Monografia orașului Corabia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5073
Mărime: 24.98KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1.Asezare geografica

La extremitaea de sud a judetului Olt, pe malul stang al Dunarii se afla asezat orasul Corabia, centrul urbanistic cu importanta economica, culturala si strategica.

Orasul Corabia s-a format si s-a dezvoltat in sudul fostului judet de balta, care s-a numit apoi judetul Romanati, iar astazi judetul Olt, intre asezari mai vechi: Corabia Veche la vest, Dasova la est si Selistoara , care cu timpul au devenit suburbii ale orasului. In urma ultimei impartiri administrativ-teritoriale din 16.02.1968, in componenta orasului au intrat si localitatile Celei, Vartop, Tudor Vladimirescu Si comuna suburbana Gargov.

Desi orasul Corabia este de data recenta, luand fiinta in anul 1871, urmele materiale, documentele scrise si traditia orala confirma existenta, continuitatea si dezvoltarea societatii omenesti in acest colt al tarii noastre, incepand din cele mai vechi timpuri, reconstituind istoria acestei societati.

Orasul Corabia are urmatoarele coordonate geografice:

2.Relieful

Tinut cu adanci rezonante in istoria veche si contemporana a Romaniei, pamanturile orasului Corabia aduc din cele mai indepartate vremuri, vestigii ale vietii materiale si spirituale ale stramosilor nostri, imbinandu-le armonios cu tumultul creator al prezentului care, pe aceste meleaguri, ca intreaga tara, a crescut o noua geografie a acestor locuri si un nou sens istoriei oamenilor.

Asezat in terasa cu acelasi nume, scaldat de apele Dunarii, orasul Corabia se afla la 50 m altitudine fata de nivelul marii, fiind astfel cea mai joasa asezare urbana din judet. Orasul Corabia face parte din Campia Corabiei, situata in dreapta Oltului si se intinde de la marginea de sud a judetului pana la Dunare.

Cursul Dunarii, delimitat din punct de vedere geografic in sectorul sudparetic se adapteaza in buna parte caracteristicilor ce le imprima imbinarea Campiei Romane cu Podisul Prebalcanic. Aici in conditiile campiei, isi creeaza un drum larg, cu lunca vasta, care atesta si in aceasta zona tendinta de abatere a fluviului spre sud. In ceea ce priveste viiturile si debitul maxim in sectorul Corabia, faptul ca Dunarea poate atinge la patru ani o cota maxima anuala de 9116,6 mc/secunda.

Valea Dunarii, orientata de la vest are un evident caracter asimetric, cu versantul drept al Podisului Prebalcanic inalt si abrupt care domina sesul coborat al Dunarii cu terase intinse de pe malul romanesc. Albia Dunarii are latime ce variaza intre 1 si 1,5 km, si se bifurca in numeroase brate care inchid ostroavele cu dimensiuni diferite, cum sunt: Papadia, Gradistea, Dragoveiul, Baloiul, Calovat, in lunca atinge o latime de 8-9 km, in dreptul localitatii Potelul si se ingusteaza la Corabia, unde este mai intinsa pe malul bulgaresc.

Terasele se desfasoara ca trepte bine delimitate, incepand de la linia Tauca-Orela-Corabia-Gareav si pana la linia Obarsia-Crusov, mai dezvoltata fiind cea de 15-20 m inaltime, denumita terasa Corabia.

Microrelieful variat si extins este format din dune de nisip in zona Obarsia-Potelu, crovuri in Campia Boianului, grinduri si microdepresiuni.

In special in lunci, surpari si alunecari de teren, ogoare si bazine de receptie torentiale, conuri de dejectie, iar in sud numeroasse antropice de tipul gorgaelor.

Apele freatice au adancimi variabile si o influenta destul de mare in unele sectoare ale judetului (Vadastra, Visina) provocand exces de umiditate in anii ploiosi.Orizonturile freatice se afla la adancimi de 0-3 m in lunca Oltului si a Dunarii, 5-10 m si 10-15 m in terasele Oltului si Dunarii, peste 20 m in campul inalt al Boianului.

3.Clima

Pozitia geografica si relieful determina in mare masura si manifestarea elementelor climatice.Pe teritoriul orasului clima e de tip temperat-continentala cu o nuanta mai arida datorita valurilor de aer uscat din est, care determina ierni aspre si veri uscate.

Temperatura medie anuala este de 11,2 grade Celsius. Zona orasului Corabia se distinge atat prin media lunilor de vara mai ridicata (32,2 grade Celsius), cat si prin valorile extreme care s-au inregistrat pana acum: 42 grade Celsius in luna iulie a anului 1945 si 32 grade Celsius in ianuarie 1924 si 1942. Aproximativ 200-210 zile din an nu se produce inghet. Cantitatea de precipitatii anuale este in medie de 500 ml, influentand diferentiat evolutia perioadei de vegetatie si desfasurare a lucrarilor la culturile agricole.

Vanturile care caracterizeaza clima sunt:

-Crivatul-care aduce iarna viscol si zapada, primavara ploaie si vara seceta;

-Austrul-un vant secetos ce sufla din sud-vest;

-Baltaretul-care aduce ploi. Viteza medie a vantului este de 5 m/s.

Regimul eolian influenteaza direct pierderile de apa prin evacuare, acceptand deficitul de umiditate din sol.

4.Hidrografia

Dunarea uda judetul Olt in partea de sud pe o distanta de 47 km si colecteaza pe teritoriul orasului Corabia intreaga retea hidrografica a judetului. In ce priveste viiturile si debitul maxim in sectorul Corabia, din datele hidrometrice inregistrate reiese ca Dunarea a atins un nivel maxim de 722 cm si chiar 796 cm influentat de fenomenele de inghet.

Dunarea are nivel mediu multianual de 275 cm iar nivelul mediu absolut de 101 cm rezultand o amplitudine maxima de 832 cm. Valoarea economica a Dunarii este binecunoscuta, portul Corabia constituind un important punct de legatura a judetului cu celelalte orase dunarene si cu Marea Neagra.

Preview document

Monografia orașului Corabia - Pagina 1
Monografia orașului Corabia - Pagina 2
Monografia orașului Corabia - Pagina 3
Monografia orașului Corabia - Pagina 4
Monografia orașului Corabia - Pagina 5
Monografia orașului Corabia - Pagina 6
Monografia orașului Corabia - Pagina 7
Monografia orașului Corabia - Pagina 8
Monografia orașului Corabia - Pagina 9
Monografia orașului Corabia - Pagina 10
Monografia orașului Corabia - Pagina 11
Monografia orașului Corabia - Pagina 12
Monografia orașului Corabia - Pagina 13
Monografia orașului Corabia - Pagina 14
Monografia orașului Corabia - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Monografia Orasului Corabia.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Probleme de Mediu în Orașul Corabia

Orasul Corabia.Prezentare generala Orasul Corabia se află situat în sudul României si al Judetului Olt, pe malul stâng al Dunării....

Ai nevoie de altceva?