Parcul National Retezat

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Parcul National Retezat.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Herbei Mihai

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

Cuprins
Cap. 1. Introducere
Cap. 2. Prezentarea judetului Hunedoara
Cap. 3. Parcul National Retezat
• Cadrul natural
• Hidrologie
• Soluri
• Geologie
• Geomorfologie
Cap. 4 Harti GIS
• Romania-delimitare judete in functie de numarul de locuitori
• Jud. Hunedoara-retea cai ferate
• Jud. Hunedoara-retea drumuri zonale
• Jud. Hunedoara-retea hidrografica
• Jud. Hunedoara-retea cai ferate, drumuri zonare si hidrografica
• Localizare Parcul National Retezat
• Jud. Hunedoara-soluri
• Jud. Hunedoara-curbe nivel
• Jud. Hunedoara-harta procente
• Romania-soluri
Bibliografie

Extras din document

1.Introducere

Puțini știu că în România se află unul dintre cele mai frumoase zece monumente naturale ale lumii. Clasamentul a fost stabilit în 2009, în urma unui vot internațional, în cadrul campaniei “Cele şapte minuni naturale ale lumii”, inițiată de fundația canadiană New 7 Wonders. Monumentul natural care a devansat chiar și Delta Dunării este Parcul Național Retezat, un loc sălbatic, presărat cu zeci de lacuri glaciare și populat de mii de specii de plante și animale.

1. Prezentarea judetului Hunedoara

Aşezare geografică

Judetul Hunedoara este situat in partea central-vestica a Romaniei si este intersectat de paralela 46o latitudine sudica si meridianul 23o longitudine estica.

Se invecineaza cu judetele: Arad, Alba, Vilcea, Gorj, Caras-Severin, Timis.

Relief

Relieful judetului este accidentat si variat, predominant muntos cu înaltimi ce coboara de la 2.500 m in sud (Muntii Retezat - Parang, la 200 m in valea Muresului. Intre masivele din sud ale Muntilor Retezat, Parang si Surianu si cele din nord ale Muntilor Poiana Ruscai si Muntilor Metalici se gasesc depresiuni cu sesuri si terase inalte, iar de-a lungul Muresului o zona depresionara mai larga.

Reteaua hidrografica a judetului este vasta si complexa. Muresul strabate judetul si are ca principali afluenti Streiul, Rau Mare si Cerna. Partea de sud a judetului este drenata de Jiul de Est si Vest, iar partea de nord de apele Crisului Alb.

Lacurile numeroase, sunt mai ales de origine glaciara anume in Retezat - Tau Mare, Tau Mic, Tau Portii, Bucura, Zanoaga, Tau Negru, Judete, Slaveiul, Stanisoara, Tapului, Galesul; in Parang - Galcescu, Rosiile, Zavoaiele, Mandra, Denes etc si din Surianu - Iezerul Mare si Iezerul Mic, lacuri care contribuie la pitorescul alpin al judetului. Importante sunt si lacurile antropice Cincis si Valea de Pesti.

3.Parcul National Retezat

Cadrul natural

Parcul Național Retezat se află în județul Hunedoara și ocupă o suprafață de 54 400 de hectare. Accesul se poate face prin Valea Jiului sau prin Depresiunea Hațegului. În Valea Jiului poți ajunge dinspre Deva sau Târgu Jiu pe DN66, iar în Depresiunea Hațegului, din Deva pe DN66 sau din Caransebeș pe DN68.

Parcul National Retezat s-a infiintat in anul 1935. In prezent parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international, fiind recunoscut ca Rezervatie a Biosferei din anul 1979. Prin constituirea Parcului National Retezat se urmareste protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic si peisagistic.

In interiorul lui exista douazeci de varfuri de peste 2000 m si peste 80 de lacuri glaciare intre care Bucura, cel mai mare lac glaciar din tara si Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din tara. Parcul este renumit pentru diversitatea floristica si faunistica, adapostind aproape 1190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 specii mamifere, 168 specii de pasari, 9 specii de reptile, 5 specii amfibieni.

Hidrologie

Condiţiile tectonice, litologice şi morfologice ale Munţilor Retezat, corelate cu poziţia culmilor fată de advecţia maselor de aer oceanic, fac ca acest masiv să fie zona cu cea mai ridicată umiditate şi scurgere din Carpaţii româneşti.

Fisiere in arhiva (1):

  • Parcul National Retezat.docx

Alte informatii

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului-Timisoara