Analiza sistemului teritorial Onești

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3606
Mărime: 37.63KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA BUCURESTI FACULTATEA DE GEOGRAFIE

Extras din referat

I. INTRODUCERE

ASEZARE GEOGRAFICA:

La poalele Carpatilor Moldovei, in bazinul inferior al raului Trotus, se intinde Depresiunea Tazlau-Casin, sau Depresiunea Onestilor.In partea sudica a depresiunii, la o altitudine de 200 m, la punctual de intretaiere a vailor Casinului, Oituzului si Tazlaului cu Trotusul si la intretaierea a doua drumuri comerciale Adjud-Ghimes si Bacau-Oiuz-Brasov, se afla asezat orasul Onesti.

Judetele invecinate sunt: Neamt in nord, Harghita si Covasna in vest,Vrancea in sud si Vaslui in est.Se poate considera ca este una din cele mai tipice regiuni subcarpatice,deoarece atat depresiunile de la contactul cu unitatea montana ,cat si culmile inalte ce le inchid la exterior, forme de relief caracteristice pentru Subcarpati, au aici o dezvoltare aproape ideala.

Coordonatele geografice ale municipiului Onesti sunt: 26°47´ longitudine estica si 46°13´ latitudine nordica. Altitudinea cea mai coborata, de 180 m, se inregistreaza in partea de sud-est a orasului, pe valea Trotusului, iar cea mai ridicata de 240 m, in sud-vest, la poalele dealului Cuciur.

Onestiul este inconjurat de coline domoale, acoperite de paduri de fag si stejar,din mijlocul carora se ridica singura inaltime mai proeminenta, dealul Perchiului. Prin asezarea sa la o importanta rascruce de drumuri si prin conditii de trai pe care le ofera vaile fertile, aceasta depresiune a fost intotdeauna prielnica asezarilor omenesti.

Numeroase asezari actuale ce se afla in aceasta depresiune, le corespund adeseori, resturi ale unor asezari din trecut, datand din cele mai vechi faza ale neoliticului (Malu,Belci,Viisoara,Borzesti), din epoca bronzului (Slobazia,Bogdanesti) si din epoca fierului (Gura Vaii, Floresti) , daco-getii fiind purtatorii acestei civilizatii pe aceste meleaguri.

Trecatoarea Oituz situata intre culmile sudice ale muntilor Nemira si cele nordice ale muntilor Vrancei,cu altitudinea de 863 m, face legatura intre depresiunea Onestilor si depresiunea Barsei.

Pe o raza de circa 30 km de Onesti ,se afla foarte multe puncte turistice: valea Casinului, cu punctele Scutaru,Tarcatoarea,Manastirea Casin;

valea Oituzului cu punctual Poiana Sarata, apoi Bogdanesti, dealul Magura de langa Targul Ocna; complexul de la Poiana Uzului, statiunea Slanic Moldova si parcul dendrologic de la Dofetana.

Actualul oras Onesti a cunoscut doua etape principale in evolutia sa: forma rurala, pana in 1956 si forma urbana, dupa 1956.

Odata cu dezvoltarea industriala, dupa 1956, Onestiul devine cea mai importanta localitate de pe Valea Trotusului si al doilea centru industrial al judetului Bacau.Asezarea geografica, bogatiile si frumusetile naturale, activitatea oanenilor care au trait pe aceste meleaguri, au favorizat desfasurarea unor evenimente deosebite.

Teritoriul onestean cuprinde comunele suburbane Gura Vaii cu satele componente (Gura Vaii, Capata, Dumbrava, Motocesti,Paltina,Temelia) si Stefan cel Mare cu satele componente (Stefan cel Mare, Bogdana,Buciumi,Gutinas,Negoiesti, Racauti, Radeana, Viisoara).

SCURT ISTORIC:

Prima atestare documentara a Onestiului provine dintr-un act emis la 14 decembrie 1458, de cancelaria domnitorului Stefan cel Mare. Onestiul evolueaza dupa 1884, in urma construirii caii ferate pe Valea Trotusului,spre forma incipienta de targ. Urbanizarea Onestiului incepe in anul 1953,odata cu aparitia platformei industriale Borzesti,iar in anul 1956 este declarat oras. Dezvoltarea spectaculoasa de mai tarziu a Onestiului se explica prin existenta in imprejurimi a numeroase resurse materiale de sare si petrol. Având o bogata traditie istorica, culturala si spirituala, regiunea înfatiseaza tabloul îmbinarii traditiei cu modernul, a trecutului cu prezentul, pentru valorificarea potentialului resurselor umane, infrastructurii industriale si a turismului.

Onestiul are o pozitie geografica favorabila si pentru resursele de apa si masa lemnoasa , materie prima pentru industria de prelucrare.

Spatiul ocupat de platforma industriala Borzesti proiectata in 1953 este situat in partea de nord-est a orasului. Se intinde pe terasele inferioare ale raului Trotus din avale de zona de confluenta, zona puternic poluata.

CONDITII DE CLIMA:

In aceasta zona clima are cu totul alte caracteristici decat in zona carpatica ori de podis.Aici iernile sunt geroase ,dar mai scurte ,primaverile incep mai devreme ,inca din martie ,iar iernile mai tarziu ,verile sunt calde,urmate de toamne lungi.

Temperatura medie anuala este de 8-9°C,-2 sau -3°C in ianuarie si 19-20°C in iulie.

Cantitatea anuala de precipitatii se apropie de aceea a depresiunilor intracarpatice(550-650 mm),apar uneori si secete ,fercvente in regiunea subcarpatica Onesti-Tg.Ocna.

Preview document

Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 1
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 2
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 3
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 4
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 5
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 6
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 7
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 8
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 9
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 10
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 11
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 12
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 13
Analiza sistemului teritorial Onești - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Sistemului Teritorial Onesti.doc

Alții au mai descărcat și

Spațiile Verzi din Municipiul Onești

1 Cadrul natural. Municipiul Oneşti este situat în estul ţării, în judeţul Bacău, la 26 0 451 longitudine estică şi 460 151 latitudine nordică şi...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?