Geologie - Minerale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 6554
Mărime: 3.14MB (arhivat)
Publicat de: Fiodor Rus
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Introducere 3
  3. Malachitul 5
  4. Istoric și generalități 5
  5. Proprietăți 6
  6. Origine și ocurențe 6
  7. Stibina 7
  8. Istoric și generalități 7
  9. Proprietăți 8
  10. Origine și ocurențe 8
  11. Pirita 8
  12. Istoric și generalități 9
  13. Proprietăți 9
  14. Origine și ocurențe 10
  15. Hematitul 10
  16. Istoric şi generalităţi 11
  17. Proprietăţi 11
  18. Origine și ocurenţe 12
  19. Prelucrare şi utlizări 12
  20. Crisolit (peridot) 13
  21. Istoric şi generalităţi 13
  22. Proprietăţi 14
  23. Origine şi ocurenţe 14
  24. Utilizări 14
  25. Zircon 15
  26. Istoric şi generalităţi 15
  27. Proprietăţi 15
  28. Origine şi ocurenţe 16
  29. Prelucrare şi utilizări 17
  30. Topazul 17
  31. Istoric și generalități 17
  32. Proprietăți 18
  33. Origine și ocurențe 18
  34. Prelucrare și utilizări 19
  35. Fluorina 19
  36. Istoric şi generalităţi 20
  37. Proprietăţi 20
  38. Ocurenţe 20
  39. Rodocrozit 21
  40. Istoric şi generalităţi 21
  41. Proprietăţi 21
  42. Ocurenţe 22
  43. Baritina 22
  44. Istoric şi generalităţi 23
  45. Proprietăţi 23
  46. Ocurenţe 23
  47. Wolframit 24
  48. Istoric şi generalităţi 24
  49. Proprietăţi 24
  50. Ocurenţe 25
  51. Statuia Libertăţii din New York 25
  52. Construcţia Statuii Libertăţii din New York 27
  53. Statuia Libertăţii în cifre 28
  54. Bibliografie 31

Extras din referat

Introducere

Geologia (gr. geo = pământ și logos = știință) este o știință a Pamântului, care studiază rocile, mineralele, fosilele, structurile tectonice, alcătuirea stratigrafică a diferitelor regiuni, originea și istoria Pământului, precum și procesele prin care au fost generate resursele minerale si energetice.

Mineralogia este o disciplină a geologiei, al cărei obiect de studiu îl constituie mineralele, considerate din toate punctele de vedere specifice: compoziție chimică, structură, proprietăți fizice, clasificare, geneză, ocurență, utilizări, precum şi modele și tehnici de identificare. În studiul mineralogic, unitatea fundamentală este mineralul, considerat ca specie, după modelul biologic.

Mineralul (lat. minare = a exploata, a extrage din pământ substanțe utile) este o substanţă solidă naturală, anorganică şi omogenă, cu compoziţie chimică definită. Noțiunea de ,,minereu” se referă la anumite minerale sau asociații de minerale care pot fi valorificate prin prelucrare, extrăgându-se din ele, în mod convenabil, un element util, mai ales un metal (de unde și termenul frecvent uzitat de ,,minereuri metalifere”).

În natură, mineralele se prezintă sub două forme de agregare fizică: cristalizată – care este cea mai frecventă - şi amorfă. Mineralele cristalizate sunt limitate de feţe plane, care se întretaie după muchii, din îmbinarea cărora rezultă colţuri şi se numesc cristale (crystallos = gheaţă). Mineralele amorfe sunt lipsite de forme geometrice regulate (amorphos = fără formă) şi au proprietăţi diferite de cele ale mineralelor cristalizate. Dintre mineralele amorfe se amintesc: opalul, limonitul etc.

În prezent, există aproximativ 4000 de minerale, recunoscute ca specie, însă numărul varietăţilor acestora este cu mult mai ridicat. Ca şi în cazul altor ştiinţe, formarea terminologiei mineralogice a avut un caracter istoric, astfel încât multe denumiri s-au păstrat ca atare din Antichitatea greacă şi latină (malachit, cinabru, gips), din textele arabe medievale sau din mineritul european medieval (realgar, azurit, cuarţ, blendă).

Malachitul

Malachitul este un mineral răspândit în natură și face parte din clasa carbonaților anhidri cu prezență de ioni străini. ,,Cunoscut din antichitate, acest mineral este considerat de vechii greci și de romani ca piatră aducătoare de bine pentru copii. După Pliniu, putea fi folosit ca medicament împotriva convulsiilor, iar mai târziu, medicina empirică îl recomanda ca anestezic pentru operații (dizolvat în oțet)” (Victor Papiu, Mastacan, 1973, pag. 169-170)

Istoric și generalități

Denumirea de Malachit provine din limba latină molochitis, care vine la rândul său din cuvântul grecesc maláchē, ceea ce înseamnă Malvă, o plantă din familia Malvaceae, denumire datorată culorii verzi intense a mineralului asemenea frunzelor malvei.

În Egiptul antic și Grecia antică, malachitul a fost un mineral apreciat, din el s-au confecționat amulete și scarabei aducători de noroc, mineralul măcinat era folosit ca material cosmetic pentru colorarea pleoapelor.

