Energia solară și valorificarea sa în Europa

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1258
Mărime: 473.00KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Facultatea de Geografie
Universitatea din Bucuresti, Bucuresti

Extras din document

Energia solară reprezintă energia radiantă, produsă în Soare ca rezultat al reacțiilor de fuziune nucleară, transmisă pe Pământ, prin spațiu. Energia solară are potențialul de a furniza de câteva ori consumul global de energie curent dacă este exploatată corespunzător.

Energia solară este generată în două moduri principale:

- Fotovoltaica, numită și celule solare, sunt dispozitive electronice care transformă lumina solară direct în electricitate.

- Energie solară concentrată, folosește oglinzi pentru a concentra razele solare. Aceste raze încălzesc fluid, care creează abur pentru a conduce o turbină și a genera electricitate. (www.irena.org)

Ca tehnologie, energia regenerabilă nu este nouă și are o poziție puternică în Europa. Până în 2000, Europa a reprezentat peste 70% din toată energia eoliană instalată în lume și 20% din instalațiile solare fotovoltaice globale. Europa a devenit, de asemenea, cea mai mare piață pentru fotovoltaice solare, acoperind peste 70% din piață până în 2008. În același an, Parcul Fotovoltaic Olmedilla din Spania (figura 1) - o centrală electrică de 60 de megavati, devenind cea mai mare din lume - a generat suficient energie solară energie pentru a alimenta 40 000 de case pe an. Întrucât restul lumii utilizează și produce din ce în ce mai multe surse de energie regenerabilă, Europa a continuat să fie un lider. În iulie 2019, Portugalia a realizat cel mai mic cost al unui parc fotovoltaic solar la nivel mondial - un record care se păstrează și astăzi. (https://ec.europa.eu)

Figura 1 - Parcul Fotovoltaic Olmedilla din Spania (sursa: http://solarenergypowerplants.blogspot.com/2010/10/olmedilla-photovoltaic-park.html)

Uniunea Europeană a fost un pionier în domeniul energiei regenerabile și a depus eforturi semnificative, prin legislația UE, pentru a integra mai bine sursele regenerabile în sistemele energetice europene. În efortul de a fi lider mondial în domeniul de energie regenerabilă, UE a stabilit o cale clară pe care alții au urmat-o.

Panourile solare sunt acum o vedere comună în toată Europa, care în mare parte se datorează creșterii activității pieței. Costul producției de energie solară a scăzut, de exemplu, cu 75% între 2009 și 2018. (https://ec.europa.eu/)

Între 2005 și 2017, ponderea surselor regenerabile de energie în producția de energie electrică din UE s-a dublat, de la aproximativ 15 % la aproape 31 %, așa cum se observă în figura 2. Principalul motor al acestei evoluții a fost creșterea ponderii energiei eoliene și a energiei solare fotovoltaice. (https://op.europa.eu)

Comisia Europeană estimează că creșterea ponderii energiei din surse regenerabile va ajuta UE să își atingă obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40 % până în 2030, respectiv cu 80‑95 % până în 2050. În plus, utilizarea în mai mare măsură a surselor regenerabile de energie pentru acoperirea necesarului de energie electrică va reduce dependența UE de combustibilii fosili din import. (https://op.europa.eu)

Expansiunea energiei fotovoltaice distribuită va crește în continuare semnificativ în Uniunea Europeană în perioada 2019-2024, deoarece tehnologia devine mai atractivă din punct de vedere economic și mediul politic se îmbunătățește. (https://www.iea.org)

Bibliografie

1. Agenția Internațională de Energie: https://www.iea.org/reports/renewables-2019

2. Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă: https://www.irena.org/solar

3. Carolina Perpiña Castillo, Filipe Batista e Silva, Carlo Lavalle, 2016, An assessment of the regional potential for solar power generation in EU-28, Energy Policy, Volume 88, Pages 86-99: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421515301324

4. Comisia Europeană: https://ec.europa.eu/info/news/focus-renewable-energy-europe-2020-mar-18_en

5. NS Energy: https://www.nsenergybusiness.com/features/solar-power-europe/

6. Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene: https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/wind-solar-power-generation-8-2019/ro/index.html

Preview document

Energia solară și valorificarea sa în Europa - Pagina 1
Energia solară și valorificarea sa în Europa - Pagina 2
Energia solară și valorificarea sa în Europa - Pagina 3
Energia solară și valorificarea sa în Europa - Pagina 4
Energia solară și valorificarea sa în Europa - Pagina 5
Energia solară și valorificarea sa în Europa - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Energia solara si valorificarea sa in Europa.docx

Ai nevoie de altceva?