Energia electrică în europa meridională

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1807
Mărime: 13.82KB (arhivat)
Publicat de: Anton Nagy
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Energia electrica are o importanta vitala pentru dezvoltarea economico-sociala a lumii contemporane,practic,consuml de energie electrica fiind indispensabil tuturor sectoarelor de activitate.

Noile dimensiuni ale tehnologizarii in economia mondiala(mecanizare,robotizare,automeatizare,dezvoltarea transporturilor) sunt de neconceput fara un consum mare de energie electrica.Numeroasele caracteristici confera energiei electriceun rol important in economia mondiala si anume:

a)convertibilitatea sa in alte forme de energie primara (mecanica,termica,luminoasa, chimica)

b)transportul la distante mari cu pierderi minime prin cresterea continua a tensiunii de transport

c)caracterul ei nepoluat.

Electricitatea si unele manifestari ale sale sunt cunoscute inca din antichitate.Cu 600 ani i.Hr Thales din Milet a facut mentiuni asupra fenomenului electrostatic.Numeroase descoperiri si experiente efectuate de diferiti savanti au creat premizele abordarii teoretice a fenomenului electricitatii in domeniu.In 1686 s-a construit prima masina capabila sa furnizeze electricitate,iar in 1827 se creaza prima turbina hidraulica,si Thomas Edison,in 1879 realizeaza becul electric.

In 1882 intrau in functiune primele termocentrale cu puterea de 60kw;tot atunci apar si primele hirocentrale.Datorita acestor inovatii in 1882 la New York este inaugurata prima linie electrificata de metrou;in 1879 la Berlin isi face aparitia primul tramvai electric Siemens.

In a-II-a jumatate a secolului XX,in SUA si Franta,apar primele centrale nuclearo-electrice,in Franta cele mareomotrice,iar in Italia apar cele solare(Adrano,Sicilia)toate acestea sau datorat descoperirilor si valorificarii intensive a resurselor energetice.

Portugalia este o tara saraca in resurse caustobiolitice.Ea nu dispune de resurse de petrol,iar resurse de carbune se gasesc in cantitati foarte mici evidentiindu-se zacamintul de antracit San-Pedro-da-Kova de linga orasul Portu.Principala sursa de energie in Portugalia este potentialul hidroenergetic si anume riurile Duero,Kavadu si Tejo.Spre exemplu riul Duero a produs o cantitate de energie electrica de 180-260mii kw/h[1 pag 41].Principalele hidrocentrale sint Borallia,Miranda-du-Doru,Torre-du-Monkorvu,Kastelu-du-Bobu ultima fiind amplasata pe afluentul riului Tejo,Zeziri.Toate centralele hidroelectrice sint amplasate in nordul tarii,unde se afla si principalele surse de apa.

Datorita zacamintului din Portu,dar si resurselor importate aici functioneaza si termocentrale,principala fiind Kaba-Ruibu, care sunt de regula amplasate linga centrele mari economice ca Lisabona si Portu. Daca in 1950 Portugalia a produs 1,4mlrd kw/h[pag 41] atunci in 1980 ea produs 16mlrd kw/h.Pe teritoriul Portugaliei si a Spaniei

trece gazoductul Maghreb cu o capacitate totala de 10mlrd m .

Spania inca din anii 50 ai secolului trecut in Spania cea mai slab dezvoltata ramura era electroenergetica,ca mai apoi in ultimele 2-3 decenii productia de energie,de diferite tipuri,sa creasca de aproximativ 3 ori, si anume de la 30mln kw/h in 1930,la 150mln kw/h in 1980 inclusiv hidroenergia si produse petroliere[1,pag 93].

In balanta energetica a Spaniei la inceput predomina carbunele,care mai apoi a scazut ca rezultat al producerii mici si epuizarii resurselor in favoarea hidroenergiei si a petrolului.

Ca si Portugalia,Spania nu dispune de resurse de petrol,astfel ea este nevoita sa importe din Orientul Apropiat si Africa.Conform datelor din 1981, in balanta energetica a Spaniei petrolului ii revenea -61%;carbunelui-21,4% hidroenergiei-11,3% si 3,3%

Preview document

Energia electrică în europa meridională - Pagina 1
Energia electrică în europa meridională - Pagina 2
Energia electrică în europa meridională - Pagina 3
Energia electrică în europa meridională - Pagina 4
Energia electrică în europa meridională - Pagina 5
Energia electrică în europa meridională - Pagina 6
Energia electrică în europa meridională - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Energia Electrica in Europa Meridionala.doc

Te-ar putea interesa și

Implicarea Greenpeace România în Problema Organismelor Modificate Genetic

CAPITOLUL 1 PREZENTARE GENERALĂ GREENPEACE 1.1 SCURT ISTORIC Greenpeace este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, prezentă în 41 de...

Geografie economică mondială

CUPRINS Evolutia numarului populatiei Terrei În prezent, populatia Terrei a depasit 6 miliarde de locuitori (octombrie 1999), cifra obtinuta prin...

Ai nevoie de altceva?