Analiza Orasului Cluj Napoca - Geografie Urbana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Orasului Cluj Napoca - Geografie Urbana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Harta centru Cluj-Napoca

Centrul reprezintă principala zonă culturală, financiară, administrativă şi comercială a municipiului Cluj-Napoca. Acesta este structurat pe trei mari pieţe care formează un triunghi, Piaţa Unirii (magh. Főtér), Piaţa Mihai Viteazul (magh. Széchenyi István tér) şi Piaţa Avram Iancu (magh. Bocskai István tér), vechea piaţă denumită în evul mediu "Piaţa Gâştelor", unde astăzi se află Catedrala Ortodoxă şi Opera Română. Alte pieţe sunt Piaţa Muzeului şi Piaţa Lucian Blaga.

Centrul se invidualizează faţă de restul oraşului printr-o serie de monumente arhitectonice şi istorice, clădiri din secolele XVII-XX. Pe laturile străzilor precum Regele Ferdinand, Eroilor, Iuliu Maniu, Napoca, Memorandumului şi 21 Decembrie se întind clădiri impresionante în stil baroc, renascentist şi gotic. În ultimii ani centrul a fost împodobit cu clădiri moderne precum sedii de bănci şi instituţii publice.

Latura comercială este în continuă dezvoltare. Perioada comunistă a interzis dezvoltarea reţelei comerciale, însă după 1989, bulevardele în special au fost umplute de magazine de îmbrăcăminte, încălţăminte, bijuterii, parfumuri, autovehicule ş.a.

Descrierea centrului nu este completă fără zecile de baruri, cluburi şi restaurante. Considerat a fi un loc unde distracţia nu se mai termină, a reuşit în câţiva ani de democraţie să-şi impună un stil aparte al vieţii de noapte.

Printre monumentele istorice importante se numără "Monumentul Memorandiştilor", "Statuia Lupoaicei", "Statuia lui Matei Corvin" şi "Statuia lui Mihai Viteazu". Alte atracţii turistice sunt muzeele şi galeriile. În centru se află Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul de Etnografie şi câteva galerii, printre care şi Galeria UAP. Cultura este reprezentată şi la nivelul centrelor culturale, prin Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural Britanic şi Centrul Cultural Sindan.

Centrul vechi al Clujului, format din Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor este în stadiu de renovare, urmând a fi redefinit şi transformat în zonă pietonală. De asemenea, este luată în considerare transformarea în zonă pietonală a străzilor Matei Corvin, Vasile Goldiş, P-ţa Muzeului, Str. Bolyai şi David Ferencz. Centrul istoric se află la numai 2 km distanţă de “Ansamblul Rezidenţial Viilor”

Avantaje

- Accesibilitate si vizibilitate ceea ce a dus la dezvoltarea unei retele comerciale

- Clujul, fiind capitala istorica a Transilvaniei, poseda in centru elemente de patrimoniu arhitectural si istoric ce au favorizat dezvoltarea turismului

- Omogenitate

- Cladiri ce apartin unor secole diferite

- Punct polarizator al unor activitati diverse : culturale, financiar-bancare, administrative şi comerciale

Dezavantaje

- densitatea mare a cladirilor

- aglomeratie (circulatia este congestionata in special in orele de varf)

- poluarea

- centrul istoric se afla in ruina

2. Zona Intermediara:

Corespunde zonei peri-centrale si face trecerea de la zona centrala la zona marilor ansambluri rezidentiale.

Avantaje

- functionarea mijloacelor de transport in comun

- inlesneste accesul catre intreaga zona centrala

- dezvoltarea servciilor tertiare

Dezavantaje

- aglomeratie

- poluare

3. Zona Marilor Ansambluri Rezidentiale:

Populaţia medie ca număr a oraşului locuieşte în cea mai mare parte în blocuri de locuinţe de 4, 8 sau 10 etaje, dotate cu apartamente de 1, 2, 3, 4 sau mai multe camere, construite în perioada 1970-1989 pentru muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG) Cluj-Napoca. Blocurile au fost concepute de arhitecţi sovietici şi nord-coreeni. Totuşi, din ce în ce mai mulţi clujeni preferă să se stabilească în case, mai ales pe Calea Turzii, în zona numită Europa, sau în continuarea cartierului Zorilor, în "Bună Ziua!". De curând, Agenţia Naţională a Locuinţei (ANL) a construit aceste zone rezidenţiale. Populaţia redusă a acestor zone are un nivel de trai ridicat, ea locuind atât în vile individuale, familiale, modulare, cât şi în vile comune sau blocuri de locuinţe cu 2, 3 sau mai multe apartamente, construite la comun.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Orasului Cluj Napoca - Geografie Urbana.doc