Mediul Mediteranean

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Mediul Mediteranean.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Localizare geografica

Mediul mediteraneana se intalneste de o parte si de alta a Ecuatorului,intre paralele 30-40 latitudine nordica si sudica.Aceasta se intalneste pe insulele si statele de pe marginea Marii Mediterane,dar si pe areale mai restranse in vestul continentelor,in Clifornia(America de Nord),in centrul statului Chile(America de Sud),in Africa de Sud si in sudul Australiei.

Climatul

Clima mediului mediteranean este caracterizat prin aparitia celor patru anotimpuri ,avand extreme vara si iarna.

Vara dureaza patru luni, este foarte calda si secetoasa,cu temperaturi ridicate,media lunara fiind de 20-25 grade Celsius ,iar datorita precipitatiilor reduse prezinta uscaciuni.Toamna este mai scurta,de circa doua luni si odata cu ea incep ploile care refac stratele acvifere si reinvie vegetatia care a avut de suferit pe timpul verii.Iarna este caracterizata prin ploi mai bogate ,cer mohaorat si valuri de frig,asemanandu-se cu climatul temperat-oceanic.Primavara determina o explozie vegetala,cu plante inflorite datorita temperaturilor moderate si solului umed,facand acest anotimp cel mai placut din an.

Temperatura medie anuala oscileaza intre 15 si 20 grade Celsius.Verile sunt mai fierbinti in interiorul continentelor si mai racoroase in zonele litorale.

Cantitatea anuala de precipitatii este in medie de 500-1000 mm, valorile cele mai mari ajungand peste 1500 mm si cele mai mici sub 350 mm.

Elementul climatic il constituie alternanta si interactiunea maselor de aer polar si subtropical arid,astfel bat vanturile de vest aducatoare de ploi.Diferentierile apar de la vest la est,in partea de est a Marii Meditarane zilele secetoase cresc pana la 200.Muntii bareaza vanturile pe diferite directii formand vanturi locale cum ar fi :mistralul,un vant rece care bate in sudul Frantei,bora,vant rece care bate pe tarmul estic al Marii Adriatice si in nordul Italiei, sirocco,vant cald care bate dinspre sud spre Mediterana,vantul cald Santa Ana pe tarmul estic american in California si vantul cald Berg in Africa de Sud.

Vegetatia

In functie de climat plantele prezinta adaptari specifice.Plantele sunt perene si sempervirente.Au frunze mici,dure,cu spini,cerate si odorante.

In aceasta regiune se intalnesc paduri xerofite si tufisuri xerofile.

Padurile xerofite se intalnesc in general pe versantii muntilor pana la altitudinea de 1500 m,chiar pana la 2500 m in Muntii Atlas pe tarmul African.Pe terenurile mai umede se predomina sterjarul de pluta in amestec cu pinul maritim,pinul de alep si arbusti,iar pe cele uscate si pe calcare creste stejarul de stanca si mai multe specii de arbusti: de fistic,de laur,de levantica,de otetar etc.In zonele mai calde se intalneste maslinul salbatic,in sud-estul Australiei apar eucaliptii si in Liban si in sudul Turciei se dezvolta cedrul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mediul Mediteranean.doc