Organizatii Internationale

Imagine preview
(7/10 din 10 voturi)

Acest referat descrie Organizatii Internationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Geografie, Stiinta Administratiei, Stiinte Politice

Extras din document

O.N.U. -United Nations Organisation

- Infiintare

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, pe vechile structuri ale unei Societati a Natiunilor al carei esec s-a datorat unor cauze cum ar fi absenta (SUA) sau retragerea

(Japonia, Germania, Italia) unor state care ocupau si ocupa pozitii cheie la nivel internationali, neficacitatea sanctiunilor, ia nastere Organizatia Natiunilor Unite, O.N.U., al carei sistem este conceput sa atenueze aceste neajunsuri.

Organizatia se constituie cu prilejul Conferintei de la San Francisco (aprilie-iunie 1945) cand a fost elaborat si semnat actul sau de « nastere »-Carta O.N.U. (26 iunie 1945) de catre reprezentantii a 51 de state.

Organizatia aluat fiinta in mod oficial la 24 octombrie 1945 cand Carta O.N.U a fost validata de China, Franta, Uniunea Sovietica, Marea Britanie, SUA si majoritatea altor semnatari.Ziua O.N.U este celebrata annual pe data de 24 octombrie.

- Obiectivele O.N.U.

Carta Natiunilor unite este elementul constitutiv al organizatiei, precizand drepturile si obligatiile statelor membre, stabilind organele de control ale acesteia precum si procedurile sale. Acest tratat international codifica cele mai importante principii ale relatiilor internationale- de la absoluta egalitate a statelor pana la interzicerea folosirii fortei in relatiile internationale sub orice forma incompatibila cu scopurile organizatiei.

Preambulul Cartei exprima ideile si scopurile comune a tuturor celor ale caror guverne formeaza Natiunile Unite : « NOI OAMENII ORGANIZATIEI UNITE SUNTEM HOTARATI sa salvam generatiile viitoare de la calamitatea razboiului, care de doua ori in viata noastra a adus o inimaginabila durere omenirii, si sa reafirmam increderea in drepturile fundamentale ale omului, in demnitatea si in valoarea individului, in egalitatea drepturilor barbatilor si femeilor si a natiunilor mari si mici, si sa cream conditii sub care dreptatea si respectul pentru obligatiile ce parvin din tratate si din alte surse de drept international pot fi mentinute, si sa promovam progresul social si standarde de viata mai bune intr-o mai mare libertate, sa practicam toleranta si sa traim in pace unii cu altii ca niste buni vecini, si sa ne unim fortele pentru a mentine pacea si securitatea internationala si sa asiguram, prin acceptarea principiilor si prin instituirea metodelor, ca forta armata nu va fi folosita, si sa angajam mecanismul international pentru promovarea progresului economic si social al tuturor oamenilor. »

Astfel obiectivele Natiunilor Unite, conturate in Carta O.N.U sunt :

- Sa mentina pacea si securitatea internationale

- Sa dezvolte relatii prietenoase intre natiuni bazate pe respectul pentru principiul egalitatii drepturilor si pentru autodeterminarea indivizilor

- Sa coopereze in solutionarea problemelor internationale de ordin economic, social, cultural si umanitar si in incurajarea respectului pentru drepturile omului si pentru libertatile fundamentale

- Sa fie un centru pentru armonizarea actiunilor natiunilor in realizarea acestor scopuri comune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatii Internationale.doc

Alte informatii

ONU, PNUD, ONUDI, BM, FMI