Monografia Climatica a Orasului Alexandria

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Monografia Climatica a Orasului Alexandria.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

CAPITOLUL 1: FACTORII GENETICI AI CLIMEI
1.1. RADIATIA SOLARA DIRECTA
1.2. RADIATIA SOLARA DIFUZA
1.3. RADIATIA SOLARA GLOBALA
1.4.RADIATIA REFLECTATA
1.5. BILANTUL RADIATIV
CAPITOLUL 2: FACTORII DINAMICI AI CLIMEI
2.1. CIRCULATIA GENERALA A ATMOSFEREI
CAPITOLUL 3: FACTORII FIZICO-GEOGRAFICI
3.1. RELIEFUL
3.2. HIDROGRAFIA
3.3. VEGETATIA
3.4. SOLURILE
CAPITOLUL 4: FACTORII ANTROPICI
CAPITOLUL 5: PARTICULARITATILE PRINCIPALELOR ELEMENTE CLIMATICE
5.1. TEMPERATURA AERULUI
5.2. TEMPERATURA SOLULUI
5.3. UMEZEALA AERULUI
5.4. NEBULOZITATEA
5.6. DURATA DE STRALUCIRE A SOARELUI
5.6. PRECIPITATIILE ATMOSFERICE
5.7. DIRECTIA, VITEZA SI INTENSITATEA VANTULUI
5.8.STRATUL DE ZAPADA
5.9. ALTE FENOMENE METEOROLOGICE
CAPITOLUL 6: POLUAREA AERULUI
6.1. SURSE ALE IMPURIFICARII
6.2. FACTORII CARE INFLUENTEAZA IMPURIFICAREA
6.3. EFECTE ALE IMPURIFICARII AERULUI

Extras din document

CAPITOLUL 1: FACTORII GENETICI AI CLIMEI

1.1. RADIATIA SOLARA DIRECTA

La extinderea latitudinala a Romaniei fascicolul de raze solare acopera un interval maxim de 4º38’ de latitudine, iar variatia anuala a unghiului de incidenta provoaca o crestere a duratei zilei de la solstiotiul de iarna la cel de vara de la 6 ore si 30 minute si de 7 ore si 40 de minute in nord, fapt ce impune o zonalitate corespunzatoare a proceselor climatice si implicit, a peisajului.

Radiatia solara directa depinde de unghiul de inaltime a soarelui, de opacitatea atmosferei si de unghiul sub care aceasta este receptionata. De asemenea, lantul carpatic influenteaza opacitatea atmosferi, de aceea orasul Alexandria, fiind situate in exteriorul acestuia inregistreaza valori medii ale radiatiei solare directe de 1.14cal/cm²/min.

1.2. RADIATIA SOLARA DIFUZA

Depinde de unghiul de inaltime a soarelui deasupra orizontului, de opacitatea atmosferei si de nebulozitate. Aceasta are valori de 0.2-0.3 cal/cm²/min in amiezele zilelor de la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Odata cu cresterea trnsparentei aerului, radiatia difuza scade mai mult in favoarea radiatiei solare directe.

1.3. RADIATIA SOLARA GLOBALA

Radiataia globala (compusa din radiatia directa si cea difuza) sursa energetica principala a teritoriului este in medie de 125 kcal/cm².

1.4.RADIATIA REFLECTATA

Variaza in functie de albedoul suprafetei active, de structura fluxului radiatiei globale si de caracteristicile fizice ale stratelor inferioare ale atmosferei. Ea inregistreaza cele mai reduse valori la sfarsitul toamnei si inceputul iernii,dar, datorita stratului de zapada, in zona Alexandria creste pana la peste 0.2 cal/cm²/min.

1.5. BILANTUL RADIATIV

Este conditionat de caracteristicile fizice ale suprafetei active care determina atat potentialul energiei preluate, cat si pe cel al energiei cedate atmosferei, ca si de starea atmosferei. Bilantul radiativ nocturn este negative de-a lungul intregului an, crescand de la iarna la vara odata cu contrastul caloric. In timpul amiezelor de vara bilantul creste, avand valori de aproximativ 0.72 cal/cm²/min.

In noptile cu cer acoperit, bilantul radiativ are un potential de numai 20% din cel al noptilor senine, iar la amiaza zilelor cu cer acoperit variaza intre 40-60% fata de cel ce se realizeaza in zilele senine.

CAPITOLUL 2: FACTORII DINAMICI AI CLIMEI

2.1. CIRCULATIA GENERALA A ATMOSFEREI

O serie de cercetari referitoare la circulatia aerului deasupra Europei au pus in evidenta faptul ca, in afara vanturilor de vest, in zona europeana se pot intalni si alte orientari ale circulatiei atmosferice, ca de exemplu cea meridionala.

Astfel, pe teritoriul Romaniei au rezultat patru forme principale ale circulatiei aerului in stratele inferioare ale atmosferei: circulatia vestica, polara, tropicala, de blocare.

Circulatia vestica are o frecventa de 45% din totalul cazurilor si este prezenta atat in perioada calda, cat si in cea rece a anului si poate dura mai multe zile in sir.

Aceasta circulatie determina ierni blande, in cursul carora predomina precipitatii sub forma de ploaie.

Vara, circulatia vestica determina o mare variabilitate in aspectul vremii si un grad accentuat de instabilitate, mai ales in nord.

Circulatia polara reprezinta 30% din cazuri si in cadrul ei deplasarea maselor se face dinspre nord-vest spre sud-est. aceasta circulatie antreneaza mase de aer de origine oceanica, care determina scaderea temperaturii,cresterea nebulozitatii si caderea precipitatiilor,mai ales sub forma de averse.

Acest tip de circulatie determina racirile de primavera si toamna, iar iarna, temperature foarte coborate si uneori caderi abundente de zapada, insotite de viteze foarte mari ale vantului, care viscoleste zapada.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Climatica a Orasului Alexandria.doc

Alte informatii

Universitatea din Bucuresti