Delta Dunarii

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Delta Dunarii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Geografie

Extras din document

CHILIA - cel mai nordic brat si cel mai activ, cu doua ramificatii si o microdelta proprie. Lungime de 105 km pana la Periprava;latime maxima: 1000m; adancime maxima:39m.Transporta cca 60% din totalul apelor fluviului; coefficient de sinuozitate: 1,56.Navigatie de interes local. Cursul Dunarii dimtre localitatea Isaccea si Ceatalul Chilia prezinta la sud o sumedenie de ostroave marunte, care-l fac sa se imparta in suvite de apa linistita, razletite pe laturi.

TULCEA - brat ce se intinde intre ceatalurile Chilia si Sf.Gheorghe (pe malul drept, orasul Tulcea).Lungime: 19 km; latime maxima: 300 m; adancime maxima: 34 m.In amonte de portul Tulcea, bratul cu acelasi nume are o albie lata , ca si cum si-ar lasa libere apele pentru a forma un lac.La vreo 7-8 km de portul Tulcea se afla insusi “capul” deltei, considerat cel mai important punct geographic din regiune.Este locul unde Dunarea isi imparte pentru prima oara apele, constituind bratele Chilia si Tulcea. Transporta cca 40% din apele fluviului; coefficient de sinuozitate: 1,40.Cale principala de navigatie.

SULINA – cel mai scurt, mai drept si mai amenajat brat de varsare.Lungime: 64 km; latime maxima: 250 m; adancime maxima;18 m. Despartirea la Ceatalul Sulina a apelor bratului Tulcea este analoga pe teren cu aceea a apelor bratului Chilia la Pardina.Pe cand apele bartului Chilia se readuna curand, formand ostroave, apele bratului Tulcea se separa definitive.Cele doua “noi” brate astfel create –Sulina si Sfantul Gheorghe- nu se intalnesc ci curg fiecare pana la varsare in cate o albie proprie, unica.

Transporta cca 22% din apele fluviului; coefficient de sinoazitate: 1,03. Canal de trafic fluvio-maritim (la adancimea minima obligatory de 7,32 m, pot circula nave de 7000 tone).

SFANTU GHEORGHE – cel mai vechi brat de varsare a Dunarii in mare.Lungime: 64 km; latime maxima: 550 m; adancime maxima: 26 m . La sudul bratului Sfantu Gheorghe se desfasoara gruparea de lacuri Razelm-Sinoe, formand impreuna cu zona de mlastini si de grinduri din preajma un ansamblu morfo- si hidrografic. Transporta cca 22% din apele fluviului; coeficientul de sinuozitate:1,60. Navigatie de interes local.

Biodiversitate

Un studio recent al Academiei Romane, a relatat ex)istenta a aproximativ 5000 de specii diferite de plante, animale si insecte care traiesc in Delta Dunarii. Flora este compusa din elemente autohtone, specii mediteraneene, balcanice, asiatice si reprezentata de cea mai compacta zona stuficola din lume ca intindere ca si padurea de stejari si liane mediteraneene de pe grindul Letea si Caraorman, cu vegetatie specifica nisipurilor litorale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Delta Dunarii.doc