În Evul Mediu, mineralul era folosit la lipirea (cositoritul) obiectelor de aur. Prin acțiunea bioxidului de carbon din atmosferă și în prezența focului de cărbuni are loc o reacție chimică care permitea lipirea giuvaerului, etruscii fiind cei care foloseau des acest procedeu. Această metodă de lipire era cunoscută deja de egipteni, dovadă fiind masca de aur a faraonului Tutanchamun.

În China antică, malachitul era foarte apreciat, fiind denumit shilu, după numele localității de proveniență, Shilu, din Guandong.

În secolul XIX, în Munții Ural, la Yekaterinburg și la Nijnâi Taghil au fost descoperite depozite uriașe de malachit, între care, o masă compactă continuă, cu strate concentrice, cântărind peste 110 tone de malachit de cea mai bună calitate. Acest malachit deosebit de frumos cristalizat a fost utilizat la decorațiunile interioare ale unor clădiri importante din Sankt Petersburg, ca de exemplu, Palatul de Iarnă al Țarilor care este renumit pentru camera de malachit, decorată cu coloane și pilaștri masivi, plăci și mozaicuri, precum și obiecte de malachit, actualmente adăpostește muzeul de artă Ermitage.

Proprietăți

Formulă chimică: Cu2(OH)2(CO3).

Sistem de cristalizare: monoclinic.

Habitus: agregate masive, formă de ciorchini, acicular, prismatic.

Culoare: verde, de nuanțe diferite (verde-închis, verde-negru, verde-deschis, rar verde-albastru pana la verde-smarald; adesea în benzi).

Urmă: verde deschis.

Duritate: 3,5 – 4.

Greutate specifică: 4 g/cm³.

Densitate: 3,6 - 4,05 g/cm³.

Luciu: sticlos, mat, lutos.

Transparență: translucid – opac.

Spărtură: sidefie, neregulată, sfărmicioasă.

Clivaj: perfect.

Caractere speciale: sunt evidente dungile de culori diferite sub formă de valuri.

Preview document

Geologie - Minerale - Pagina 1
Geologie - Minerale - Pagina 2
Geologie - Minerale - Pagina 3
Geologie - Minerale - Pagina 4
Geologie - Minerale - Pagina 5
Geologie - Minerale - Pagina 6
Geologie - Minerale - Pagina 7
Geologie - Minerale - Pagina 8
Geologie - Minerale - Pagina 9
Geologie - Minerale - Pagina 10
Geologie - Minerale - Pagina 11
Geologie - Minerale - Pagina 12
Geologie - Minerale - Pagina 13
Geologie - Minerale - Pagina 14
Geologie - Minerale - Pagina 15
Geologie - Minerale - Pagina 16
Geologie - Minerale - Pagina 17
Geologie - Minerale - Pagina 18
Geologie - Minerale - Pagina 19
Geologie - Minerale - Pagina 20
Geologie - Minerale - Pagina 21
Geologie - Minerale - Pagina 22
Geologie - Minerale - Pagina 23
Geologie - Minerale - Pagina 24
Geologie - Minerale - Pagina 25
Geologie - Minerale - Pagina 26
Geologie - Minerale - Pagina 27
Geologie - Minerale - Pagina 28
Geologie - Minerale - Pagina 29
Geologie - Minerale - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Geologie - Minerale.docx

Te-ar putea interesa și

Potențialul hidro-mineral al Județului Bistrița Năsăud

Introducere „Prins în calvarul zbaterii dintre viaţă şi moarte, omul a fost preocupat încă din zorii existenţei sale, de îngrijirea propriei...

Studiul geografic complex al insulei Taiwan

In lucrarea „Studiul geografic complex al insulei Taiwan” este prezentată așezarea fizico-georafică cu toate componentele și aspectele ei legate...

Analiza amplasamentului estimarea resurselor și elaborarea proiectului de explorare pentru o viitoare carieră de calcar

INTRODUCERE A Scopul proiectului Scopul acestui proiect este de a se elabora un program de cercetare geologica a zacamantului de calcare din...

Minerale și Roci

INTRODUCERE Geologia (din grecescul geos=pamant si logos=stiinta, discurs) este stiinta care se ocupa cu studiul structurii si formarii...

Buna Guvernare în Gestionarea Resurselor Neregenerabile

1. Introducere Industria extractivă non-energetică (IENE) din cadrul Uniunii Europene (UE) are o cifră de afaceri de aproximativ €316 miliarde şi...

Poluarea Mediului

INTRODUCERE Proiectul de faţă îşi propune sa analizeze impactul poluării produse de către om, voit sau nevoit, asupra mediului înconjurător....

Economia și Gestiunea Întreprinderii

În conformitate cu prevederile Legilor nr.15/1990 si 31/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati...

Minerale - luciul și transparență

Geologie, cuvânt compus de origine greacă, (conform γη, geo = pamânt şi λογος, logos = ştiinţă) este ştiinţa care se ocupă cu studiul structurii şi...

Ai nevoie de altceva?