele Saratel, Balaneasa, Sibiciu si Rusavatul a dus la divizarea intr-o serie de subunitati, ca dealurile Muscelului, Dilma, Bocului si Piclelor unde se afla vulcanii noroiosi.

Din aceasta grupa face parte si culoarul depresionar Ratesti-Scortoasa-Vintila Voda, care incepe din Valea Buzaului de la satul Ratesti si se intinde pina la comuna Vintila Voda.

Grupa sudica de dealuri ia contact brusc cu cimpia si se impune prin masivitate, inaltime, structura geologica fiind reprezentata prin Dealul Istrita (750 m), din calcare si gesii sarmatice , si Dealul Ciolanul, tot asa de masiv care se intinde paralel cu cel dintii.Intre aceste dealuri drenate se afla depresiunea Niscovului, strabatuta de riul Niscov, ale carui ape, inverile secetoase, se pierd in conul de dejectie format la varsarea in riul Buzau.

Grupa estica de dealuri este delimitata de vaile Slanic si Rimnic. Aici se remarca dealurile Bisocii (970 m), Blajanilor, Budei si Capatinei.

In fine, grupa vestica este constituita dintr-o serie de dealuri relativ inalte si cu structura geologica diferita ; Cornetel (827 m), Priporul (823 m), si culmea Salcia (717 m) care se continua in judetul Prahova.

La Subcarpatii Buzaului se aduga depresiunile Patirlagele, Cislau, Pirscov si in extremitatea nordica depresiunea Sibiciu-Lopatari, care separa Subcarpatii de zona montana si cuprinde asezari rurale infloritoare.

CAMPIA acopera sudul si estul judetului printr-o serie de subdiviziuni desprinse din Cimpia Romina, si anume : Cimpia Gherghitei, Cimpia Baraganului de Mijloc, Cimpia Buzaului, Cimpia Calmatuiului si Cimpia Rimnicului (numite in ordine de la vest catre est).

Trecerea la zona colinara se face lent la est de Buzau si mai brusc la vest prin pantele abrupte ale Dealului Istrita.

Resurse naturale

Principala bogăţie montană o constituie lemnul. Subsolul este bogat în depozite de origine organică (petrol, cărbune, chihlimbar, calcar) şi minerală (sare, gresie, argilă, nisipuri, pietrişuri). De asemenea se mai pot aminti: gaze naturale, nisipuri cuarţoase şi diatomită, importante izvoare minerale, soluri fertile, păduri, pajişti, fond cinegetic, potenţial hidroenergetic şi eolian.

Pădurile alcătuiesc una dintre importantele bogăţii naturale ale judeţului. Zona montană concentrează cea mai mare parte din suprafaţa acoperită cu păduri şi totodată cel mai însemnat volum de masă lemnoasă, flora şi fauna caracteristice acestei zone. Masive forestiere închegate se extind din vârful Lăcăuţ şi până în culmea Siriului.

Nu este de neglijat nici potenţialul hidrografic, reprezentat de râul Buzău, pe cursul căruia există două amenajări hidroenergetice: barajul Siriu, cu centrala hidroelectrică Nehoiaşu şi barajul Cândeşti, cu amenajarea hidroenergetică Cândeşti-Verneşti-Simileasca (care alimentează cu apă “Sistemul de irigaţii Câmpia Buzăului Est şi respectiv Vest”). Pe lângă acestea mai există 5 centrale hidroelectrice de mică putere, amplasate pe râurile Bâsca fără Cale, Bâsca cu Cale, Bâsca şi Slănic.

Dintre resursele subsolului, petrolul constituie în prezent principala bogăţie a judeţului. Alături de petrol, în sud-estul judeţului sunt cantonate însemnate zăcăminte de gaze naturale, exploatate de aproximativ 40 de ani.

Cărbunele existent este de slabă putere calorică, în cantităţi mici, ceea ce îl face neexploatabil. Prezenţa în subcarpaţi (Istriţa Măgura) a calcarelor a permis de mult luarea lor în exploatare. Există numeroase cariere, multe de interes local.

Preview document

Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 1
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 2
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 3
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 4
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 5
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 6
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 7
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 8
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 9
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 10
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 11
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 12
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 13
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 14
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 15
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 16
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 17
Analiza județelor Buzău și Brașov privind stabilirea decalajului regional - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Analiza Judetelor Buzau si Brasov privind Stabilirea Decalajului Regional.docx

Ai nevoie de altceva?