Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990

Referat
10/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 8259
Mărime: 1.79MB (arhivat)
Publicat de: Virgil S.
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. Cuprins
  2. 1.Motivaţia lucrării 2
  3. 2.Scopul lucrării 2
  4. 3.Obiectivele lucrării 2
  5. 5.Metode şi procedeee de lucru aplicate 3
  6. 6.Aşezarea şi limitele arealului studiat 4
  7. 7.Factorii care au influenţat evoluţia demografică a comunei Cașin 5
  8. 8.Dinamica populației comunei Cașin 5
  9. 8.1-Evoluția numerică a populației din comuna Cașin 5
  10. 8.2 Evoluția natalității și fertilității din comuna Cașin după anul 1990 7
  11. 8.3 Evoluția mortalității 9
  12. 8.4 Evoluția nupțialității și divorțialității 10
  13. 8.5 Migrația și impactul ei în dinamica forței de muncăși evoluția teritorială a comunei 10
  14. 9-Forța de muncă 11
  15. 9.1- Factorii de influenţă asupra evoluției și structurii forței de muncă din comuna Cașin 11
  16. 9.2-Resursele de forță de muncă ale comunei Cașin-evoluții și mutații în structura pe sectoare de activitate 16
  17. 10. Măsuri de îmbunătăţire a situaţiei demografice din comuna Cașin 18
  18. 11 Concluzii 19
  19. 12.Bibliografie 21

Extras din referat

După anul 1990 au avut loc o serie de modificări în ceea ce priveşte evoluţia dinamicii populaţiei comunei Caşin cu impact asupra evoluţiei şi caracteristicilor forţei de muncă de care dispune în prezent şi va dispune în viitor comuna astfel încăt să se poată asigura o dezvoltare calitativă şi echilibrată a acesteia.

Odată cu restructurarea economică ce a urmat anului 1990 în centrele industriale de pe valea Trotuşului, care s-a materializat în restrângerea substanţială a activităţilor economice cu capacitate mare de absorbţie a forţei de muncă, procesele demografice dintre comuna Cașin și centrele urbane de pe valea Trotușului şi-au schimbat ritmul şi sensul, fiind evidentă o mişcare de retur rural a forţei de muncă disponibilizate(în special în Oneşti), secondată de deplasarea unei părţi a populaţiei adulte pentru muncă în străinătate dar și reducerea generalizată a bilanţului natural şi apariţia tendinţelor de îmbătrânire demografică."Dezvoltarea durabilă şi echilibrată a comunei Cașin nu se poate face în absența forței de muncă și a unui mediu economico-social stabil şi diversificat care să asigure creşterea economică continuă şi creșterea calității vieţii cetățenilor comunei.De aceea cunoașterea situației actuale și a tendințelor de evoluție viitoare sub aspect demografic a comunei are o importanță foarte mare în vederea asigurării forței de muncă și dezvoltării economico-sociale.

După anul 1990 pe fondul extinderii comunei Cașin spre municipiul Onești a apărut un areal de tranziţie dintre cele două medii de locuit (urban-rural).Din discuţiile purtate cu autorităţile locale şi observaţiile de teren a reişit faptul că acest spaţiu geografic ridică o serie de probleme:unele administrative(de trasare a limitei dintre cele două localităţi-cu implicații asupra numărului și structurii populației comunei) altele de mediu (gestionarea corectă şi durabilă a deșeurilor) și de dezvoltare a infrastucturii.

2.Scopul lucrării

Analiza evoluţiei numărului populaţiei și a forței de muncă a comunei Caşin.

3.Obiectivele lucrării

1.Analiza dinamicii populației comunei Cașin.

2.Determinarea tendințelor evoluției resurselor de forță de muncă.

3.Determinarea indicilor demografici ce caracterizează evoluţia populației din comună.

4. Propunerea de măsuri de îmbunătăţire a situaţiei demografice din comună.

4.Istoricul cercetării

Informaţii importante privind problematica din domeniul geografiei umane din arealul studiat găsim în lucrările : „ Oraşele trotuşene - studiu de geografie umană” (1989)- Şandru I., Toma C., Aur N., Depresiunea Dărmăneşti „(1980, I, Văcăraşu) ,”Resursele umane din zona oraşului Gh.Gheorghiu Dej”(1972,Lupu N.,Văcăraşu I). În lucrarea „Oraşele Trotuşene” (1989) autorii consemnează printre altele şi relațiile dintre orașele trotușene și spațiul rural limitrof.

Autorul Pâslaru N.în lucrarea”Monografia comunei Cașin”apărută la București (1940) consemnează principalele date şi evenimente în evoluţia comunei de la înființare până în anul 1940.

Date statistice cu privire la populația din comuna Cașin găsim şi în analiza realizată de primăria Cașinn pentru anul 2004(Raportul primarului Cașin pe anul 2004).

5.Metode şi procedee de lucru aplicate

Studiul realizat” Mutaţii şi discrepanţe în dinamica populației şi evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990”a avut în vedere analiza potenţialului demografic al comunei Cașin după anul 1990 prin analiza evoluţiei socio-demografice şi interpretarea informațiilor de ordin demografic.

Pentru documentare și realizarea lucrării au fost folosite informaţii şi date din următoarele surse: date din literatura de specialitate, materialele puse la dispoziţie de către Primăria comunei Cașin, documentațiile ” Plan de Amenajare a Teritoriului Județean Bacău”,suporturi topografic scara 1/125000,1/25000, Statistica recensământului populației 2002,2011,Statistica privind recensământul agricol (2010).

