Guvernanța resurselor deltaice și costiere

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3626
Mărime: 3.94MB (arhivat)
Publicat de: Carmen E.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: grsdgk

Cuprins

  1. I. Introducere
  2. II. Analiza problematică din perspectiva D.P.S.I.R. (Drivere-Presiuni-Stare-Impact)
  3. III. Legile de guvernare a problemei
  4. a. Cadrul legal care controlează starea problemei
  5. b. Inventarierea factorilor de decizie
  6. c. Inventarierea actorilor interesati
  7. IV. Soluția pentru rezolvarea problemei
  8. V. Concluzii

Extras din referat

I.Introducere

De cele mai multe ori faleza este un abrupt cu o pantă cuprinsă între 40ș și 90ș, cu înălțimi variabile. Baza ei se poate continua printr-o suprafață puțin înclinată, numită platformă de abraziune. Faleza și suprafețele de abraziune sunt rezultatul acțiunii mecanice a mării sau a unui fluviu, mai ales prin bombardarea la bază ale abrupturilor cu pietrișuri mișcate de valuri. Aici apar firide (scobituri), care duc la prăbușirea stratelor de deasupra. Materialele prăbușite sunt înlăturate de valuri, abruptul fiind supus din nou acțiunii lor care provoacă retragerea falezei și lărgirea platformei de abraziune. Pe măsura retragerii falezei, crește lungimea pantei de abraziune, iar valurile se sparg cu timpul la o distanță tot mai mare de firidă. Astfel, abraziunea se reduce, procesul de formare a firidei încetează iar faleza nu se mai retrage.

Faleza este, printre formele de relief de litoral, malul înalt și abrupt al unei mări, iar prin metonimie, al unui lac, sau chiar, la Constanța, fâșia de teren amenajată artificial pentru plimbare de-a lungul falezei geografice. În geografie și geomorfologie, faleza este un povârniș cu pantă între 15 ° și verticală de înălțime variabilă, fără vegetație, creat de eroziunea marină de-a lungul unei coaste, ce se desfășoară la contactul dintre uscat și mare.

In Municipiul Galați este cea mai înaltă faleză a Dunării din toate orașele aflate pe malul fluviului. Cu o înălțime maximă de 60 de metri și o lungime de șase kilometri, Faleza Superioară a Dunării este un punct de reper pentru gălățeni și o zonă de interes pentru dezvoltatorii imobiliari și pentru hotelieri.

Faleza este ideală pentru plimbări în aer liber, localurile amenajate de-a lungul ei pe vase transformate în cafenele și restaurante reușesc să atragă un număr însemnat de turiști sau cel puțîn cei care sunt in trecere și preferă să facă o pauză pentru câteva momente de relaxare. Concertele, întrecerile sportive, alte evenimente culturale care au loc frecvent reprezintă un plus de atracție al acestei faleze. În același timp atât gălățenii cât și turiștii se pot bucură de câteva capturi la malul Dunării, fiind întâlnite o diversitate de specii piscicole.

Harta 1. Faleza Dunarii Galati Sursa: https://www.arenaconstruct.ro/concurs-de-solutii-urbanistice-pentru-faleza-dunarii/

II. Analiza problematică din perspectiva D.P.S.I.R. (Drivere-Presiuni-Stare-Impact)

- II.1. Drivere

În ceea ce privește termenul de "driver", acesta se manifestă prin cererea activității de recreere atât a localnicilor cât și a turiștilor. Astfel sunt prezente în Municipiul Galați mai multe forme de turism ca de exemplu: turism de recreere, agrement, piscicol cultural etc.

II.2. Punctele de presiune

Industria turismului este un factor important care adună în fiecare an mii de turiști; În România dezvoltarea turismului este în deplină concordantă cu Orientările Strategice Comunitare, întrucât implementarea acestei axe prioritare contribuie la îmbunatatirea gradului de atractivitate a regiunilor și la crearea de noi locuri de muncă. Având în vedere că turismul a devenit o activitate de recreere globală populară, cu consecința că a devenit una din cele mai puternice ramuri economice pe plan mondial, valorificarea atracțiilor turistice din diferite zone poate contribui la creșterea economică a unor centre urbane în declin, prin favorizarea apariției și dezvoltării firmelor locale, transformând areale cu competitivitate economică scăzută în zone atractive pentru investitori, însă există și factori negativi ce pun presiune pe zona de studiu acestea manifestându-se prin poluare, degradarea ecosistemelor sau chiar degradarea falezei prin apariția șanțurilor sau a alunecărilor de teren.

II.3.Stare

Privind punctele de presiune ale Falezei Dunării Galați prezentate mai sus prin manifestarea cererii activității de recreere atât a localnicilor cât și a turiștilor rezultă starea falezei care poate fi definită în funcție de habitatele ecologice naturale, degradarea falezei sau chiar afectarea condițiilor de trăi ale locuitorilor.

Având în vedere definirea stării falezei prin habitatele ecologice naturale, acțiunile turiștilor sau a localnicilor pot duce la indepărtarea sau distrugerea directă a habitatelor și a speciilor protejate. Prin definirea stării Falezei Dunării din Municipiul Galați se evidențiază degradarea falezei prin apariția eroziunii solului, alunacarilor de teren și condițiile de trăi ale localnicilor prin inexistentă unor locuri special amenajate pentru desfășurarea activităților de recreere.

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Relief_litoral

https://www.primariagalati.ro/portal/act/puz/final/puz2/rap_inf.pdf

https://www.fonduri-ue.ro/images/files/studii-analize/48101/13._Raport_Final_ro.pdf

“Legea turismului”, Cap.II, “Cadrul instituțional Secțiunea 1. Atribuțiile și obligațiile autorității administrației publice centrale responsabile”, Cap.V, “Autorizarea și controlul în domeniul turismulu” http://turism.gov.ro/web/wp-content/uploads/2018/10/Legea-turismului.pdf

https://www.listafirme.ro/49/d2.htm

http://bioclima.ro/ECO.pdf

Preview document

Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 1
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 2
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 3
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 4
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 5
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 6
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 7
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 8
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 9
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 10
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 11
Guvernanța resurselor deltaice și costiere - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Guvernanta resurselor deltaice si costiere.docx

Ai nevoie de altceva?