Croatia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Croatia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Republica Croația este un stat din Europa, situat în nord-vestul Peninsulei Balcanice, pe țărmul Mării Adriatice, iar capitala și cel mai mare oraș al țării este Zagreb.

Forma țării seamănă cu capul unui aligator imens orientat spre est, cu fălcile larg deschise. În gura căscată se află vecina Bosnia și Herțegovina . Barbia sa lungă se sprijină pe coasta Mării Adriatice - o extensie îngustă a Mării Mediterane care separă Croația de Italia , vecina sa din vest. Vârful capului său se lovește de vecinii săi din nord, Slovenia și Ungaria, iar în cele din urmă, vârful botului său se aruncă în nordul Serbiei.

În ceea ce privește mediul său natural , Croația este visul unui turist devenit realitate. Țara are multe asemănări cu California . Ambele au un climat mediteranean foarte blând și plăcut . Amândoua coaste sunt lungi care se clasează printre cele mai pitorești din lume.

Relieful Croatiei

Deși suprafața terestră a Croației nu este mare, are un relief extrem de variat, deoarece se învecinează cu mai multe forme mari de relief european. Există trei tipuri principale de relief în Croația: Pannonianul de jos, Dinarul muntos și Adriatica de coastă.

Câmpiile joase ocupă cea mai mare suprafață, cu 53% din teritoriu sub 200 m, în timp ce 26% din țară este deluroasă, cu vârfuri între 200 și 500 m, iar 21% se află la peste 500 m deasupra nivelului mării. Zonele cele mai joase se află în regiunea de nord-est, care face parte din Câmpia Panonică, unde câmpiile aluvionare din Sava, Drava și Dunăre alternează cu câmpiile din Barania și Sriem.

De-a lungul marginii Câmpiei Panonice se află zona peri-panonică deluroasă cu o proporție mare de munte, uneori depășind 1.000 m înălțime . Trecerea către regiunea montană este formată din dealurile și platourile de calcar din Pokuplie și Kordun. Regiunea muntoasă propriu-zisă include Gorski Kotar și Lika, cu o parte din munții Dinarici, practic situată la nord-vest, cu cei mai înalți munți de-a lungul marginilor (Mala și Velika Kapela, Plieșevița, Velebit și Dinara).

Aproximativ jumătate din teritoriul Croației este pământ carstic. Face parte dintr-o regiune mai largă compusă din același material - cunoscut sub numele de carst dinaric, numit după un munte croat - care continuă în Slovenia în nord-vest și Bosnia și Herțegovina și Muntenegru în est și sud-est. Terenurile carstice se caracterizează prin circulația predominant subterană a apei prin roca carbonată poroasă (calcar, dolomit). Pe măsură ce apa dizolvă carbonatul de calciu, creează formațiuni de suprafață caracteristice (doline, fante, văi, câmpuri) și formațiuni subterane (prăpastii, peșteri, grote). Au fost descoperite aproximativ 50 de peșteri mai adânci de 250 de metri. Lukina Jama din Parcul Național Nord Velebit, se numără printre cele mai adânci 20 de peșteri din lume (explorate la o adâncime de 1.431 m).

Coasta Adriatică

Coasta Croației este considerată de mulți oameni drept una dintre cele mai frumoase țărmuri din lume. Se întinde pe toată lungimea frontierei vestice sau adriatice a țării. Potrivit celor mai multe surse, coasta Croației se întinde pe mai mult de 1.770 de kilometri de-a lungul Adriaticii

Multe insule - aproximativ 1.185 dintre ele - sunt împrăștiate pe apele de pe coasta Adriaticii Croației. Șaizeci și șase dintre insule sunt locuite; altele includ insulițe, roci și recife de diferite dimensiuni care se ridică deasupra nivelului mării. Cele mai mari insule sunt Krk și Cres. Ambele sunt situate în nord, în Golful Kvarner. Insula Cres este cunoscută pentru o caracteristică fizică destul de unică - pe insulă există un lac de apă dulce. Jubuka, o insulă situată la aproape 60 de mile de coasta de sud a Croației, este vulcanică. De la distanță, apare la orizont ca o piramidă neagră, cu pantele care se aruncă aproape vertical în mare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Croatia.docx