Parcurgerea surselor bibliografice a fost acompaniată de elemente de documentare directă - culegere de date statistice,ancheta de teren, interpretarea, prelucrarea şi analiza seriilor de date statistice consemnate la Primăria Cașin și INS.

Pentru elaborarea acestui studiu au fost utilizate o serie de metode, principii şi procedee aplicate pe parcursul a trei etape de cercetare: etapa pregătitoare, etapa de teren şi etapa finală.

- Metoda comparativă

În lucrarea de faţă, comparaţia s-a bazat pe datele privind evoluţia populației înainte de anul 1990 ,în perioada 1990-2002 și perioada 2002-2016(surse:INS București,Primăria Cașin).

- Metoda cartografică

Această metodă a permis ilustrarea prin diagrame şi cartograme a evoluției populației din comuna Cașin.Toate datele colectate anterior au fost reorganizate şi procesate prin metode statistico-matematice (aplicaţia Microsoft Excel) iar în final au fost realizate suporturile cartografice.

- Metode statistico-matematice au fost utilizate în scopul analizei fenomenelor socio-geografice prin analiza cantitativă în scopul înregistrării, prelucrării, generalizării datelor culese (informaţii acumulate).În realizarea calculelor statistice a fost utilizată aplicaţia Microsoft Excel. Pentru calcularea diferiţilor indicatori am utilizat următoarele formule matematice:

-Indicele resurselor de muncă (Irm) este dat de raportul dintre resursele de muncă (Rm)

(numărul persoanelor apte de muncă la un moment dat) şi populaţia totală (Pt) la nivelul localităţii:

Iru =Rm/Ptx100

- Indicele de activitate al populaţiei (Ia) reprezintă procentul din populaţia totală (Pt) care

desfăşoară o activitate economică şi socială utilă aducătoare de venit, obţinut după formula:

Ia=Pa/Pt x100;

- Gradul de dependenţă al populaţiei (raportul dintre numărul populaţiei de 0-14 ani şi peste 65 ani, pe de o parte, şi numărul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15- 64 ani, la 1000 de persoane);

- Indicele îmbătrănirii demografice a populatiei s-a calculat ca raportul dintre numărul persoanelor de 60 ani și peste ce revine la 100 persoane tinere (0-14 ani);

- Indicele ocupării efective s-a calculat ca raportul dintre populaţia totală şi populaţia ocupată;

- Indicele populaţiei ocupate pe sectoare de activitate s-a calculat ca raportul dintre populaţia ocupată dintr-un anumit sector de activitate şi populaţia totală ocupată;

- Metoda analizei care presupune descompunerea întregului în componente, a permis evidenţierea particularităţilor diferitelor elemente geografice şi descifrarea diferitelor interacţiuni între aceste(influenţa servicilor medicale asupra stării de sănătate a populaţiei, etc.).

Analiza datelor din tabele ne-a ajutat să identificăm distribuţia spaţială şi în timp a numărului de persoane în funcție de diferite tipuri de structuri sau sectoare de activitate.

Analiza funcţională a constat în determinarea factorilor ce influenţează caracteristicele fenomenului studiat (factori demografici,gradul de educaţie,factori legislativi etc.) dar şi a relaţiilor ce există între aceşti factori.

Prin analiză funcţională s-a stabilit locul şi importanţa acestor factori dar şi influenţa lor asupra elementelor studiate.

- Descrierea geografică

Bibliografie

1. LupuN.,Văcăraşu -”Resursele umane din zona oraşului Gh.Gheorghiu Dej”,1972.

2. Pâslaru N-”Monografia comunei Cașin”apărută la București ,1940.

3. Şandru I., Toma C., Aur N. Oraşele trotuşene - studiu de geografie umană”Tom II Bacău,1989.

4. Şerban L., -Dicţionar geografic al judeţului Bacău,Editura Egal,Bacău,2006.

5. Violette Rey ,Groza O.,Ianoş I.,Pătroescu M.,-Atlasul Romîniei,Enciclopedia RAO,2006.

6. Vert C,(2001)- Geografia populaţie-teorie şi metodologie,Edit. Mirton,Timişoara.

7. ***Info-Stat (2000,2001,2002,2003, 2008) ,Direcţia Judeţeană de Statistică, Bacău.

8. ***Institutul Naţional de Statistică, Anuarul Statistic al României, 1990, 2003,2009,2011 Bucureşti

9. ***Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Bacău.

10. *** Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Bacău.

11. ***Direcţia Judeţeană de Statistică, Bacău.

12. ***Recensământul populaţiei 2002,2011-Institutul Național de Statistică.

13. ***Geografia României (vol. IV), Regiunile pericarpatice,Editura Academiei,2004.

14. ***PUG Caşin /Sc.1.10 000),Hărţi topografice Sc.1:50 000, 25 000.

15. ***Primăria comunei Caşin.

16. ***Profilul economico-social al judeţului Bacău - radiografie a nivelului de dezvoltare economică și socială.

17. *** Populaţia României în perioada 2008-2011. Principalele caracteristici demografice”, Institutul Naţional de Statistică, 2008,2011.

18. ***Camera Agricolă.

19. *** Aplicaţia Google earth.

20. *** Aplicaţia Google maps.

Preview document

Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 1
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 2
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 3
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 4
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 5
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 6
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 7
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 8
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 9
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 10
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 11
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 12
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 13
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 14
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 15
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 16
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 17
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 18
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 19
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 20
Mutații și discrepanțe în dinamica populației și evoluția forței de muncă a comunei Cașin după anul 1990 - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Mutatii si discrepante in dinamica populatiei si evolutia fortei de munca a comunei Casin dupa anul 1990.docx

Ai nevoie de altceva?