Cutremurul din 1977

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cutremurul din 1977.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Hazard

Data producerii: 4.03.1977, ora 21:21

Localizare/Aria afectata: Epicentrul localizat in zona Vrancea

Romania, Moldova, Bulgaria, Ucraina

Magnitudine/Intensitate: Magnitudine 7.2 Richter, Intensitate maxima IX Mercalli

Cauzele producerii: Cutremur produs in zona de contact a microplacilor tectonice (microplaca Marii Negre s-a subdus sub Placa Transilvano-Panonica, Valaha si Moldova), cutremur rezultat prin eliberarea tensiunilor acumulate la zona de concat dintre placi.

Desfăsurarea evenimentului: Cutremurul a avut loc la data de 4.03.1977, ora locala 21:21:57, cu epicentrul in zona Vrancea si hipocentrul aflat la 94 de km adancime, a durat 55 de secunde, undele de soc raspandindu-se in toate directiile, dar mai ales catre sud (Bucuresti) si est (Iasi-Chisinau)

Fenomene asociate (efectul de domino) : În NE Munteniei, S Moldovei, cutremurul a cauzat efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului. Pe Valea Prahovei, s-au produs alunecări de teren

Vulnerabilitate

Pierderi umane: 1700 morti, 11327 raniti

Pierderi materiale : 32900 cLadiri distruse sau grav avariate, din care 33 de cladiri de mari dimensiuni din Bucuresti, de unde au rezultat cele mai multe victime

34852 de familii fara adapost

763 unitati industriale afectate

Pierderi economice si materiale estimate la peste 2 mld USD

90% din victime si 70%i din pagube materiale in Bucuresti

Reziliență/ Capacitate de refacere

Răspunsul imediat : In seara zilei de 4 martie, președintele Nicolae Ceausescu, împreună cu sotia sa, se aflau intr-o vizita oficiala in Nigeria.La început, știrile ajunse pe căi ocolite erau confuze, vorbind despre un cutremur de gradul 10, deci despre distrugerea totală a Bucureștiului. Pana de curent de la București făcea imposibilă orice comunicație. În plus, autoritățile locale nu stiau ce sa faca pentru ca nu aveau aparatura necesara.După restabilirea legăturii cu țara, Ceaușescu a dorit un raport al situației din țară și a dat primele ordine de interventie cu un apel către populație. S-a instituit, prin decret prezidential starea de necesitate pe tot teritoriul României.

În timpul nopții, un avion a adus delegația română înapoi în țară. In zilele urmatoare Nicolae Ceaușescu a efectuat vizite în București pentru a evalua pagubele și pentru a calma populația. A dat ordine concrete de a se continua salvarea victimelor chiar și dupa termenul considerat limită de supraviețuire.

Cu sprijin de la Crucea Rosie mai ales câini dresați pentru astfel de cazuri), cascadorii și pompierii au făcut eforturi pentru a salva cât mai multe vieți. Deși reacția autorităților a fost slabă în primele ore, foarte mulți oameni au ajutat din proprie inițiativă la îndepărtarea dărâmăturilor și la salvarea victimelor. Dupa apelul prezidențial s-a trecut la cresterea producției de alimente primare, pentru a asigura necesarul populației, la restabilirea rețelelor de utilitati (apă, gaz, telefoane, curent). Mulți au lucrat ore în șir fără să se odihnească, acoperind mai multe schimburi. A fost mobilizata inclusiv armata, fiind trimise ajutoare din toată țara spre zonele afectate.

Masuri de adaptare pe termen lung :

După cutremur, guvernul român a impus standarde si norme mai stricte de construcție și a folosit cutremurul ca pretext pentru a începe campania majoră de demolări din București în 1982, campanie care a durat până în 1991 si a dus la edificarea unor mari edificii si cartiere de locuinte.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cutremurul din 1977.docx