Judetul Neamt

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Judetul Neamt.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Informatii generale

J udetul Neamt ocupa o pozitie central-estica īn ansamblul teritorial national si se suprapune partial Carpatilor Orientali Subcarpatilor Moldovenesti si Podisului Moldovenesc face parte din categoria unitatilor administrativ - teritoriale cu o suprafata medie avand 5896 km patrati ceea ce reprezinta 25% din teritoriul tarii.

Geografic judetul Neamt este situat īntre 46 grade si 40 minute si 47 grade si 20 minute latitudine nordica si 25 grade si 43 minute si 27 grade si 15 minute longitudine estica.

Prin suprafata densitatea populatiei repartizarea formelor de relief proportionalitatea acestora si īnca circa 240 de parametri si indicatori judetul Neamt este reprezentativ pentru Romānia fiind īn fond imaginea acesteia la scara de 1/ 41 (41 este numarul judetelor tarii).

Judetul Neamt a fost infiintat in actualele limite administrative prin Legea nr.2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei si are in componenta sa 81 localitati dupa cum urmeaza: 2 municipii Piatra Neamt si Roman 3 orase: Tīrgu Neamt Bicaz si Roznov un numar de 76 comune si 347 sate.

Dispus īn trepte domoale cu īnaltimi ce descresc spre vest - 1907 m īn vārful Ocolasu Mare si 169 m īn lunca Siretului - judetul Neamt are ca vecini: la nord judetul Suceava la vest judetul Harghita la sud judetul Bacau iar la est judetele Vaslui si Iasi.

Profilul economic al judetului Neamt a fost determinat atāt de armonia formelor de relief cāt si de diversitatea resurselor naturale a acestui tinut. Potentialul energetic al rāurilor īntinsele suprafete de paduri pasuni si fānete naturale bogatia si diversitatea materialelor de constructii din zona montana terenurile bune pentru agricultura din partea de est a judetului cāt si factorul uman cu stravechile traditii īn diferite domenii de activitate constituie surse importante ce au fost puse īn valoare si au concurat la crearea unei structuri economice armonioase.

- Orase : PIATRA NEAMT-resedintã de judet (cu 128.00 locuitori, unul dintre cele mai frumoase orase ale Moldovei, pe terasele din stânga Bistritei, la confluenta a douã râuri : Cuejdi si Bistrita, la 345 m altitudine, inconjurat de culmile impadurite ale mãgurilor Cernegura, Cozla(de 850m), Pietricica(de 532m), Cârloman(de 617m), la rãscruce de drumuri turistice). Se bucurã de toate avantajele unei naturi unice, o climã temperat continentalã, cu veri scurte, rãcoroase si placute, toamne lungi, senine si romantice, ierni blande, fara geruri mari si zãpadã din abundentã.

- relieful : este variat si in mare parte accidentat, dispus in trepte de la vest la est, de la munti (ce ocupa mai mult de jumatate din suprafata judetului, in vest ), reprezentati de Stãnisoara (de 1531m), Bistrita (de 1864m), Ceahlãu (cu vf. Ocolasul Mare de 1907m )-“Olimpul Moldovei”, Tarcãu, Hãsmas, compartimentati prin vãi longitudinale), de dealurile subcarpatice (Subcarpatii Moldovei, in centru, ce inchid depresiunile subcarpatice Neamtului si Cracãu Bistrita , dar si culmile de 900m ale Dealului Plesului, alungite nord-sud ), care se pierd in valea largã, cu carcter de culoar (largit prin terase bine dezvoltate , mai ales la confluenta cu raul Moldova) a Siretului, dincolo de care apar dealurile Podisului Bârladului;

-clima : are caracter cotinental, cu variatii mari in functie de treptele de relief, cu vânturi predominante din directia nord-vest si vest, iar pe valea Siretului de la nord si sud;

-cursurile de apã : apartin Bistritei, ce dreneazã judetul, cu afluentii sãi : Bistricioara, Bicaz, Tarcãu, Cracãu, cursul inferior al Moldovei si unei pãrti din cursul mijlociu al Siretului la iesirea din judet.

RESURSE TURISTICE

Judeţul Neamţ deţine o mare diversitate de resurse turistice naturale şi tezaurizează importante monumente turistice şi de artă, precum şi un bogat fond etnofolcloric. Aceste resurse, destul de complexe şi variate în structură, volum, ca valoare turistică şi repartiţie spaţială se concentrează în 5 areale turistice, şi anume:

1. Ceahlău - Bicaz;

2. Neamţ - Bălţăteşti;

3. Piatra Neamţ - Bistriţa;

4. Roman;

5. Tazlău - Roznov.

Turiştii sunt atraşi de aceste locuri fie datorită minunatelor privelişti şi a climei plăcute, fie datorită vestigiilor istorice întâlnite aproape la tot pasul.

În ceea ce priveşte capacităţile de cazare existente, în activitatea de turism funcţionează 15 hoteluri, 120 de pensiuni turistice şi agroturistice şi 50 de cabane. Aceste structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare deţin licenţe de funcţionare eliberate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. Respectivele unităţi au oferit turiştilor 1.210 camere cu 3.030 paturi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Judetul Neamt.doc